Houten Balken Behandelen

houten balken behandelenHouten balken behandelen beitsen of verven met betekent dat u ze voorziet van een slijtvaste beschermlaag. Met verven of lakken bedoelen we dat ze een effen, egale kleur krijgen. Ook transparant beitsen is mogelijk. Daarnaast bestaat er een mengvorm: dit wordt semi-dekkend of semi-transparant genoemd. Het ene is niet beter dan het andere. Het is vooral een kwestie van smaak. De aanpak kan wel licht verschillen.

Wat u ook kiest, laat houten balken in elk geval nooit onbeschermd. Een balk is in veel gevallen een dragend element. Wordt het hout daarvan aangetast, bijvoorbeeld door houtrot, verzwakt u de constructie. Houtrot ontstaat door vocht. Door de balken te behandelen brengt u een bescherming aan die vocht geen kans geeft. Zo bent u ervan verzekerd dat het hout lang mooi blijft.

Houten balken behandelen: hoe doet u dat?

De volgende stappen beschrijven hoe u houten balken behandelt met beits of houtverf. Neem echter ook altijd de technische informatie bij het product door. Soms vraagt een ander product om een afwijkende werkwijze. Let ook op verwerkingstemperatuur en droogtijden.

Houten balken schoonmaken. Voor een adequate bescherming tegen schimmels, houtrot en extreem weer moeten nieuwe houten balken binnen vier tot acht weken behandeld worden. Maak de ondergrond stofvrij en reinig indien nodig met een krachtig middel. Werk barsten, gaatjes en andere beschadigingen weg met een goed houtvulmiddel. Zitten er schimmels, mossen of algen op het hout? Was dit weg.

Houten balken schuren. Schuur het hout van de balk op (korrel 100 tot korrel 160 voor nieuw hout). Dit bevordert de hechting. Gaat het om eerder behandeld hout, haal dan oude beitslagen weg. Schuren met grove korrel werkt dan veelal het best. Anders gebruik een verfföhn of een afbijtmiddel.

Houten balken impregneren. Hout impregneren is een must, en dient te gebeuren voordat u de balk afwerkt met een houtbeits. Vaak is dit echter al bij de leverancier gebeurd (vraag er eventueel naar). De houtimpregneer moet in het hout dringen en mag zeker geen laag vormen. U brengt de kopse kanten met de kwast 3-4 keer nat in nat aan. Sommige producten zoals Drywood Verf voor Hout Master en Inno Coatings 2-in-1 Houtbeits combineren een impregneermiddel met een afwerking, zodat apart voorbehandelen met een impregneermiddel niet hoeft.

Het aanbrengen van een beits op houten balken. Voor een goed resultaat adviseren we twee lagen beits als u houten balken gaat behandelen met dekkende beits. Drie lagen versterkt de dekking, zeker bij nieuw hout, maar is niet altijd nodig. Houten balken behandelen doet u het best bij matige temperaturen en op droge dagen. Vermijd werken in de volle zon.

 

Houten balken behandelen: aanbevolen beits en houtverf

 

Inno Coatings Houtbeits 2 in 1: Is een uitstekende beits voor zowel het impregneren als afwerken van houten balken. Deze beits geeft een transparante of dekkende, zijdeglans afwerking en beschermt uw hout tegen de weersinvloeden. Door de unieke samenstelling is het niet nodig om een apart impregneermiddel aan te schaffen. Kan ook binnen worden gebruikt. De semi-transparante versie vindt u hier.

 

 

Drywood verf voor hout master

 

Drywood Verf voor Hout Master: sneldrogend product die door het elastische en dampopen karakter ideaal is voor houten balken behandelen in de open lucht. Deze beits vult ook kieren en naden. Is een handige oplossing voor wie dekkend wil behandelen maar niet te veel wil uitgeven, want u hebt met Drywood Verf voor Hout Master geen impregneer nodig. Zowel te gebruiken bij nieuwbouw als onderhoudsschilderwerk.

 

 

jotun demidekk ultimate tackfarg

 

Jotun Demidekk Ultimate Täckfärg: Dit is een duurzame, elastische, dekkende beits die de houtnerf niet vol laat lopen maar zelfs accentueert. Het hout blijft echt als hout herkenbaar, ondanks de mooie kleur. Onder de juiste omstandigheden gaat deze hybride zijdeglans beits twaalf jaar mee. Beschermt goed tegen UV-licht, regen, schimmels en mossen en dus geschikt voor het behandelen van houten gevels. Vochtinslag gebeurt niet, omdat Jotun Demidekk naast water- ook een oliebasis heeft. Er bestaat tevens een matte versie van (Jotun Infinity Pure Matt). 

 

Veelgestelde vragen over houten balken behandelen

Is het behandelen van een houten balk belangrijk voor het onderhoud?

Ja. Houten balken zijn draagconstructies. Het behandelen van houten balken met een waterafstotende verf of beits beschermt het hout en verlengt de levensduur ervan. Bovendien verbetert het de uitstraling van het hout en zijn de balken gebeitst of geverfd makkelijker schoon te houden.

