Veel gestelde vragen - Douglas behandelen

Douglas behandelen is aan te raden om het hout optimaal te beschermen. Douglas komen we veel tegen als basis voor veranda's, terrassen, schuttingen en tuinmeubels en worden dus aardig blootgesteld aan vocht.  Ook wordt deze zachte houtsoort gebruikt als gevelbekleding en voor schuurtjes. Douglas vergrijst snel. Wie dit niet mooi vindt en het hout lang wil beschermen, doet er goed aan om Douglas te behandelen. Hieronder vind u de meeste gestelde vragen over Douglas hout behandelen.


Wat is Douglas?

Douglas is afkomstig van de Douglasspar en wordt veel gebruikt, zoals voor schuttingen, tuinmeubels en vloeren, maar ook spanten en gevelbekleding. Douglas is een harde Europese houtsoort met een vrij open structuur. Het kan zoals vele houtsoorten krimpen bij kou en uitzetten bij warmte waardoor er haarscheurtjes in komen. Douglashout staat er ook om bekend dat er hars uit kan komen na het plaatsen.Dit is zeker van toepassing met Douglas hout wat op het zuid-westen is geplaatst. door de warmte zal hars eerder gaan vloeien. Douglas hout staat bekend om de warme, roze-achtige kleur die na verloop van tijd mooi vergrijst. Daarom wordt het hout ook vaak onbehandeld toegepast.

 

Moet ik Douglas hout oliën of beitsen?

De zachte nerf in het Douglas hout wordt door het UV licht vrij snel aangetast. Hierdoor krijgt mos weer een mogelijkheid om te gaan hechten. Door Douglas goed te beschermen met een beits blijven blauwschimmels uit en wordt de oppervlakte niet aangetast door het zonlicht. Een beits zal het Douglas hout beter beschermen dan een olie. De levensduur van het hout wordt door het beitsen aanzienlijk verlengt. Bedenk niet dat de zacht roze kleur die Douglas hout in het begin heeft zo zal blijven. Douglas vergrijst in de zomer binnen 3 maanden. Als u het gaat beitsen in de kleur van het hout dan zult u de kleur veel langer vasthouden. Laagdikte en pigmenten in beits zijn de 2 factoren die hout beschermen. Het werkt zoals zonnecrème voor onze huid.

 

Waarom moet ik Douglas beitsen?

Door te beitsen, lees beschermlaag aanbrengen verleng de levensduur van het hout aanzienlijk. U beschermt het hout tegen kromtrekken en scheuren door uitdroging en vocht. U beschermt het hout tegen UV stralen. U beschermt het hout tegen schimmels en houtrot. U kunt het hout een andere kleur geven. Ook bescherm je douglas hout tegen het " schotelen" kromtrekken van het hout als je planken rondom 1x in de beits zet. Hierna op de gevel vast zetten en dan nog 1x aan de frontzijde afschilderen. Als je Douglas niet aan de achtrkant van de plank schilderd dan kan vocht daar zijn werk doen. Krom trekken is dan het gevolg.

 

Hoe moet ik Douglas beitsen en onderhouden?

Nieuw Douglas hout heeft normaal een levensduur van 10 tot 15 jaar. Zorgt u ervoor dat het hout behandeld wordt dan kan het nog langer meegaan. U kunt het hout dekkend behandelen maar als u de kleur wilt behouden van het hout dan kunt u het beste behandelen met een beits. U kunt hier een werkwijzer vinden over Douglas verven of Douglas beitsen - Transparant.

 

Welke mogelijkheden zijn er om Douglas hout te beitsen?

Zoals hierboven beschreven kunt u Douglas hout beitsen. Wilt u de kleur van het hout zoveel mogelijk behouden dan moet u een kleur kiezen die het dichtstbij komt. Het eindresultaat is dan de som van de gekozen kleur en de kleur van het hout. Is het hout vergrijsd en wilt u het een andere kleur geven dan is er nog de mogelijkheid om het hout dekkend te beitsen. Hierdoor krijgt het hout een nieuwe effen dekkende kleur. Uiteindelijk zal 9 van de 10 houten gevels dekkend gebeitst gaan worden. Laagdikte en kleurpigmenten beschermen veel beter dan de niet dekkende beits. Esthetisch kan het in het begin natuurlijk mooier gevonden worden maar dekkende beits is veel duurzamer.

