Uw Houten Balken Behandelen

houten balken dekkend beitsenHouten balken behandelen beitsen of verven betekent dat ze een effen, egale kleur krijgen. Het ene is niet beter dan het andere: het is vooral een kwestie van smaak.

Wat u ook kiest, laat houten balken in elk geval nooit onbeschermd. Een balk is in veel gevallen een dragend element. Wordt het hout daarvan aangetast, bijvoorbeeld door houtrot, verzwakt u de constructie. Houtrot ontstaat door vocht. Door de balken te behandelen brengt u een bescherming aan die vocht geen kans geeft. Zo bent u ervan verzekerd dat het hout lang mooi blijft.

 

Houten balken behandelen: hoe doe je dat?

De volgende stappen beschrijven hoe u houten balken behandelt met een beits. Neem echter ook altijd de technische informatie bij het product door. Soms vraagt een ander product om een afwijkende werkwijze. Let ook op verwerkingstemperatuur en droogtijden.

Houten balken schoonmaken. Voor een adequate bescherming tegen schimmels, houtrot en extreem weer moeten nieuwe houten balken binnen vier tot acht weken behandeld worden. Maak de ondergrond stofvrij en reinig indien nodig met een krachtig middel. Werk barsten, gaatjes en andere beschadigingen weg met een goed houtvulmiddel. Zitten er schimmels, mossen of algen op het hout? Was dit weg.

Houten balken schuren. Schuur het hout van de balk op (korrel 100 tot korrel 160 voor nieuw hout). Dit bevordert de hechting. Gaat het om eerder behandeld hout, haal dan oude beitslagen weg. Schuren met grove korrel werkt dan veelal het best. Anders gebruik een verfföhn of een afbijtmiddel.

Houten balken impregneren. Hout impregneren is een must, en dient te gebeuren voordat u de balk afwerkt met een houtbeits. Vaak is dit echter al bij de leverancier gebeurd (vraag er eventueel naar). De houtimpregneer moet in het hout dringen en mag zeker geen laag vormen. U brengt de kopse kanten met de kwast 3-4 keer nat in nat aan. Sommige producten zoals Drywood Verf voor Hout Master en Inno Coatings 2-in-1 Houtbeits combineren een impregneermiddel met een afwerking, zodat apart voorbehandelen met een impregneermiddel niet hoeft.

Het aanbrengen van een beits op houten balken. Voor een goed resultaat adviseren we twee lagen beits als u houten balken gaat behandelen met dekkende beits. Drie lagen versterkt de dekking, zeker bij nieuw hout, maar is niet altijd nodig. Houten balken behandelen doet u het best bij matige temperaturen en op droge dagen. Vermijd werken in de volle zon.

 

Houten balken behandelen: aanbevolen beits

 

Inno Coatings Houtbeits 2 in 1: Is een uitstekende beits voor zowel het impregneren als afwerken van houten balken. Deze beits geeft een transparante of dekkende, zijdeglans afwerking en beschermt uw hout tegen de weersinvloeden. Door de unieke samenstelling is het niet nodig om een apart impregneermiddel aan te schaffen. Kan ook binnen worden gebruikt.

 

 

jotun demidekk oljetackfarg

 

Jotun Demidekk Oljetäckfärg: Dit is een egaal dekkende zijdeglans buitenbeits op basis van alkydolie. De beits dringt diep door in de onbehandelde ondergrond en zorgt voor een perfecte hechting. Heeft goede weers- en waterbestendige eigenschappen. Kan op onbehandeld én eerder behandeld hout worden toegepast. Zeer geschikt voor houtsoorten met een open structuur. Ook als primer (grondverf) toe te passen in combinatie met Demidekk Ultimate.

 

 

Drywood verf voor hout master

 

Drywood Verf voor Hout Master: sneldrogend product die door het elastische en dampopen karakter ideaal is voor houten balken behandelen in de open lucht. Deze beits vult ook kieren en naden. Is een handige oplossing voor wie dekkend wil behandelen maar niet te veel wil uitgeven, want u hebt met Drywood Verf voor Hout Master geen impregneer nodig. Zowel te gebruiken bij nieuwbouw als onderhoudsschilderwerk.

 

 

Vragen over houten balken behandelen?

Hout Coatings heeft vele soorten houtverf, beits en houtolie in het assortiment voor het behandelen van houten balken. Hebt u vragen? Bel ons voor gratis, deskundig productadvies:  06-47551826. U kunt ook vrijblijvend contact opnemen via ons contactformulier.

Direct aan de slag? Beits en Houtverf kopen doet u gemakkelijk en veilig in onze webshop.