Veel Gestelde Vragen - Eikenhout Behandelen

Eiken is een erg populair houtsoort en wordt vaak gebruikt voor tafels, vloeren, deuren en tuinhuisjes maar ook wel voor gevelbekleding bij molens of herstel werkzaamheden bij wat oudere gebouwen.  Eiken heeft een mooie kleur maar zal in de loop van de tijd vergrijzen. Wij krijgen veel vragen over het behandelen van eiken. Hier staan de meest gestelde vragen op een rijtje.

 

Waarmee en waarom moet ik eikenhout behandelen?

Eikenhout behandel je met een beits omdat daarmee de levensduur van het hout langer wordt. Behandel het met een beits die goed dampopen is zodat het vocht goed kan reguleren. Afsluitende beitsen zijn de doodsteek voor hout. ( helaas zijn de goedkoper beitsen vaak onvoldoende damp-open) Eiken hout wordt zelden dekkend behandeld. Meestal wordt er voor een transparante beits gekozen met een kleur. Hierdoor blijft de kleur van de ondergrond nog zichtbaar, terwijl bij dekkend beitsen de ondergrond niet meer zichtbaar is. Houd er rekening mee dat de kleur van het hout medebepalend is voor het eindresultaat. Kijk dus goed naar je partij hout en kies daarbij een kleur. Rekening houdend dat de kleur van het hout dus meebepaald voor het eindresultaat. 

 

Wat kan ik gebruiken als ik binnen eiken ga behandelen?

De reden dat er voor buiten een beits gebruikt moet worden met pigment (kleur) is de bescherming tegen UV licht. Voor binnen is dit niet nodig en kan er dus een ander product gebruikt worden. Deze beits is een transparante beits voor binnen speciaal gemaakt voor lichte houtsoorten en kan bijvoorbeeld in whitewash of greywash kleuren gemengd worden. Om een natuurlijk effect hiervan te creëren is dat je een matte beits gebruikt. Jotun heeft hier een mooi product van. Dit is de panellak. Daar zit ook een UV filter in waardoor hout niet meer verkleurt als het er mee behandeld is

 

Hoe kan ik mij eikenen trap slijtvast behandelen?

Een trap is even een ander verhaal, en wij krijgen hier veel vragen over. Een eiken balk behandelen of een eikenen trap behandelen daar zijn 2 heel verschillende producten voor nodig. Voor het behandelen van uw trap heeft u een slijtvaste beits / verf nodig die tegen een stootje kan. Wij raden de combinatie aan van 2 producten, namelijk een grondverf en een vloerverf. De grondverf voorkomt het doorbloeden van noesten en geeft een zeer goede hechting. De eindlaag moet zeer slijtvast en stoot vast zijn. Een 1 componenten verf is hier zeer geschikt voor. Het product waar we hele goede ervaringen mee hebben is de trestjerner. In alle kleuren leverbaar.

 

Eiken hout zwart beitsen?

Vroeger werd eikenhout veelal in de teer gezet. Duurzaam maar erg slecht voor het milieu. De kleur van teer is daarin tegen nog steeds gewild. Niet alle verven kunnen zomaar over de oude teer geschilderd worden. De demidekk van Jotun kun je na schoonmaken van de oppervlakte zo over oude teren gevels schilderen. De ral kleur 8022 ( zwartbruin) is daarop gebaseerd. In eerste in stantie zwart maar als de zon erop schijnt zit eer een bruine gloed in. Ral 9005 is zwart zwart en kan natuurlijk ook. Veel oude houten schuren hebben nog mooi eiken hout. Door de jaren heen zo vaak gebeitst dat dekkend schilderen de enige optie was. 

 

Eiken hout tegen vocht behandelen

Het is erg belangrijk om eikenhout tegen vocht te beschermen. Eikenhout is gevoelig voor blauwschimmel. Deze tast het hout en de kleur van het hout aan. Door te impregneren met een antischimmel product voorkom je dit probleem. De visir klar van he merk Jotun wordt hier veel voor gebruikt. Werk de impregneer altijd af met een beitsanders vervliegt het schimmelwerend product naar 4 maanden. Als het goed wordt ingepakt met een beits dan hoef je die behandeling slecht 1x te doen.

 

Eikenhout lakken in hoogglans

Omdat eikenhout een behoorlijke werking door het jaar heeft door uitzetten en krimpen van het hout is het raadzaam om een verf of beits te gebruiken die flexibel of zelfs elastisch is. Hoogglans lakken zijn vaak erg hard. Een harde schil die op een ondergrond gezet wordt die werkt gaat uiteindelijk openbreken en scheuren. Binnen is dit effect natuurlijk veel minder dan buiten. Binnen kan makkelijker met hoogglans lakken gewerkt worden. Hoogglans lakken zijn over het algemeen ook afsluitende verven en zijn dus bijvoorkeur ook alleen voor binnenshuis te gebruiken.

 

Eikenhout wit schilderen.

Eikenhout heeft veel looizuur in zich zitten.Zeker als eikenhout vers is kan looizuur een verkleuring in de verf of beits laten zien. Bij lichte en witte kleuren is dit duidelijk zichtbaar. Dit kun je voorkomen door een goed isolerende grondverf te gebruiken. Bij donkere kleuren zal en niet of nauwelijks zichtbare verkleuringen zijn. Advies is dus om bij eikenhout goede isolerende grondverf te gebruiken als u het hout in een lichte kleur wilt afwerken.

 

Zijn er ook werkwijzers voor Eiken hout behandelen?

Wilt u graag weten hoe u het beste uw Eiken kunt beitsen?  Werkwijzer voor het Eiken beitsen - Transparant , Werkwijzer voor het Eiken verven