 

Hoe kan ik het beste het Douglas voorbereiden?

 Bij sterk vervuilde oppervlakken kunt u het hout eerst goed schoonmaken. Hierna kan het hout geschuurd worden. Als het hout niet schoon is dan schuurt u al het vuil in het hout waardoor de beits niet goed zal hechten. Voordat u gaat beitsen is het belangrijk dat het hout weer stofvrij gemaakt wordt. Dus in het begin niet behandelen van douglas betekend later veel meer werk.

 

Hoe kan ik Groene aanslag verwijderen?

Als het Douglas hout al heeft doorstaan qua weer en wind kan er groene aanslag optreden. Vooral in vochtige perioden wordt de groene aanslag zichtbaar, dit kan gelukkig gemakkelijk verwijderd worden met een goed schoonmaakmiddel. Met water en de kraftvask kunt u een goed sopje maken en kunt u aan de gang met een harde borstel. Het schoonmaakmiddel even in laten trekken en daarna afspoelen met voldoende water. Als nodig kunt u dit nog een keer herhalen. Spuit douglas hout nooit af met de hoge druk want dan spuit je de zachte nerf van he hout kapot. Het hout wordt dan kapot gespoten en dan ben je nog verder van huis.

 

Ik wil Douglas behandelen, welke kleur moet ik kiezen?

Het uitzoeken van de kleuren kan een moeilijke opgave zijn als er zoveel mogelijkheden zijn. Bij een dekkende beits kan dit iets gemakkelijker zijn want deze geeft een dekkende effen kleur aan het hout. Bij een semi-transparante beits is het iets anders, want hier kunt u deels de ondergrond nog zien. Dat wil zeggen dat de kleur van de ondergrond invloed heeft op de uiteindelijke kleur. Bij een cekkende effe kleur weet je precies wat je krijgt en bij een niet dekkende beits blijft het eindresultaat altijd afwachten totdat de beits erop zit.

 

Moet ik Douglas beitsen of impregneren?

Een vraag die wij vaak krijgen is of je Douglas moet beitsen of impregneren. Eigenlijk zijn beitsen en impregneren 2 verschillende handelingen. Voordat u het Douglas hout gaat beitsen moet het hout goed voorbehandeld worden. Heeft u te maken met nieuw onbehandeld hout dan moet het hout geïmpregneerd worden voordat u kunt gaan beitsen. Dus een impregneer wordt gebruikt voor het beitsen. U kunt ervoor kiezen om een impregneermiddel aan te schaffen. Er is ook de mogelijkheid om een beits te kiezen waar het impregneermiddel al in verwerkt is. Bij deze producten hoeft u dus geen apart impregneermiddel aan te schaffen. 

 

Kan ik Douglas zwart beitsen?

Als u het Douglas hout helemaal effen zwart wilt beitsen dan kunt u het beste een dekkende beits kiezen. De meeste beitsen zijn in alle RAL kleuren te mengen en zwart is een vaak gekozen kleur. De meest gekozen zwarte beits kleur is RAL 9005. U kunt naast de kleur ook kiezen uit de glansgraad.  Een matte beits geeft nog een extra zwarte uitstraling omdat deze minder licht weerkaatst dan een zijdeglans afwerking. Matte kleuren trekken wel meer vuil aan en is er ook moeilijker van te verwijderen.

 

Kan ik douglas wit schilderen.

Alle kleuren kunnen RAL en NCS kleuren kunnen geleverd worden in een dekkende beits. Een witte kleur beits bestaat uit een paar veel gekozen kleurnummers Ral 9016( wit), ral 9010( off white), ral 9001( creme). elke keer een beetje meer brekend van kleur. Op grotere vlakken is het soms moeilijk zien welk kleurnummer het is. Soms moet je de kleurnummers relativeren en meer naar je project kijken.

 

Douglas overkapping schilderen

Een overkapping maakt oppervlaktes vaak wat donkerder. De kleur van de overkapping kan hierin een groet rol spelen. Hoe lichter of witter je het douglas beits hoe meer licht je naar je toe haalt.Een overkapping staat vaak wel droog en zou qua bescherming misschien niet geschilderd hoeven te worden maar fraai is het wel.