Veelgestelde Vragen - Red Cedar Behandelen

Veel houten huizen hebben red cedar bekleding. Western red cedar (cederhout) heeft een speciale eigenschap: een opvallende natuurlijke vergrijzing. Er bestaan veel misverstanden over red cedar. Met behulp van de onderstaande vragen willen we kort ingaan op red cedar behandelen. 

Hoe moet ik red cedar behandelen? 

Dekkend behandelen doet u zo Red Cedar verven werkwijzer en transparant behandelen doet u zo Red Cedar transparant werkwijzer

Kan red cedar geverfd worden?

Ja. Zorg er wel voor dat u het hout eerst schoonmaakt en dan een primer aanbrengt. Hierna kunt u de gewenste verf aanbrengen. Deze moet uiteraard geschikt zijn voor red cedar. Kies voor dampdoorlatende houtverf of beits. Het is belangrijk om meerdere dunne lagen aan te brengen in plaats van één dikke laag voor een gelijkmatige afwerking. Houd er rekening mee dat geverfd red cedar meer onderhoud nodig heeft dan onbehandeld hout en dat u regelmatig moet controleren op beschadigingen en losse verf.

Welke verf is het beste voor red cedar?

Kies een dampdoorlatende verf. Zo kan het hout blijven ademen. Zo wordt voorkomen dat vocht wordt vastgehouden en het hout gaat rotten. Raadpleeg altijd de instructies van de verfleverancier voor het beste resultaat en volg de juiste voorbereiding- en toepassingsmethoden.

Waarom moet ik red cedar beitsen?

Door red cedar te beitsen voorkomt u dat er tijdens het vergrijzingsproces een bont geheel ontstaat, met plekken in diverse grijstinten. Houtverf of dekkende beits is te verkrijgen in diverse kleuren. Dit betekent dat u een gelijkmatige kleur aan uw red cedar gevel kunt geven, en zelf bepaalt hoe het hout eruitziet. Een egale kleur krijgt u door twee of drie lagen beits aan te brengen.

Gaat u red cedar behandelen met houtverf of beits volgt u natuurlijk alle gebruikelijke stappen. Haal dus slechte stukken weg en repareer waar nodig. Schuur het hout licht op, maak het schoon en breng dan de eerste laag aan. Deze wordt snel opgenomen. Daarom is een tweede laag nodig voor een egale dekkende laag op uw red cedar gevel.

Red cedar houtWat moet ik doen als voorbereiding als ik wil beitsen?

Om red cedar voor te bereiden moet het hout schoon worden gemaakt. Reinig het hout met een houtreiniger en schuur het vervolgens lichtjes om de oppervlakte ruw te maken en de beits beter te laten hechten. Verwijder vervolgens alle stof en vuil met een vochtige doek. Het hout moet droog zijn voor u verdergaat.

Is red cedar behandelen gemakkelijk?

Het ligt eraan wat u precies wilt doen en hoe handig u bent. Wilt u het glad schaven of schuren, dan kunt u zich nauwelijks een betere houtsoort wensen. Cederhout is rechtdradig en heeft een gelijkmatige structuur. De dichtheid is laag. Door al die factoren vraagt bewerking van het hout weinig energie.

Ook als u het hout wilt verlijmen, zult u nauwelijks grote problemen tegenkomen. Red cedar verven met beits of houtverf kan een vermoeiende klus zijn als het over grote oppervlakken gaat, maar is technisch geen probleem. U hoeft slechts de aanwijzingen van de verfleverancier te volgen, of u kunt Hout Coatings bellen voor persoonlijk advies.

Red cedar impregneren: is dat nodig?

Western red cedar is een zachte houtsoort. Hoewel uitermate duurzaam is het niet zo sterk als tropisch hardhout, maar wel een stuk betaalbaarder. Als het zonder afwerking wordt geplaatst, zal red cedar snel verweren door weer en wind, zeker in de natte en winderige lage landen. Als alles meezit, wordt het oppervlak mooi zilvergrijs. Het komt echter ook voor dat het hout vlekkerig wordt, omdat de ene plek sneller vergrijst dan de andere. Dat ziet er minder mooi uit.

