Uw Houten Terras Behandelen

Houten terras behandelen

Een houten terras behandelen met beits of houtverf: het lijkt misschien veel werk, maar het is met de juiste producten goed te doen. Voor een mooi, duurzaam eindresultaat is het wel belangrijk de klus goed aan te pakken. Begin niet zomaar wat te beitsen. Dit artikel vertelt alles wat u moet weten.

Houten terrassen zijn er in vele soorten, en de planken kunnen van allerlei types hout zijn gemaakt. Wat ze met elkaar gemeen hebben is dat goed met vocht en warmte moeten kunnen omgaan. Water dat doordringt in hout kan tot houtrot leiden, terwijl verschillen in temperatuur het hout laten krimpen of uitzetten. Beits en houtverf zijn de instrumenten om problemen tegen te gaan. Laat hout nooit onbehandeld.

 

Houten terras behandelen: zo doet u het

Even vooraf: de houtsoort heeft geen of weinig invloed op de productkeuze. Moderne soorten beits en houtverf kunnen met haast alle soorten hout omgaan. De richtlijnen hieronder gelden daarom voor de meeste houten terrassen. Toch kunnen er uitzonderingen zijn. Lees daarom altijd de technische datasheets bij de producten voor u aan de klus begint.

Houten terras schoonmaken: Is het terras licht vervuild, spoel dan met water en schrob zo nodig na met een harde borstel. Is het terras sterk vervuild dan raden we een reinigingsmiddel zoals Jotun Terrassfix aan. Dit product hoeft niet verdund te worden. Het moet op vochtig hout aangebracht worden, met een roller of een kwast. Onder het aanbrengen moet het hout constant nat zijn. Laat het het product 15 tot 20 minuten inwerken, Hierna kunt u het met schoon water weer afspoelen. Zit er nog een oude laag beits op met loshangende delen, dan moet deze verwijderd worden. Losse delen kunt u met een plamuurmes wegsteken.

Houten terras schuren: Nu dat het hout schoon is kunt u beginnen met het schuren van het hout. Is het een groter oppervlak dan is een schuurmachine aangeraden. Voor de kleine hoekjes kunt u eventueel los schuurpapier gebruiken met een schuurblokje. Schuur het hout in de lengterichting van het hout. Twijfelt u hoeveel u moet schuren of welke korrel u moet gebruiken dan kunt u dit lijstje gebruiken: Oude beits lagen verwijderen: korrel 60 tot 80. Schuren van nieuw hout: 80 tot 120. Opschuren van bestaande beitslagen in redelijke staat: 120 tot 150. Opschuren van bestaande, goede verflagen: 180 tot 220. Opschuren tussen nieuwe verflagen: 240 (meestal niet nodig).

Houten terras behandelen: Het hout is nu schoon, geschuurd en klaar om verder behandeld te worden. Drie lagen is aanbevolen. Houd de droogtijden in de gaten. Vaak gaat dit om 12 uur, maar controleer de technische info bij het product. De beits kan met een roller of kwast aangebracht worden. Zorg ervoor dat u de plank afmaakt waar u mee bezig bent en niet halverwege stopt. Doet u dit wel dan kan er kleurverschil en overlap ontstaan.

 

Aanbevolen producten voor een houten terras behandelen

jotun terrassfix

 

Jotun Demidekk Terrassfix: Dit is een uiterst effectief schoonmaakmiddel voor een houten terras. Dit product is een 3 in 1 middel dat zorgt voor verwijdering van vuil, reiniging en het bleken van uw terras. De voornaamste kenmerken zijn:Reinigt vervuilde houten oppervlakken, ontkleurd vergrijsde oppervlakken en bleekt houten oppervlakken. Ideaal om te gebruiken voordat u gaat behandelen. In de werkwijzer vertellen wij u hoe u het beste dit product kunt gebruiken. 

 

Jotun Demidekk Terrasslasyr

 

Jotun Demidekk Terrasslasyr: De Jotun Terrasslasyr is oorspronkelijk een transparante / semi dekkende beits. Door deze in meerdere lagen aan te brengen wordt de kleur vanzelf dekkend en zal de ondergrond niet meer zichtbaar zijn. De kleur wordt hierdoor ook beter zichtbaar. Het voordeel is van deze beits is dat deze op een normale manier belast kan worden. Een normale dekkende beits kan soms te zacht zijn en is kras gevoelig. Met deze beits kan zonder problemen op het houten terras gelopen worden, en kunt u het terras zonder problemen belasten met meubels.

 

Veelgestelde vragen over houten terrassen behandelen

Bel voor advies over hout behandelenHoe vaak moet een houten terras behandeld worden?

Gebruikt u houtolie, dan moet een terras elk jaar geolied worden. Dit geeft bescherming en houdt het hout mooi. Beits gaat langer mee dan houtolie. Als deze is verrijkt met een kleur, dan hoeft een houten terras vaak maar eens in de drie jaar behandeld te worden.

Hoe kan groene aanslag op een houten terras worden verwijderd?

De groene aanslag verwijdert u met een speciale terrasreiniger zoals Terrassfix. Laat het hout hierna drogen voordat het verder wordt behandeld. Het gebruik van een hogedrukreiniger raden we af omdat dit het hout kan beschadigen.

Bij welk weer mag een houten terras behandeld worden?

Een houten terras kan het beste behandeld worden bij droog en mild weer, met temperaturen tussen de 10°C en 25°C. Hout moet droog zijn. Het is niet aan te raden om een houten terras te behandelen bij hoge luchtvochtigheid, regen of sterke wind. Doet u dit wel, kunnen er hechtingsproblemen ontstaan.

Hebt u hulp nodig bij de productkeuze kunt u onze digitale assistent (oranje icoontje rechtsonder) vragen. Of stuur een bericht.