Uw Houten Gevel Behandelen

houten gevel behandelenEen houten gevel behandelen met beits of houtverf is een flinke klus. Veel mensen zien er tegenop. Uitbesteden aan een schildersbedrijf kan, maar is niet goedkoop. Doet u het liever zelf, lees dan hier hoe u deze schilderklus aanpakt en welke producten u nodig heeft.

Onthoud dat een houten huis behandelen echt noodzakelijk is. Wie het nalaat krijgt snel de rekening gepresenteerd. Vocht en houtrot kunnen tot enorme herstelkosten leiden. Is de houtbouw ouder, dan komt u er vanzelf achter wanneer de houten gevel aan een opfrisbeurt toe is. De kleur is dan verbleekt en in erge gevallen zijn er scheuren en barsten in de verflaag gekomen.

Bij het behandelen van houten gevels is de houtsoort meestal niet doorslaggevend voor het product of het resultaat: beits van hoge kwaliteit kan met vrijwel alle houtsoorten die we op huizen aantreffen goed overweg.

Wel is er een verschil tussen transparant beitsen, semi-dekkend en dekkend beitsen. Transparant beitsen zien we vooral bij schuurtjes en tuinhuisjes. De meeste woningeigenaren kiezen voor dekkend of semi-dekkend beitsen. Het verschil dat bij semi-dekkend de houtnerf en de oorspronkelijke kleur door de verflaag heen zichtbaar blijven. Hoeveel van die oorspronkelijke kleur te zien is, ligt aan de gekozen semi-dekkende beits en de dikte van de verflaag.

 

Houten gevel behandelen: actieplan

De volgende stappen beschrijven hoe u uw houten gevels kunt behandelen. Als uitgangspunt dienen de producten hieronder. We raden echter altijd aan om voor gebruik de technische info van de beits door te nemen. Gegevens kunnen veranderd zijn, en er zijn altijd details die we hieronder niet vermelden.

Houten gevel voorbereiden op beits en verf. Maak de gevel grondig schoon met een krachtig schoonmaakmiddel geschikt voor sterk verontreinigd hout. Vaak is een hogedrukreiniger handig. Bij losse houten planken kan het ook met een doek. Doe het zo grondig mogelijk. Werk eventuele barsten en gaten weg met acrylaat- of polyurethaankit (geen silicone!). Maak het oppervlak stofvrij. Schimmels, mos en algen moeten weggewassen worden. Ook overmatige hars kan het best verwijderd worden.

Houten gevel schuren. Schuur het hout altijd op voordat u gaat behandelen. Wij adviseren korrel 100 tot korrel 160 voor nieuw hout, een grovere korrel voor eerder geverfd hout. Een ruw oppervlak bevordert de hechting. Verwijder oude beitslagen. Schuren met grove korrel is de veiligste methode, maar als dit niet helpt kan ook een verfföhn of afbijtmiddel worden gebruikt. Kiest u voor het laatste, volg dan de gebruiksaanwijzing om schade te voorkomen.

Het impregneren van uw houten gevel. Impregneren betekent dat u een beschermend product aanbrengt dat tevens een hechtlaag creëert voor de verf of beits. Wacht hier niet te lang mee. Voor een goede bescherming tegen schimmels, houtrot en extreme weersomstandigheden moet nieuw hout binnen zes weken behandeld worden. Een impregneermiddel brengt u aan met de kwast. De kopse kanten doet u 3-4 keer nat in nat (denk aan ongeveer twee uur tussen elke laag). Het product moet in het hout dringen en mag geen laag vormen. Overigens wordt veel hout al geïmpregneerd geleverd.

Houten gevel behandelen met beits of houtverf. Voor het beste resultaat adviseren we altijd minimaal twee lagen beits of houtverf. Drie lagen geeft een nog betere dekking. Zijn de houten geveldelen nog niet gemonteerd, brengt u (na het impregneren) rondom één laag aan. Hierna monteert u het hout en werkt u af met 1-2 extra lagen aan de buitenzijde. Houten gevels behandelen doet u uiteraard buiten. Plan uw schilderklus daarom zorgvuldig en ga niet aan de slag bij kans op regen, of in de volle zon. Ook het moment van de dag kan een rol spelen. 's Morgens vroeg of laat in de middag schijnt de zon minder fel. Natte beits of houtverf kan blaren vormen in direct zonlicht. Ook temperaturen boven 25 graden zijn niet ideaal.

 

Beits, verf en impregneer voor houten gevel behandelen

 

Inno Coatings Houtbeits 2 in 1: Deze dekkende of transparante beits geeft een uitstekende dekkende bescherming voor uw houten gevel. De beits is watergedragen en dampdoorlatend. Door de speciale samenstelling kunt u deze beits gebruiken voor het impregneren en afwerken van het hout. U heeft dus geen apart impregneermiddel nodig. Deze beits is te mengen in vele verschillende beits kleuren zoals alle RAL en NCS kleuren. 

 

 

jotun demidekk ultimate tackfarg

 

Jotun Demidekk Ultimate Täckfärg: Dit is een duurzame, elastische, dekkende beits die de houtnerf niet vol laat lopen maar zelfs accentueert. Het hout blijft echt als hout herkenbaar, ondanks de mooie kleur. Onder de juiste omstandigheden gaat deze hybride zijdeglans beits twaalf jaar mee. Dit is een product op waterbasis en daardoor minder milieubelastend. Beschermt zeer goed tegen UV-licht, regen, schimmels en mossen en dus geschikt voor het behandelen van houten gevels. Vochtinslag gebeurt niet, omdat Jotun Demidekk naast water- ook een oliebasis heeft. Er bestaat tevens een matte versie van (Jotun Demidekk Ultimate Helmatt). 

 

drywood voor hout master

 

Drywood Verf voor Hout Master: watergedragen sneldrogend product, ook zijdeglans en daarmee een sympathiek geprijsde concurrent van de Täckfärg. Elastisch en dampopen. Omdat deze beits geen voorbehandeling met een primer vereist, ben je met één pot klaar. Dit is een product van Nederlandse herkomst en aangepast aan ons grillige, vaak natte klimaat.

 

 

Veelgestelde vragen over het behandelen van houten gevels

Bel voor advies over hout behandelenHoe vaak moet een houten gevel behandeld worden?

Dit hangt af van het type hout, weersomstandigheden en het soort behandeling. Sommige producten zoals de verf van Jotun gaan tot 12 jaar mee, volgens onderzoek. Toch is dit niet altijd het geval. Het is belangrijk om de gevel regelmatig te inspecteren. Let op slijtage en werk bij indien nodig. Een professionele beoordeling kan helpen. Hout Coatings is specialist in onderhoud van houten huizen en staat u graag terzijde met persoonlijk advies.

Kan een houten gevel in iedere kleur worden geverfd?

Ja. De meeste van onze producten zijn in alle RAL- en NCS-kleuren te mengen. Daarnaast hebben verffabrikanten eigen kleurenkaarten voor specifieke producten. U vindt deze in ons kleurkeuzeoverzicht.

Houten gevel behandelen? We staan voor u klaar ...

Wilt u meer weten over beits of houtverf kopen of hebt u vragen over het behandelen van een houten gevel, bel of mail ons dan. Hout Coatings voorziet u graag van advies op maat over alle soorten beits, primers en reinigingsmiddelen voor het behandelen van houten gevels. Bel direct voor gratis, deskundig productadvies:  06-47551826. U kunt ook vrijblijvend contact opnemen via dit contactformulier.