Gaat u red cedar hout impregneren, stelt u het proces van vergrijzing met zo’n tien jaar uit. In plaats daarvan zal het hout een wat groenbruine tint krijgen die gaandeweg naar grijs overhelt. Nadien werkt u het desgewenst af met transparante beits of dekkende verf.

Red cedar hout impregneren zorgt ervoor dat water meer wordt afgestoten en dat schimmels minder kans krijgen. Het risico van houtrot vermindert aanzienlijk. Impregneermiddelen zijn gebruiksklaar verkrijgbaar. Ze kunnen onafhankelijk van seizoen worden opgebracht. Of u na het impregneren wilt beitsen of dekkend beitsen, is aan u; het is zeker geen voorwaarde.

Bijna alle fabrikanten van beits hebben een impregneermiddel in het assortiment dat u voor western red cedar kunt gebruiken. Komt u er niet uit, is het slim om Hout Coatings om advies te vragen.

Kan ik red cedar behandelen met tuinbeits of buitenbeits?

Er is een duidelijk verschil tussen tuinbeits en buitenbeits. Met tuinbeits wordt meestal sterk vochtregulerende beits bedoeld. Deze wordt toegepast op houten schuurtjes, schuttingen, tuinmeubels en ander specifiek tuinhout.

Buitenbeits heeft minder vochtregulerende eigenschappen, maar heeft andere kwaliteiten die het hout goed beschermen tegen extreme weersinvloeden. U gebruikt buitenbeits voor raamkozijnen, buitendeuren en houten gevelbekleding. Voor onderhoud van red cedar doet u er goed om buitenbeits te gebruiken. Maar als uw tuinhuisje van red cedar is, raden we tuinbeits aan. Het verschil tussen tuinbeits en buitenbeits kan vooral een verschil maken in de duurzaamheid.

Welke afwerking is er mogelijk voor red cedar?

Bij de afwerking van red cedar zijn er veel mogelijkheden. Cederhout hecht uitstekend, wat betekent dat u er tal van soorten verf of beits voor kunt gebruiken. Deskundigen zijn van mening dat red cedar van alle soorten zachthout de beste afwerkingseigenschappen heeft. U hebt dus alle keus.

Hierbij spelen de lage krimp- en zwelfactoren mee, de geringe hoeveelheid spinthout en de verfijnde structuur van cederhout. Al deze elementen maken western red cedar uniek. Het gaat te ver om te zeggen dat u er werkelijk alles op kunt smeren, maar u loopt weinig kans dat u iets koopt dat volstrekt ongeschikt is. Een geruststellende gedachte!

Solid red cedar beits: wat is dat?

Als u red cedar beits gaat aanschaffen, komt u wellicht de begrippen solid en high solid tegen. Dit wil zeggen dat het product minder oplosmiddelen bevat. Dit komt het milieu ten goede. Er zit wel een addertje onder het gras. Oplosmiddelen verbeteren de verwerking van beits. U kunt makkelijker beitsen als er oplosmiddelen in zitten. Solid en high solid producten kunnen dus iets lastiger zijn in het aanbrengen.

Bel Hout Coatings voor advies over hout behandelenHoe vaak moet ik red cedar beitsen?

Natuurlijk wilt u niet te vaak hout behandelen. Hoe lang red cedar beits meegaat, hangt af van het product en de toepassing. Het scheelt of u beits aanbrengt op een gevel die veel wind vangt of op een beschut liggend hekwerk. Wij kunnen u hierover informeren: gewoon even bellen. Reken erop dat beits niet zo lang meegaat als dekkende beits en vaak elke vier jaar bijgewerkt moet worden.

