Veel gestelde vragen - Grenen behandelen

Grenen hout wordt vaak gebruikt en om het hout mooi en sterk te houden is het een goed idee om het te behandelen. Er zijn echter vele verschillende manieren om het hout te beschermen. U kunt bijvoorbeeld kiezen uit een dekkende beits of een semi-transparante beits. Bovendien kunt u kiezen uit vele kleuren en verschillende glansgraden. Hieronder hebben wij een overzicht gemaakt van de meest gestelde vragen.

 

Wat is Grenen Hout?

Grenen is een van de meest gebruikte naaldhoutsoort in Nederland en Belgie. Grenenhout wordt vaak gebruikt voor betimmering met rabatdelen, schuttingen, overkappingen of meubels. Er zijn verschillende soorten grenen. De meest populaire, waar veel moderne meubels van gemaakt worden, wordt geïmporteerd uit Amerika. Een groot voordeel van grenen is dat het gemakkelijk te zagen, boren en te beitsen is. Wordt het Grenen hout buiten gebruikt dan is het een must dat het goed geïmpregneerd wordt. Grenen bestaat uit 2 delen hout, spinthout en kernhout. Spinthout voert het vocht naar de bladeren toe en is dus het zachte hout wat later voor houtrot kan zorgen. Het is van grootbelang dat grenenhout goed verduurzaamt moet worden voor een langere levensduur.

 

Hoe kan ik Grenen het beste impregneren?

Door het grenen hout te impregneren beschermt u het hout optimaal en gaat het hout veel langer mee. In combinatie met een beits kunt u jarenlang genieten van het hout en geeft u het de uitstraling die u wenst. Door het hout te impregneren beschermt u het hout tegen houtrot en schimmels en versterkt u het oppervlak doordat de vezels zich met elkaar binden.  Er is ook de mogelijkheid om een beits te kopen waar het impregneermiddel al in verwerkt is. 

 

Kan ik een Grenen vloer behandelen?

Een grenen vloer is prima te behandelen. Er wordt voor houten grenen vloeren vaak een dekkende beits gebruikt. Een voorbeeld hiervan is de Trestjerner Gulvmaling. Het is belangrijk dat voor een grenen vloer een sterke en slijtvaste beits / verf wordt gebruikt. De vloer moet schoon en geschuurd zijn, daarna kan de beits aangebracht worden met een roller of kwast. Een dekkende verf / beits geeft een effen en dekkende kleur aan het hout en geeft het tegelijkertijd bescherming. Bij "nieuw" grenenhout kan het mooi zijn om kleurloos transparant te beitsen of met een semi dekkende kleur erin. kortom bedenk goed bij bij je houten vloer past gezien de situatie van het hout.

 

Kan ik geïmpregneerd grenen beitsen?

Grenen hout wordt vaak geïmpregneerd aangeleverd en kan daarna prima gebeitst worden met een semi-transparante of dekkende beits. Het is wel belangrijk dat het hout schoon is en eventueel kan het nog geschuurd worden als dat nodig is. Heeft u te maken met grenen hout wat niet geïmpregneerd is dan is het zaak om deze eerst voor te behandelen. U kunt dit doen met een impregneer zoals Jotun Visir. 

 

Kan ik grenen hout wit beitsen?

Eigenlijk kan grenen is alle gewenste kleuren gebeitst worden. De meeste beitsen kunnen alle RAL en NCS kleuren gemengd worden. Ral en NCS kleuren zijn wereldwijd erkent en bekend en zijn niet gekoppeld aan een merk zodat deze kleuren overal te verkrijgen zijn.Wit wordt vaak gebruikt voor bijvoorbeeld vloeren of meubels of zelfs hele huizen.  Er is ook nog een mogelijkheid om het hout een white-wash effect te geven. U gebruikt hiervoor een semi-transparante beits waardoor de ondergrond zichtbaar blijft maar het hout een witte waas krijgt. Advies is dan wel om dit af te werken met een kleurloze transparante laag.

 

Kan ik mijn grenen schutting beitsen?

Dit kan met alle dampopen beitsen maar kies voornamelijk een natuurlijk product wat past bij de schutting Een niet filmvormend product met een matte uitstraling is dan wat u het beste kunt kiezen. zo houd je de meest natuurlijke uitstraling van het hout vast. Mocht dat nou dan een paar jaar niet mee zo mooi zijn dan kunt u de grenen schutting altijd nog dekkende effe kleur schilderen.

Kan ik mijn grenen trap zwart schilderen. Alle kleuren zijn leverbaar en poasen op grenenhout. Vroeger werd grenen veel in de teer geschilderd. Dit had een bruin/ zwarte kleur. De Ral waaier heeft hier opingespeelt en heeft Ral 8022 ontwikkeld om de bijna zwarte kleur terug te brengen in de kleuren opties.

 

Mag ik geloogd grenen schilderen.

Ja dat kan maar het loog product moet wel goed uitgewerkt zijn.Dus wacht een maandje na het logen voor het grenen opnieuw te schilderen

 

Hoe moet ik Grenen hout behandelen? 

Werkwijzer voor Grenen verven - Dekkend Met deze werkwijzer leest u hoe u het beste uw Grenen dekkend kunt beitsen. Transparant (of semi transparant) afwerken van het Grenen leest u hier Werkwijzer voor Grenen beitsen - Transparant