Uw Houten Schuur Behandelen

Houten schuur behandelen

Uw houten schuur behandelen met kwalitatief hoogstaande beits of houtverf levert een essentiële bijdrage tot het behoud van het bouwwerk.

Hout dat buiten staat is gevoeliger voor weersinvloeden. Ook is extra aandacht nodig omdat het binnenklimaat in een schuur meestal vochtiger is dan in een woning. Schimmelvorming en houtrot liggen dan op de loer. Dit kan ertoe leiden dat het gebouw op den duur vervalt.

Door hout te behandelen brengt u een beschermlaag aan die ervoor zorgt dat het schuurtje of tuinhuis veel langer mee gaat. Hout behandelen kan op meerdere manieren. U kunt kiezen voor transparant afwerken, waarbij de houten ondergrond zichtbaar blijft, of voor dekkend verven. De laatste oplossing zien we het meest bij hout dat blootstaat aan weer en wind. De extra pigmenten in dekkende beits of houtverf zorgen voor meer bescherming.

 

In vier stappen een houten schuur behandelen

Dit stappenplan laat zien hoe u uw schuur kunt behandelen. Als basis dienen de producten die we hieronder aanbevelen. We raden echter altijd aan om alsnog het technisch datasheet van elk product door te nemen. Soms kan er van algemene richtlijnen worden afgeweken. Ook bevatten de datasheets extra informatie die belangrijk is als u met een specifiek product aan de slag gaat.

Houten schuur voorbereiden. Is de schuur pas opgebouwd uit geïmpregneerd hout, wacht dan zes tot acht weken voor u gaat behandelen. Maak het hout altijd grondig schoon. Schimmels, algen en mossen haalt u weg met water, een borstel en een hiervoor geschikt reinigingsmiddel. Werk scheuren, barsten en gaten weg met acrylaat- of polyurethaankit (gebruik in verband met de hechting van de beits geen silicone).

Houten schuur schuren. Een houten schuur of tuinhuisje moet vooraf geschuurd worden. Gebruik korrel 160 bij nieuw hout, anders korrel 100. Mogelijk ziet u een witte waas op nieuw hout. Dit zijn zoutkristallen. U moet deze wegborstelen voor het behandelen. Zit er oude beits op het hout, schuur deze dan weg. Bij hardnekkige beitslagen kunt u een verfföhn of afbijtmiddel gebruiken. Let wel op de handleiding om schade te voorkomen. Is de schuur eerder behandeld met een product op basis van lijnzaadolie, schraap dan het hout helemaal kaal. Dit verbetert de hechting en voorkomt blaasjes.

Houten schuur impregneren. Is het hout niet geïmpregneerd geleverd, moet u hier zelf voor zorgen. Dit is belangrijk voor de hechting en geeft ook extra bescherming. Als alternatief voor een impregneermiddel kunt u een 2-in-1-beits gebruiken zoals van Inno Coating. U kunt dan een laag aanbrengen als voorbehandeling, en daarna afwerken met een of twee extra lagen.

Houten schuur beitsen of verven. Voor optimale dekking adviseren we altijd minimaal twee lagen beits of houtverf. Drie lagen kan een nog duurzamer resultaat geven. Omdat u buiten werkt, moet u de klus goed plannen. Voorkom behandelen bij temperaturen onder 5 of boven 25 graden. Vermijd fel zonlicht. Dit kan blaren geven in natte beits. Kies het best een droge dag met rustig weer.

 

Houten schuur behandelen: aanbevolen producten

Inno coatings houtbeits 2 in 1

 

Inno Coatings Houtbeits 2 in 1: U wilt een goede houtbeits voor uw schuur, dan is deze beits uitstekend geschikt. Door de unieke samenstelling kunt u deze beits gebruiken voor het voorbehandelen en het afwerken van uw houten schuur. De beits heeft een zijdeglans of matte afwerking en kan in vrijwel alle kleuren gemengd worden. De 2 in 1 beits is gemakkelijk aan te brengen, vloeit goed en is dampopen. Wilt u meer weten over deze beits en het gebruik hiervan, neem dan contact met ons op.

 

jotun demidekk oljetackfarg

 

Jotun Demidekk Oljetäckfärg: topbeits van specialist Jotun op basis van alkydolie, verdunbaar met terpentine. Veelzijdig: zowel geschikt als primer, grondlak, voor- en aflak, dus alles in een. Deze beits geeft een heel goede dekking en zuigt goed aan en uiterst geschikt voor het hout behandelen van uw schuur. De kleurkwaliteit is rijk en diep, dankzij gepatenteerde technologie van Jotun. Bijzonder weer- en waterbestendig, dus ideaal voor hout in de buitenlucht. Hecht zeer goed op naaldhout en tropisch hardhout. Voorkomt "doorbloeden" van hout. Tot vijf jaar onderhoudsarm.

 

drywood woodstain vv

 

Drywood Woodstain VV: een hybride, zijdeglans beits van Nederlandse bodem, op waterbasis. Voorbehandeling met een primer is niet nodig. Drywood Woodstain VV is waterverdunbaar en accentueert de structuur van het hout. Overbeitsen kan al na twee uur en na 48 uur is het hout helemaal droog. Een beits die uitermate geschikt is voor het hout beitsen van uw schuur.

 

 

Veelgestelde vragen over houten schuren behandelen

Waarop moet ik letten bij de aanschaf van houtverf of beits voor een schuur?

Omdat houten schuren erg gevoelig zijn voor vocht, zonlicht en temperatuurverschillen is het essentieel om een dampopen, elastische houtverf of beits te gebruiken die voorzien is van een UV-filter. De productbeschrijvingen in onze webshop geven hierover informatie. Niet alle dampopen producten zijn even goed. Mocht u twijfels hebben over de kwaliteit, raden we u aan contact met ons op te nemen. 

Bel voor advies over hout behandelenHoe vaak moet een houten schuur behandeld worden?

Dit hangt af van het product en de omstandigheden. Kiest u voor een 2-in-1-beits of verf zoals bovenstaande producten hoeft de behandeling van een houten schuur soms maar elke vijf jaar herhaald te worden. In het algemeen geldt dat kleurpigmenten voor extra bescherming zorgen. Daarom adviseren we altijd beits of houtverf met kleur te gebruiken voor houtwerk in de buitenlucht.

Hoe kan een houten schuur behandeld worden tegen schimmels?

Om een houten schuur te behandelen tegen schimmels, is het belangrijk om de schuur regelmatig te reinigen en te inspecteren op vochtplekken. Eventuele vochtproblemen dienen te worden verholpen voordat de schuur behandeld kan worden. Vervolgens kan de schuur behandeld worden met een schimmelwerend middel, zoals een speciale schimmelreiniger of -spray. Het is ook belangrijk om te zorgen voor voldoende ventilatie in de schuur om vochtproblemen te voorkomen.

Hebt u hulp nodig bij de productkeuze kunt u onze digitale assistent (oranje icoontje rechtsonder) vragen. Of stuur een bericht.