Hoe lang blijft red cedar mooi als het geverfd is?

Het ligt onder meer aan de kwaliteit van de houtverf of beits, of het goed is aangebracht en lokale omstandigheden zoals het weer. Ook in een minder gunstige situatie kan het hout enkele jaren meegaan. Uiteindelijk zal het toch gaan vervagen en verkleuren. Regelmatig onderhoud en opnieuw beitsen kan de levensduur verlengen en zorgt ervoor dat de uitstraling mooi blijft.

Hoe laat ik red cedar vergrijzen?

Het is geen absolute noodzaak om cederhout te beitsen.  U kunt de natuur zijn gang laten gaan en red cedar gewoon laten vergrijzen. Zijn de omstandigheden ideaal, zal uw woning er elke dag anders uitzien en op den duur zilvergrijs worden.

Prachtig? Ja, maar helaas zijn de omstandigheden niet altijd ideaal. Zeker in de natte lage landen gaat dat vergrijzen zelden op een gelijkmatige manier. De ene gevel vangt meer regen en wind dan de andere. Dat bepaalt mede de kleurverandering. Tevens is de aanwezigheid van veel bomen van invloed. Ook een dakoverstek komt een gelijkmatige vergrijzing niet ten goede. De zuidelijke en westelijke gevels van red cedar vergrijzen het snelst en het mooist, zeker als er sprake is van een goed luchtcirculatie rond de gevelbekleding. Gevels die op het noorden zijn geplaatst lopen echter het risico vlekkerig te worden.

Hoe kan ik bladderen bij red cedar verminderen?

Om het bladderen van red cedar te verminderen bij het verven, moet u het oppervlak grondig reinigen, een primer aanbrengen, ademende verf gebruiken, meerdere dunne lagen aanbrengen en regelmatig onderhouden. Zo kun je het hout beschermen tegen vocht en weersinvloeden.

Hoe moet ik vlekken in red cedar verwijderen?

Er zijn verschillende soorten verkleuringen mogelijk die als vlekken in red cedar worden omschreven. Ze kunnen diverse oorzaken hebben. Vaak gaat het gewoon om vuil. Als u periodiek schoonmaakt en een mild reinigingsmiddel gebruikt, ziet het hout er snel weer goed uit.

Daarnaast kunnen extractieresiduen in het hout voor een afscheiding zorgen die vlekken geeft in de verflaag. Schoonmaken kan ook dan de oplossing zijn, maar soms volstaat een gewoon middel niet en hebt u iets sterkers nodig. Wees wel voorzichtig met het potentieel schadelijke oxaalzuur.

Ook komt “inkrijten” voor: een soort fijn poeder verschijnt dan op het oppervlak. Dit is een teken dat de beits of verflaag zijn beste tijd heeft gehad. Overweeg dan het hout opnieuw te behandelen. Ook schimmel kan voor vlekken zorgen, al zien we dat weinig bij deze van nature schimmelwerende houtsoort. Is er toch sprake van schimmel, gebruik dan een schimmeldodend middel.

Wat u niet moet doen met red cedar

Er is een duidelijke no-no als we praten over red cedar behandelen. Lak, vernis, schellak, polyurethaan en andere transparante, filmvormende producten zijn absoluut afgeraden als u buitenshuis red cedar wilt beschermen. UV-straling dringt door in de filmlaag en dit kan leiden tot een sterk kwaliteitsverlies van het hout. Barsten kunnen het gevolg zijn. U kunt de duurzaamheid van red cedar verder vergroten door een schimmeldodend middel aan te brengen. Waterafstotende middelen verminderen bovendien de absorptie van water.

Nog vragen?

Hout Coatings, specialist in het onderhoud van houten huizen, heeft vele soorten houtverf en beits in het assortiment voor het behandelen van hout. Wij vertellen u graag welke producten u nodig hebt voor het beste resultaat. Bel ons: +31 (0)6-47551826.