Houten Carport Behandelen

houten carport behandelenUw houten carport behandelen kan op verschillende manieren. Om het hout te verduurzamen hebt u echter altijd beits of houtverf nodig.

Hout in de open lucht is gevoelig voor weer en wind. Ook luchtvervuiling kan het houtwerk aantasten. Met beits houdt u de carport in topconditie. Zo voorkomt u houtrot en hoge reparatiekosten.

Er is nog een reden om beits of houtverf aan te brengen. Carports bevinden zich meestal aan de straatkant. Een slecht onderhouden carport springt in het oog. De uitstraling en de waarde van uw hele huis lijdt eronder. Ook de omgeving kan erover klagen. Bezuinig dus niet op goed onderhoud.

 

In vier stappen een houten carport behandelen

Er zijn meerdere opties om een carport te behandelen. Het kan met dekkende beits (alles krijgt een effen kleur), semi-dekkend (wel een kleur, maar de ondergrond blijft door de beits heen schijnen) en transparant (alleen een doorzichtige beschermlaag). Natuurlijk zijn er verschillende producten voor nodig, maar de aanpak verschilt meestal amper.

De volgende stappen beschrijven hoe u uw houten carport kunt behandelen. Afhankelijk van het product kunnen er wel afwijkingen zijn. Neem daarom altijd de technische info bij de beits of verf door en volg de instructies.

Het voorbereiden van het hout. Maak de ondergrond goed schoon. Gebruik hiervoor een speciaal reinigingsmiddel. Is het niet de eerste schilderbeurt, bekijk dan in welke staat de carport zich bevindt. Oudere carports kunnen problemen hebben met schimmels, algen en/of mossen. Verwijder deze met een geschikt middel en spoel na met water. Laat goed drogen. Wilt u het hout beitsen of verven maar is er sprake van houtrot? Herstellen is belangrijk voordat u aan de slag gaat. Is er harsvorming, haal dit dan weg met een plamuurmes of thinner.

Het schuren van de houten carport. Schuren zorgt ervoor dat de coating goed kan hechten. Nieuw hout moet u in de nerfrichting schuren met een fijne korrel. Zitten er oude verflagen op, verwijder deze dan tot op het "gezonde" hout. Hiervoor is een grovere korrel nodig. Tussen het aanbrengen van de diverse lagen het hout lichtjes opschuren.

Primer aanbrengen (impregneren). Een carport met niet eerder behandeld hout moet worden behandeld met een primer, of met een alles-in-een systeembeits. Gebruikt u de 2-in-1-houtbeits van Inno Coatings, dan kunt u een laag aanbrengen als voorbehandeling. Daarna werkt u het hout af met nog eens een of twee lagen. Dek de omgeving goed af zodat de beits en andere chemische producten niet met planten en aarde in aanraking komen. Bedenk dat sommige houtsoorten zoals merbau kunnen “bloeden” bij contact met vocht. Isoleer dit type hout met twee lagen primer, voordat u verder afwerkt.

Beits aanbrengen op de carport. Breng altijd minimaal twee lagen beits of houtverf aan voor een optimale bescherming en goede dekking. Verf met de houtnerf mee. Dit zorgt voor een goede verdeling van de beits en een strak ogend resultaat. Breng het product in royale hoeveelheden aan. Een deel dringt in het hout door. Als het te weinig is, gaat u dit zien. Houten carports vangen meestal veel zonlicht. Let hierop bij de planning. Ga geen beits aanbrengen in de volle zon. Anders is er kans op blaarvorming.

 

Aanbevolen producten voor het behandelen van een carport 

 

Inno Coatings Houtbeits 2-in-1: Is een uitstekende dekkende of transparante beits voor het behandelen van uw carport. Deze beits geeft een dekkende, zijdeglans afwerking en beschermt uw hout tegen de weersinvloeden. Door de unieke samenstelling is het niet nodig om een apart impregneermiddel aan te schaffen. 

 

 

jotun demidekk oljetackfarg

 

Jotun Demidekk Oljetäckfärg: Dit is een egaal dekkende zijdeglans buitenbeits op basis van alkydolie. De beits dringt diep door in de onbehandelde ondergrond en zorgt voor een perfecte hechting. Heeft goede weers- en waterbestendige eigenschappen. Kan op onbehandeld of reeds eerder behandeld hout worden toegepast. Zeer geschikt voor houtsoorten met een open structuur. Kan ook als primer (grondverf) worden gebruikt in combinatie met Demidekk Ultimate.

 

Drywood verf voor hout master

 

Drywood Verf voor Hout Master: sneldrogend product die door het elastische en dampopen karakter ideaal is voor buiten behandelen van hout. Deze beits vult ook kieren en naden. Is een handige oplossing voor wie dekkend wil behandelen, maar niet te veel wil uitgeven, want u hebt met Drywood Verf voor Hout Master geen grondverf nodig. Het product kan er zo op! Zowel te gebruiken bij nieuwbouw als onderhoudsschilderwerk.