Uw Houten Woonboot Behandelen

houten woonboot behandelen

Wie op het water woont, moet met een zekere regelmaat de woonboot behandelen. Onderhoud verlengt immers de levensduur. Maar wat komt er kijken bij het beitsen of verven van een houten woonboot?

Hieronder leest u alles over de ideale productkeuze en de juiste aanpak bij het behandelen van woonboten.

Hout is gevoelig voor vocht, zonlicht en temperatuurschommelingen. We zien dat bij houten huizen. Bij een houten woonboot spelen vocht en zon een nog veel grotere rol. Anders dan huizen krijgen boten meestal weinig schaduw, en vangen ze haast doorlopend zon. En dat er permanent vocht in de omgeving is, spreekt vanzelf.

Wie het hout onvoldoende beschermt, loopt meer kans op problemen door houtrot. Beits of houtverf spelen een ongekend belangrijke rol hierin. Uw boot blijft door de juiste productkeuze langer in topconditie. Dit bevordert het woongenot en de boot behoudt zijn waarde. Het hout van een woonboot kan transparant maar ook dekkend gebeitst worden. Over het algemeen geeft dekkende beits een duurzamer resultaat.

 

Stappenplan houten woonboot behandelen

De stappen hieronder helpen u op weg bij het behandelen van uw houten woonboot. Uitgangspunt zijn de producten die we op deze pagina aanbevelen. We raden echter altijd aan om ook het technisch datasheet van elk product door te nemen. Daarin vindt u specifieke informatie, nodig om de beits of houtverf succesvol toe te passen.

Houten woonboot voorbereiden. Bedenk dat woonboten en houten woonarken doorgaans meer UV-straling verwerken dan huizen. Dit betekent dat een woonboot sneller aan nieuwe beits of verf toe is. Bezuinig daarom niet op kwaliteit bij uw productkeuze. Anders slijt de beitslaag nog meer. Houten woonboten zijn gevoelig voor vervuiling, met name in stedelijke gebieden. Voordat u gaat beitsen is goed schoonmaken daarom essentieel. 

Houten woonboot schuren. U moet al het houtwerk van uw woonboten voor het beitsen of verven goed schuren. Wij adviseren korrel 100 tot 160 voor nieuw hout. Zitten er nog oude lagen houtverf op, haal deze dan weg. Meestal is schuren voldoende. Bij hardnekkige verfresten kunt een föhn of afbijtmiddel gebruiken. Wees voorzichtig in het gebruik van zulke producten.

Houten woonboot impregneren. Gaat het om een nieuwe houten woonboot, moet het hout voordat u gaat hout behandelen, geïmpregneerd worden. Met de 2-in-1-beits van Inno Coatings hoeft u geen apart impregneermiddel te kopen en kunt u 1 laag beits als voorbehandeling aan brengen. Daarna kunt u het hout met 1 of 2 lagen afwerken. Ook bij eenpotsystemen zoals Drywood Hout Nova is een voorlak niet nodig.

Houten woonboot behandelen. Werk na het gronden altijd af met minimaal twee lagen beits. Drie lagen is beter want dat verhoogt de duurzaamheid. Gebruik bij voorkeur rollers en kwasten voor het beitsen van houten boten, geen spuit. Het milieu heeft bijzondere aandacht nodig bij het behandelen van woonboten. Voorkom dat beits in het water wegloopt. Gebruik producten die aan de strengste milieu-eisen voldoen. De houtverf en beits van Inno, Jotun en Drywood zijn zulke producten.

 

Aanbevolen producten houten woonboot behandelen

jotun demidekk tackfarg ultimate

 

Jotun Demidekk Ultimate: een wereldwijd zeer populaire, dekkende beits waarin een combinatie van water en oliebestanddelen zorgt voor de juiste vloeiing van de afwerklaag. Het is een dekkende beits met langdurig glans- en kleurbehoud: u kunt er acht tot soms twaalf jaar van genieten. Vochtbestendigheid is een andere factor die van belang is bij het behandelen van een woonboot. 

 

 

drywood verf voor hout nova

 

Drywood Hout Nova: een hybride zijdeglans houtbeits van Nederlandse makelij die zeer goed doordringt in het hout. Maakt door deze unieke eigenschap grondverf overbodig (behalve bij bloedende houtsoorten). Dat scheelt zowel tijd als geld. Drywood Hout Nova is geschikt voor nieuw hout en voor onderhoud, en kan zowel binnen als buiten worden toegepast, ook bij een relatief hoge luchtvochtigheid (tot 70 procent).

 

Veelgestelde vragen over houten woonboten behandelen

Bel voor advies over hout behandelenWaarop moet ik letten bij de verfkeuze?

Als een woonboot een houten opbouw heeft dan kunt u dit zien als een houtskelet woonhuis. Producten die hiervoor geschikt zijn kunt u meestal ook voor houten boten gebruiken. Bij een houten huis of woonboot is het belangrijk dat u dampopen verf gebruikt. Daarnaast moet het een duurzaam product zijn. Op het water krijgt verf het zwaarder te verduren dan wanneer deze in een huis wordt gebruikt. Verf uit Scandinavië, waar veel water is en bootbezit heel normaal, is vaak zeer geschikt voor het behandelen van de opbouw van een houten woonboot. Hout Coatings adviseert u graag verder.

Bij welk weer mag een woonboot behandeld worden?

Zorg dat het droog is en niet te koud. Veel mensen behandelen hun woonboot in de zomer. Op zich prima, maar ga niet hout behandelen in de felle zon of bij temperaturen boven 25 graden. Houd de weersvoorspellingen in de gaten en zorg dat er de volgende 24 uur geen neerslag wordt verwacht. Verven bij temperaturen onder 5 graden wordt afgeraden.

Hebt u hulp nodig bij de productkeuze kunt u onze digitale assistent (oranje icoontje rechtsonder) vragen. Of stuur een bericht.