Uw Houten Trap behandelen

houten trap behandelen

Een houten trap behandelen doet u met beits of houtverf. Zo zorgt u ervoor dat uw trap mooi blijft en het hout langdurig beschermd wordt.

Gaat u een houten trap verven, dan is het belangrijk dat u een sterk product kiest. Waarom? Trappen worden zwaar belast. Waar grote delen van een houten vloer nauwelijks elke dag gebruikt worden, nemen we wel elke dag de trap. Bovendien gebruiken we tijdens traplopen meer kracht, wat het oppervlak sneller doet slijten.

Het mooi en stabiel houden van een loopvlak stelt daarom hoge eisen aan de trapverf. Om het hout te beschermen en het hout mooi te houden, dient de verf slijtvast en krasvast te zijn.

En natuurlijk: het oog wil ook wat. Een houten trap is vaak een sierstuk: zeker bij een halfopen constructie vormt het een echte blikvanger.

Bij de verf voor het beitsen of verven van uw houten trap hebt u de keuze tussen (semi-)transparante beits en dekkende verf.

 

Behandelen van uw houten trap doet u zo

De volgende stappen beschrijven hoe u uw houten trap kunt behandelen. Dit zijn algemene adviezen. We raden aan om ook het technisch datasheet van elk product door te nemen. Waarom? Elk product heeft een specifieke werkwijze en deze kan anders zijn dan hieronder beschreven. Ook vindt u op de datasheets informatie over het verven bij de juiste temperaturen en leest u meer over droogtijden.

Houten trap voorbereiden. Maak de trap voor het verven goed schoon met een krachtige ontvetter. Een effectief reinigingsmiddel is Jotun Husvask. Verwijder dit met water nadat het vijf minuten heeft ingetrokken. Zitten er gaten in het hout, vul deze dan met plamuur. Gebruik overschilderbare acrylaatkit voor eventuele naden.

Houten trap schuren. Voordat u trapverf aanbrengt, moet u de trap schuren. Dit is ook nodig als u plamuur hebt gebruikt om beschadigingen te herstellen. Denk hierbij aan korrel 160. Maak hierna stofvrij.

Houten trap impregneren. Is het een nieuwe, onbehandelde trap moet u deze eerst gronden. Afhankelijk van het gekozen product kunt u de eerste laag licht verdunnen met water (zie gebruiksaanwijzing van de verf voor exacte hoeveelheid). Randen goed afplakken. Bij een open trap de onderliggende vloer afdekken. Er valt altijd iets naast!

Houten trap behandelen met trapverf. Gebruik voor het verven een roller en voor de hoeken en kleinere oppervlakken een kwast. Breng minimaal twee lagen aan. Let op de droogtijd ertussen. Voor extra duurzaamheid is drie lagen aanbevolen. Schuur het oppervlak tussen elke laag licht op voor het mooiste resultaat. Wilt u antislipkorrels toevoegen, brengt u minimaal drie lagen verf aan, waarbij u de antislip in de verf voor de tweede laag mengt. Breng de tweede laag hiermee aan, laat drogen en doe dan de derde laag weer zonder antislip. Handig om te bedenken bij het bestellen: een gemiddelde, dichte houten trap heeft een totaaloppervlak van ongeveer zes vierkante meter.

 

Aanbevolen Producten voor het behandelen van uw houten trap

jotun gulvmaling

 

Trestjerner Gulvmaling: deze speciaal voor hout ontwikkelde vloerverf kenmerkt zich door bijzondere aandacht voor duurzaamheid. Heel slijt- en krasvast en geeft een mooi zijdeglanzend resultaat. De verf is er in duizenden kleuren, dus u kunt uw trap geheel naar eigen smaak vormgeven. Trestjerner Gulvmaling is na een uur stofdroog, vier uur overschilderbaar en na een dag of vijf geheel doorgehard. U kunt de trap na vier uurtjes voorzichtig weer belopen, dus als u 's morgens gaat verven, is de bovenverdieping 's avonds weer bereikbaar. 

 

Veelgestelde vragen over houten trappen behandelen

Bel voor advies over hout behandelenKan ik de trap nog gebruiken tijdens het behandelen?

Om ervoor te zorgen dat u tijdens het beitsen of verven toch de trap op en af kan, is het slim om de treden om en om te behandelen, en dan een dag later de rest.

Kan een houten trap geolied worden?

Voor een duurzaam resultaat adviseren we speciaal voor hout ontwikkelde vloerverf, zoals hierboven aanbevolen. Het is echter ook mogelijk om een houten trap te oliën. Dit maakt de trap wel gevoeliger voor slijtage en zal dus vaker herhaald moeten worden, meestal jaarlijks. Ook als u gaat oliën, dient u de trap eerst te reinigen en te schuren. Wilt u een tweede laag aanbrengen is het meestal aangeraden om de eerste laag lichtjes op te schuren voordat u de tweede doet. Overtollige olie haalt u weg met een doek.

Kan een trap in iedere kleur gebeitst worden?

Ja, maar het ligt uiteraard aan de kleuropties van het gekozen product. Lichtgekleurd hout kan vaak donkerder worden gebeitst, maar donker hout kan niet veel lichter worden gekleurd. Veel producten zijn in RAL- en NCS-kleuren leverbaar en/of hebben een eigen kleursysteem. Hout Coatings kan bij de kleurkeuze adviseren.

Hebt u hulp nodig bij de productkeuze kunt u onze digitale assistent (oranje icoontje rechtsonder) vragen. Of stuur een bericht.