Door Lariks hout te behandelen gaat het hout langer mee en blijft het hout een mooie uitstraling houden. Lariks is een populaire dennensoort waarvan het hout wordt toegepast in ramen, deuren, gevels, hekwerk, pergola's, schuren, veranda's, trappen en nog veel meer. Het is hout met een gemiddelde levensduur dat onbehandeld op een natuurlijke manier vergrijst. De volgende vragen geven meer informatie over lariks behandelen. 

 

Sibirisch lariks beitsen.

Lariks is een zacht houtsoort en moet verduurzaamd worden. Verduurzamen kunnen je met een apart product doen maar dit middel zit tegenwoordig al vaak in de beits zelf. Hiermee spaar je jezelf een extra laag mee uit maar vergeet niet dat een aparte laag altijd beter is dan een 2in1 product. Lariks heeft een lichte kleur van zichzelf. Als je dit gaat beitsen moet je dus rekening houden met de kleur van het hout en de beits. De twee samen geven het eindresultaat.

 

Lariks hout oliën voor binnen

Als lariks geolied wordt dan wordt het hout een stuk donkerder en geeler. Noesten worden veel meer geaccentueerd. Olie droogt langzaam en blijft lang plakkerig. Als je het hout daarna ooit eens dekkend wilt gaan schilderen dan moet je heel goed kijken of dat over de olie heen gezet kan worden. Wij hebben zo onze bedenkingen bij deze behandeling. Als je gewoon een watergedragen transparante lak gebruikt dan heb je al deze nadelen niet.

 

Lariks hout buiten met lijnolie behandelen?

Lijnolie is kleurloos en er zitten geen schimmelwerende producten in. Lijnolie blijft lang plakkerig nadat je het hebt aangebracht. Lijnolie is goedkoop ! dat is niet voor niets. Het is echt niet geschikt om op je huis aan te brengen. Laagdikte en kleurpigmenten zijn de 2 factoren die het hout beschermen. Als je kleurpigmenten uit de beits haalt doe je al voor 60% consessies in de duurzaamheid. laat de conclusie voor u zelf zijn....

 

Een lariks hout vloer schilderen

Lariks hout kan dekkend of kleurloos of semi dekkend geschilderd worden. Als je kleurloos kiest dan doe je er verstandig aan om een product te kiezen waar een UV filter inzit zodat het hout niet gaat vergelen. Kies je semi dekkend dan is slim om rekening te houden met de kleur van het hout. optelsom hout + kleurbeits geven samen het eindresultaat. Dekkend schilderen kan in alle kleuren Ral of NCS. Ga wel altijd uit van 2 lagen.

 

Lariks houten trap schilderen.

Lariks is een zachte houtsoort. Als je hem dekkend gaat schilderen is het zaak dat je ook een flexibele verf gebruikt. De verf moet kunnen meebewegen met de werking van het hout. Een te harde laklaag zal gaan barsten en craquleren. Vaak als het hout goed uitgedroogd is na 1-2 jaar is de ergste werking er wel uit en kun je hem nog een laatste verflaag geven. 

 

Hoe moet ik lariks behandelen?

In deze werkwijzers leest u meer over de juist manier van lariks behandelen.  Werkwijzer voor Lariks vervenWerkwijzer voor Lariks transparant beitsen