Hout behandelen met olie

Hout behandelen met olie is een effectieve manier om de levensduur van het hout te behouden. Ook blijft het zo langer mooi. Hier leggen we uit welke stappen u moet volgen en welk type olie u kunt kiezen om houten kozijnen, meubels, terrassen en schuttingen langdurig te beschermen.

Waarom hout behandelen?

hout behandelen met olieHout is een veelzijdig en natuurlijk materiaal dat vaak wordt gebruikt voor kozijnen, meubels, vlonders, veranda's, pergola's, terrasvloeren, schuttingen en andere toepassingen vanwege zijn esthetische eigenschappen. Het oogt warm en gezellig.

Hout is van nature gevoelig voor weersinvloeden, vocht, schimmels, en insecten. Als hout onbehandeld blijft, zal het na verloop van tijd vergrijzen, kromtrekken, barsten en zelfs rotten. Dit vermindert niet alleen de esthetische waarde, maar kan ook de structurele integriteit van houten oppervlakken in gevaar brengen. Om deze nadelen te voorkomen en de levensduur van hout te verlengen, is behandeling essentieel.

Behandeling met olie en beits zijn beide methoden om hout te beschermen, maar ze hebben enkele belangrijke verschillen. Olie dringt diep in het hout en beschermt tegen vocht en UV-straling zonder de natuurlijke uitstraling van het hout te veranderen. Beits daarentegen legt een dunne laag op het houtoppervlak en biedt kleurvariatie en dekking. Beits heeft een iets sterkere bescherming tegen UV-straling en kan een andere afwerking bieden.

Hout oliën is ideaal als u de natuurlijke schoonheid van het hout wilt behouden en vooral geschikt voor buitentoepassingen. Beits wordt vaker gebruikt op houten meubels en binnenshuis, waar esthetiek een grotere rol speelt.

Stappenplan behandeling met olie

Hieronder vindt u richtlijnen die gelden voor de meeste soorten houtolie. Er kunnen echter uitzonderingen zijn. Lees altijd de technische informatie bij de producten voordat u begint.

Hout voorbereiden: Voordat je begint met oliën, moet het houtoppervlak schoon en droog zijn. Verwijder eventuele oude verflagen of beits en zorg ervoor dat het hout vrij is van vuil en stof. Gebruik een geschikt schoonmaakmiddel dat mild is voor hout.

Hout schuren: Schuur het houtoppervlak lichtjes om eventuele ruwheid of oneffenheden te verwijderen. Dit zorgt ervoor dat de olie gelijkmatig wordt geabsorbeerd.

Olie aanbrengen op hout: Breng de houtolie gelijkmatig aan met een kwast, doek of roller. Zorg ervoor dat u de instructies op de verpakking van de olie volgt. Laat de olie enkele uren of zelfs een dag drogen voordat u het hout opnieuw gebruikt. Hout oliën gaat meestal in twee of drie lagen.

Aanbevolen producten voor hout behandelen met olie

Jotun Benar Gloss

 

Jotun Benar: Blanke houtlak die in meerdere varianten leverbaar is: de Benar Gloss heeft een hoogglans uitstraling, de Benar UVR een warme teakkleur. Benar is zeer geschikt voor het lakken van (tropisch) hardhout, zowel binnen als buiten. Toepassing kan op kozijnen, deuren, gevelbeschietingen, tuinmeubelen, wanden en plafonds. Doet het erg goed op houtsoorten zoals sipo mahonie, afrormosia, teak, eiken, meranti, merbau en wengé. Benar Gloss zien we ook als isolerende primer onder transparante afwerkingen van o.a. eikenhout.

 

jotun trebitt oljebeis

 

Jotun Trebitt Oljebeis: UV-bestendige buitenbeits die zeer goed water afstoot. Transparant, op basis van hoogwaardige oliën. Sterk impregnerende eigenschappen: dringt dus diep door in de ondergrond. Kan ook op nieuw hout worden toegepast. Trebittt weert schimmels en mossen, en voorkomt houtrot. Trebitt Oljebeis wordt gebruikt voor schuttingen, maar ook terrassen, steigerhout, tuinmeubels, trappen, vlonders, dakgoten, overstekken en nog veel meer. Breng 2 tot 3 lagen voor een beschermende, slijtvaste filmlaag. Uitstekend geschikt voor het beitsen van hardhout.

 

jotun treolje solvent

 

Jotun Treolje Solvent: Deze transparante houtolie is speciaal ontwikkeld voor toepassing op en verfraaiing van hardhout. Treolje Solvent gaat vergrijzing en barstvorming van het hout tegen en dringt goed in de ondergrond. De olie is geschikt voor, onbehandeld, onder vacuüm en onder druk geïmpregneerd hout. Denk hierbij aan houten gevelbekleding, terrasvloeren, schuttingen of tuinmeubelen. Leverbaar in een groot aantal kleuren die de structuur en nerf van de ondergrond zichtbaar laten. Er is ook een watergedragen versie voor buiten: Jotun Treolje V.

 

Veelgestelde vragen over hout behandelen met olie

Specialist hout behandelenKan ik binnen dezelfde houtolie gebruiken als buiten?

Voor binnentoepassingen is het meestal niet nodig om specifieke buitenhoutolie te gebruiken, omdat binnenhout minder wordt blootgesteld aan vocht en UV-straling. Voor buitentoepassingen is het echter cruciaal om houtolie te kiezen die bestand is tegen de elementen, zoals UV-bestendige houtoliën.

Welke soorten olie zijn er voor?

Er zijn verschillende soorten houtolie beschikbaar, waaronder lijnolie, tungolie en teakolie. De keuze van de olie hangt af van het type hout en het beoogde gebruik. Lijnzaadolie is voor vele soorten geschikt, maar geeft op den duur een vlekkerige ondergrond. Teakolie is specifiek voor tropisch hardhout.

Wanneer is beits beter dan olie?

Beits is een betere keuze wanneer u een dekkende afwerking in één kleur wilt of extra bescherming nodig hebt, bijvoorbeeld op houten meubels of oppervlakken die intensief worden gebruikt. Beits geeft een hogere UV-bescherming waardoor het langer meegaat bij toepassing op hout buiten.

Is er een goed alternatief voor Olympic Stain houtolie?

Veel hout is standaard behandeld met Olympic Stain. Helaas geeft deze houtolie na verloop van tijd vlekken. Jotun Treolje Solvent is een uitstekend alternatief dat gemakkelijk op gevels en tuinhout kan worden toegepast. Deze olie geeft geen vlekken.

Hebt u hulp nodig bij de productkeuze kunt u onze digitale assistent (oranje icoontje rechtsonder) vragen. Of stuur een bericht.