Veel Gestelde Vragen - Meranti Hout Behandelen

Meranti hout is een tropisch hardhout dat veel verwerkt wordt in raamkozijnen, deuren, trappen, veranda's, balustrades en veel met tuinhout. Het is een houtsoort die lang meegaat. Esthetisch is meranti niet altijd hoe we het willen hebben. Als je er niets aan doet dan vergrijst het. Bij bv kozijnen is dit vaak niet de bedoeling. Hieronder is een  opsomming van de meest voorkomende vragen over meranti hout behandelen. 

 

Kan ik meranti dekkend schilderen?

Meranti kan in alle kleuren geschilderd of gespoten worden. Wel is aan te raden om een goede hechtprimer te gebruiken. Meranti heeft nog weleens te maken met het door "bloeden" van het hout. Het hout laat dan rood bruine vlekken achter. 

 

Kan ik meranti beitsen?

Meranti kan prima gebeitst worden. Houd altijd rekening met de rood-bruine kleur van het hout. Een lichte kleur beits komt dan niet over omdat de bruine kleur van het hout dominant is. Kies altijd een kleur beits die in de buurt van het rood-bruine hout komt. Door meranti te beitsen voorkom je de vergrijzing van het hout.

 

Meranti trap schilderen

Een trap van hardhout kun je kleurloos, semi dekkend of volledig dekkend schilderen. Omdat de afwerking vaak binnen is wordt er in eerst instantie vaak voor kleurloos gekozen. Meranti is geschikt om hem te behandelen met een 2 componenten verf / lak. Dit omdat meranti bijna geen werking heeft. Een 2 componenten zal dan niet schuren of craqueleren.

 

Meranti deur schilderen

Als je een Meranti deur kleurloos transparant wilt schilderen dan zijn hiervoor mooie producten op de markt. Een product wat al lang bestaat is de Benar van het merk Jotun. Benar is is kleurloos en en in 3 glansgraden. Mat, zijdeglans en hoogglans. Ze halen de tekening van het hout helemaal op en zorgen voor een zeer goede bescherming. Zeer duurzaam en mooi product. Benar wordt ook veel in de scheepvaart gebruikt.

 

Hoe moet ik meranti hout behandelen?

In deze werkwijzers leest u meer hoe u het beste uw meranti hout dekkend of transparant kunt behandelen.  Meranti verven of Meranti transparant beitsen