Veel gestelde vragen - Vurenhout Behandelen

Vurenhout beitsen wordt vaak gedaan en is met de juiste producten geen probleem. Maar wat zijn de juiste producten en hoe pak je het beste zo'n klus aan? Wij krijgen dagelijks vele vragen over het beitsen van vurenhout. De meest gestelde vragen hebben wij hier voor u op een rijtje gezet. 

 

Kan ik Vurenhout binnen behandelen?

Vurenhout kan zowel binnen als buiten behandeld worden. Een semi-transparante beits wordt vaak gebruikt voor het binnen beitsen. Maar met een semi-transparante beits blijft de ondergrond zichtbaar, en u kunt de beits in vele transparante kleuren kiezen. Met een dekkende beits daarentegen blijft de ondergrond niet zichtbaar en dekt u het hout helemaal af met een nieuwe kleur. Dit geeft een uitstekende bescherming buiten maar is voor binnen niet nodig. Alle dekkende kleuren kunnen ook in een semi-transparante kleur gemengd worden.

 

Kan ik Geïmpregneerd vurenhout beitsen?

Vurenhout wordt vaak vanuit de leverancier al voorbehandeld of geïmpregneerd. Het is een goed idee om het hout hierna nog extra te behandelen met een semi-transparante of dekkende beits. Wordt dit niet gedaan dan zal de zachte nerf van het hout aangetast worden en het hout vergrijzen en minder lang meegaan. De keuze is aan u of u voor een semi-transparante of een dekkende beits kiest. Hoe meer pigment in de beits zit hoe beter deze beschermd is tegen de UV stralen. Kleurpigmenten in een beits kunt u zien als zonnecreme voor onze huid.

 

Kan ik mijn Vurenhouten trap behandelen

U wilt uw vurenhouten trap behandelen? Dat kan met de juiste producten en de juiste voorbereiding. Een gebruikte trap moet goed schoongemaakt worden en daarna geschuurd worden. In deze volgorde anders schuurt u al het vuil in het hout. Heeft u een hele nieuwe trap dan is het een goed idee om deze even licht te schuren. Hierna kan de trap voorbehandeld worden met een primer. Na de primer is het belangrijk dat de trap wordt afgewerkt met een slijtvaste en elastische vloerverf. Aangezien een trap vaak belopen wordt is het belangrijk dat er een goede slijtvaste verf wordt gebruikt. Omdat een vurentrap behoorlijk werkt heeft een beits of verf nodig die enigszins met het hout mee kan bewegen. Een harde laklaag zal per definitie knapen.

 

Moet ik Vurenhout beitsen of lakken?

Een van de vragen die wij vaak gesteld krijgen is of vurenhout het beste gebeitst of gelakt kan worden. 9 van de 10 keer wordt vurenhout gebeitst. Dit omdat een goede beits met het hout mee kan bewegen als het hout uitzet of krimpt. Een lak is vaak een harde en dekkende bescherming. Dat wil dus zeggen dat het hout niet kan ademen, waar een beits meer ademend en vochtregulerend is. Met een beits kunt u bovendien kiezen of deze semi-transparant of dekkend moet zijn. Ook is er een groot verschil qua uiterlijk. Een beits trekt veel meer in het hout waardoor het een natuurlijke uitstraling geeft. Een lak daarin tgen gaat bovenop het hout liggen . Hiermee verdwijnt de structuur van het hout veel meer. Kortom het wordt aanbevolen om vurenhout te beitsen in plaats van lakken. 

 

Vurenhout zwart beitsen

Ja hoor zwart is geen probleem. Bij zwart geschilderd "nieuw" vurenhout is het beter om de planken vooraf te schilderen. Doe je dat niet dan krijg je treknaden en zie je stukje niet geschilderde planken.  Om ook het schotelen ( krom trekken) van het hout tegen te gaan is het raadzaam om de volgende aan te houden. De plank 1x rondom schilderen dan op de gevel aan te brengen en dan nog 1x afschilderen aan de frontzijde. Hiermee voorkom / verminder je treknaden en het schotelen van het hout.

 

Hoe moet ik vurenhout behandelen?

Vurenhout behandelen met een dekkende afwerking lees: Vurenhout verven - Dekkend Werkwijzer Transparant afwerken lees u hier: Vurenhout beitsen - Transparant Werkwijzer