Waarom moet u schimmelwerende producten gebruiken?

Onbehandeld hout is gevoeliger voor rotting, schimmelgroei, insectenbeschadiging en vervaging door weersinvloeden. Zorg ervoor dat u altijd een schimmelwerend product gebruikt voor hout, of dit nu een voorstrijk is of in de verf zit maakt minder uit. Voorkomen is beter dan houtrot!

Bel voor advies over hout behandelenWaarom moet verf voor houten balken dampopen zijn?

Balken zijn massieve stukken hout die vocht kwijt moeten kunnen. Er mag nooit een afsluitende verf gebruikt worden. Het vocht in hout moet altijd kunnen ventileren, door de verf heen. Er zijn niet veel verfmerken die echt goed dampopen zijn. Het staat vaak wel op het blikje maar op de schaal van 1 tot 10 valt er nog veel te winnen. Vraag ons om advies als u twijfelt.

Hoe vaak moet ik houten balken behandelen?

Het is aan te bevelen om de houten balken minimaal één keer per vier tot vijf jaar te behandelen, afhankelijk van de weersomstandigheden en de mate waarin het hout blootgesteld wordt aan de elementen. Een niet-dekkende beits op een houten balk buiten is altijd eerder aan onderhoud toe dan een dekkende verf of dekkende beits. Laagdikte van verf en het aantal kleurpigmenten zijn de twee factoren die de duurzaamheid van verf grotendeels bepalen.

Hoe vochtig mag hout zijn voor het verven?

Het ideale vochtgehalte voordat u gaat beitsen of verven bedraagt tussen de 8% en 12%. Zorg dat het zeker onder de 18% zit. Om het vochtgehalte van hout te meten, kunt u gebruikmaken van een vochtmeter. Deze meet de hoeveelheid vocht in het hout en geeft aan of het hout droog genoeg is voor verf of beits. Als het hout nog te vochtig is, dan moet u het nog even laten drogen voordat u het verft of beitst.

Als hout te vochtig is, dan kan de verf of beits niet goed hechten en kunnen er blaasjes en scheuren ontstaan. Gebruikt u een verf of beits die goed dampopen is, dan hoeft u geen problemen te verwachten. Jotun Demidekk Ultimate is bijvoorbeeld zo open is dat dit product bijna op nat hout gezet kan worden.

Kan het behandelen van een houten balk houtworm voorkomen?

Houtworm is een plaag die veroorzaakt wordt door hout etende insecten die het hout van binnenuit aanvreten. Het behandelen van houten balken met een beschermend product voorkomt dat houtwormen in het hout binnendringen, waardoor het hout beter beschermd is. Een goed afgewerkte balk of plank is onaantrekkelijk voor houtworm. Daarom moet u ook rondom behandelen, dus ook de kopse kanten die u aan de buitenkant niet ziet. Vocht en geen zonlicht vinden houtwormpjes ideaal.

Houtworm is soms al aanwezig voordat u de balk gaat behandelen. In dat geval moet u eerst maatregelen nemen om de houtworm te bestrijden. Dit kan bijvoorbeeld met een insecticide.

Kan er verf aangebracht worden op onbehandelde houten balken?

Ja. Voor het beste resultaat is het aan te bevelen om de houten balken eerst te behandelen met een primer (impregneermiddel), omdat deze de hechting van de verf verbetert en de verf beschermt tegen vocht en vervuiling. Tegenwoordig zijn veel (transparante) beitsen al uitgerust met een primer. Daarin zit vaak een antischimmelwerkende stof. We noemen deze primer de 2-in-1-beits.

Hebt u voor het behandelen van binnen- en buitenbalken verschillende producten nodig?

Houtverf of beits voor binnen is meestal niet bestand tegen wisselende weersomstandigheden en zou daarom niet gebruikt moeten worden voor buitenbalken. Buitenverf is speciaal ontwikkeld om te kunnen weerstaan aan weersomstandigheden zoals regen, wind en UV-straling. Deze beits of verf bevat speciale toevoegingen zoals UV-filters en fungiciden.

Voor binnenbalken is er een groot aanbod aan verf, waaronder latexverf, alkydverf en acrylverf. Al deze verfsoorten hebben verschillende eigenschappen en zijn ontwikkeld voor specifieke toepassingen. Bijvoorbeeld, latexverf is snel droog en eenvoudig te verwerken, terwijl alkydverf een hogere weerstand heeft tegen vlekken en acrylverf een beter hechting heeft op gladde oppervlakken. Het is daarom belangrijk om de juiste verf voor de juiste toepassing te kiezen, om te zorgen dat het eindresultaat voldoet aan de verwachtingen en dat de verf lang meegaat.

Uw specialist in hout behandelen

Hout Coatings heeft vele soorten houtverf, beits, lak en houtolie in het assortiment voor het behandelen van hout. Onze webshop en website zijn het resultaat van twee decennia ervaring met hout beitsen en verven.