Uw Houten Woonboot Behandelen

woonboot-dekkend-beitsenWie op het water woont, moet met een zekere regelmaat de woonboot behandelen. Maar wat komt er kijken bij het beitsen of verven van een woonboot? Hieronder vertellen we meer over productkeuze, aanpak, kleur en uitstraling bij het behandelen van woonboten.

Hout is gevoelig voor vocht, zonlicht en temperatuurschommelingen. We zien dat bij houten huizen. Bij een houten woonboot spelen vocht en zon een nog veel grotere rol. Anders dan huizen krijgen boten meestal weinig schaduw, en vangen ze haast doorlopend zon. En dat er permanent vocht in de omgeving is, spreekt vanzelf.

Wie het hout onvoldoende beschermt, loopt meer kans op problemen door houtrot. Beits of houtverf spelen een ongekend belangrijke rol hierin. Uw boot blijft door de juiste productkeuze langer in topconditie. Dit bevordert het woongenot en de boot behoudt zijn waarde. Het hout van een woonboot kan transparant gebeitst worden, maar ook dekkend gebeitst worden. Over het algemeen geeft dekkende beits een duurzamer resultaat.

 

Stappenplan voor een houten woonboot behandelen

We raden echter altijd aan om het technisch datasheet van elk product door te nemen. Waarom? Omdat elk merk en product een specifieke werkwijze heeft en deze staat altijd vermeld in datasheet van het product. Ook vindt u informatie over het behandelen bij de juiste temperaturen en droogtijden.

Houten woonboot voorbereiden. Bedenk dat woonboten en woonarken doorgaans meer UV-straling verwerken dan huizen. Dit betekent dat woonboot sneller aan nieuwe beits of verf toe zijn. Bezuinig daarom niet op kwaliteit bij uw productkeuze. Anders slijt de beitslaag nog meer. Houten woonboten zijn gevoelig voor vervuiling, met name in stedelijke gebieden. Voordat u gaat hout beitsen is goed schoonmaken daarom essentieel. 

Houten woonboot schuren. U moet al het houtwerk van uw woonboten voor het beitsen of verven goed schuren. Wij adviseren korrel 100 tot 160 voor nieuw hout. Zitten er nog oude lagen beits op, haal deze dan weg. Meestal is schuren voldoende. Bij hardnekkige beitsresten kunt een föhn of afbijtmiddel gebruiken. Wees voorzichtig in het gebruik van zulke producten.

Houten woonboot impregneren. Gaat het om een nieuwe houten woonboot, moet het hout voordat u gaat hout behandelen, geïmpregneerd worden. Met de 2 in 1 beits van Inno Coatings hoeft u geen apart impregneermiddel te kopen en kunt u 1 laag beits als voorbehandeling aan brengen. Daarna kunt u het hout met 1 of 2 lagen afwerken.  Bij één-pot-systemen zoals Drywood Hout Nova is een voorlak niet nodig.

Houten woonboot behandelen. Werk na het gronden altijd af met minimaal twee lagen beits. Drie lagen verhoogt de duurzaamheid. Gebruik bij voorkeur rollers en kwasten voor het beitsen van houten boten. Milieu heeft bijzondere aandacht nodig bij het behandelen van woonboten. Voorkom dat beits in het water wegloopt. Gebruik producten die aan de strengste milieu-eisen voldoen. De producten van Jotun en Drywood zijn zulke producten. Veel mensen behandelen hun woonboot in de zomer. Op zich prima, maar ga niet hout behandelen in de felle zon of bij temperaturen boven 25 graden.

 

Aanbevolen producten voor een houten woonboot behandelen

jotun demidekk tackfarg ultimate

 

Jotun Demidekk Ultimate: een wereldwijd zeer populaire, dekkende beits waarin een combinatie van water en oliebestanddelen zorgt voor de juiste vloeiing van de afwerklaag. Het is een dekkende beits met langdurig glans- en kleurbehoud: u kunt er acht tot soms twaalf jaar van genieten. Vochtbestendigheid is een andere factor die van belang is bij het behandelen van een woonboot. 

 

 

drywood verf voor hout nova

 

Drywood Hout Nova: een hybride zijdeglans houtbeits van Nederlandse makelij die zeer goed doordringt in het hout. Maakt door deze unieke eigenschap grondverf overbodig (behalve bij bloedende houtsoorten). Dat scheelt zowel tijd als geld. Drywood Hout Nova is geschikt voor nieuw hout en voor onderhoud, en kan zowel binnen als buiten worden toegepast, ook bij een relatief hoge luchtvochtigheid (tot 70 procent).

 

 

Vragen over het behandelen van een houten woonboot?

Bel direct voor gratis, deskundig productadvies:  06-47551826. U kunt ook vrijblijvend contact opnemen over woonboot behandelen via ons contactformulier.