Uw Parketvloer Behandelen

parketvloer behandelen

Een parketvloer behandelen met parketlak is niet moeilijk, maar moet wel gebeuren om het hout mooi en sterk te houden. Lees hier welke producten wij voor parket aanraden en waarom. Ook vertellen we u hoe u deze verfklus aanpakt.

Een parketvloer is mooi. Daar zijn alle eigenaren het over eens. En dat willen ze graag zo houden. Parket is ook sterk. Al eeuwenlang wordt het gebruikt als een vorm van houten vloerbedekking. Er zijn vele soorten parket, die allemaal als kenmerk hebben dat ze bestaan uit delen hout die aan elkaar gelijmd worden. Een nadeel van parket is dat het gevoelig is voor vocht en schommelingen in temperatuur. Parketvloeren zijn ook niet goedkoop.

Een goede bescherming is dan belangrijk. Door het hout in topconditie te houden hebt u vele jaren plezier van parket en bespaart u zich de kosten van een nieuwe vloer. Vloerverf en beits geven die bescherming. Hier hebben we het over het lakken van de parketvloer. Dat wil zeggen dat het parket verduurzaamt wordt met een (semi-)transparante verf.

 

Stappenplan parketvloer behandelen

De volgende stappen beschrijven hoe u uw parketvloer kunt behandelen. U vindt ook de parketlak die we aanbevelen. Het stappenplan is hierop gebaseerd. Toch raden we aan om ook altijd de technische datasheet en de handleiding bij het product te lezen. Daarin staan meer details en mogelijk ook enkele afwijkingen van de algemene richtlijnen.

Parketvloer voorbereiden. Een parketvloer lakken begint altijd met een schoonmaakbeurt. Gebruik hiervoor een goede ontvetter, bijvoorbeeld Jotun Husvask. Zorg dat de vloer echt goed schoon is, want dit bevordert de hechting. Vermijd echter het gebruik van ammoniak of schoonmaakazijn.

Parketvloer schuren. Ook schuren van de vloer is goed voor de hechting en raden we absoluut aan. Bij eerder gelakt parket adviseren we korrel 150 tot 180. Een parketschuurmachine werkt het snelst en handigst. Achteraf wel alle schuurstof grondig verwijderen (met de stofzuiger).

Parketvloer lakken. Roer de parketlak goed door voor gebruik. Ook als u aan het lakken bent, moet u geregeld eens omroeren, omdat sommige bestanddelen anders naar de bodem zakken. Doe op geoliede vloeren een hechtingsproef. Dan weet u of de lak blijft zitten. Een parketvloer behandelen vereist geen speciale vaardigheden. Houtlak kunt u met een geschikte verniskwast aanbrengen of met een roller. In het laatste geval moet de roller minstens zo breed zijn als de delen van de vloer.

Werk in een vlot tempo voor een mooi resultaat. Sneldrogende parketlak laat al snel kwastsporen zien als u behandeld op een half opgedroogd oppervlak. Breng op nieuw parket bij voorkeur drie lagen aan. In andere gevallen zijn twee lagen meestal voldoende. De eerste 24 uur na het lakken mag er geen vocht op de vloer komen, omdat dit problemen kan geven voor het droogproces.

 

Aanbevolen producten parketvloer behandelen

Trestjerner Gulvlak WB

 

Trestjerner Gulvlakk WB: watergedragen blanke lak die een bijzonder slijtvast oppervlak geeft. Kan zowel op onbehandeld als eerder behandeld hout. Wordt onverdund aangebracht en is na vier uur overschilderbaar. Deze vloerlak is nagenoeg reukloos en droogt snel. Verkrijgbaar als zijdeglans en zijdemat. Geeft een gemakkelijk schoon te maken oppervlak dat overweg kan met alle normale schoonmaakmiddelen.

 

 

Trestjerner Gulvlak Solvent

 

Trestjerner Gulvlakk Solvent: sneldrogende blanke vernis op basis van alkydolie, geschikt voor donkere houtsoorten, geloogd parket en hardhout. Opvolger van de bekende Jotun Oxan Olie, en toepasbaar op vloeren die eerder met Oxan werden behandeld. Wordt verdund met terpentine. Goed ventileren tijdens en na gebruik.

 

 

Veelgestelde vragen over een parketvloer behandelen

Bel voor advies over hout behandelenKan een parketvloer ook geolied worden?

Ja. Bovenstaande producten geven wel een duurzamer resultaat. Kiest u voor parketolie, raden we een speciale parketolie aan. Er zijn verschillende soorten, zoals hardwaxolie, traditionele parketolie en uv-olie. U brengt deze aan roller, kwast of doek. Voor meer informatie, raden we u aan om contact op te nemen met Hout Coatings.

Hoe vaak moet een parketvloer worden behandeld?

Het is normaal om een parketvloer eens in de 5 tot 10 jaar te schuren en opnieuw af te werken met olie, parketlak of wax. Zorg ook voor regelmatig onderhoud tussendoor. Stofzuigen en dweilen verlengen niet alleen de levensduur van het hout, maar ook van de coating.

Hebt u hulp nodig bij de productkeuze kunt u onze digitale assistent (oranje icoontje rechtsonder) vragen. Of stuur een bericht.