Hardhouten vlonder behandelen

Hardhouten vlonderEen hardhouten vlonder behandelen met beits of blanke lak is essentieel om verschillende redenen.

Ten eerste beschermt het de vlonder tegen vocht, UV-straling en andere weersinvloeden, waardoor de levensduur wordt verlengd en de kans op houtrot en schimmel wordt verminderd. Ten tweede verbetert het de esthetische uitstraling van het hout door de natuurlijke kleur en nerfpatronen te versterken. Bovendien voorkomt het vergrijzing en verkleuring. Ten derde maakt de behandeling de vlonder gemakkelijker schoon te maken en te onderhouden.

Kortom, door het hout te beschermen, blijft de vlonder er langer mooi uitzien en wordt de investering beter beschermd.

Houten vlonders zijn vanwege de noodzakelijke stevigheid in de meeste gevallen gemaakt van hardhout. Dit betekent dat het oog snel valt bij producten die speciaal zijn ontwikkeld voor toepassing op hardere houtsoorten.

Hardhouten vlonder behandelen: stappenplan

Hieronder vindt u richtlijnen die gelden voor de meeste hardhouten vlonders. Er kunnen echter uitzonderingen zijn. Lees daarom altijd de technische datasheets van de producten voordat u aan de klus begint.

Houten vlonder schoonmaken: Als het hout licht vervuild is, kunt u het eenvoudig afspoelen met water en indien nodig schrobben met een harde borstel. Anders raden we Jotun Terrassfix aan. Hiermee verwijdert u ook groene aanslag. Dit product brengt u met roller of kwast aan op vochtig hout, waarna u het een dik kwartier laat inwerken. Spoel het vervolgens af met schoon water. Als er nog een oude laag lak of beits op het hout zit die los laat, dan moet deze worden verwijderd. De losse delen van de oude laklaag kunnen worden weggestoken met een plamuurmes.

Schuren van houten vlonderplanken: Een schuurmachine is handig, zeker bij grote oppervlakken. Schuur het hout in de lengterichting. Als u twijfelt over de korrelgrootte, kunt u de volgende lijst als richtlijn gebruiken. Bij verwijderen van oude verflagen: korrel 60 tot 80. Voor het schuren van nieuw hardhout: 80 tot 120. Opschuren van bestaande lagen beits of lak die in redelijke staat zijn: 120 tot 150. Opschuren van bestaande, goede verflagen: korrel 180 tot 220.

Hardhouten vlonder behandelen: Is het hout schoon en geschuurd, kunt u gaan beitsen of lakken. We raden aan om drie lagen aan te brengen. Let op de droogtijden. Die variëren per product, dus controleer de technische informatie voor exacte details. Het beste gereedschap voor het aanbrengen van lak, houtverf of beits is een roller of een brede kwast. Zorg ervoor dat u een plank volledig afmaakt voordat u aan een andere begint om kleurverschillen en zichtbare overlap te voorkomen.

Aanbevolen producten hardhouten vlonders behandelen

 

Inno Coatings Houtbeits 2 in 1 Transparant: Met deze beits kunt u uw hout optimaal beschermen en nog steeds de ondergrond blijven zien. Door de unieke samenstelling is deze transparante beits in alle RAL en NCS kleuren te mengen. Bovendien heeft u geen apart impregneermiddel nodig voor het voorbehandelen van het hout, deze zit namelijk al in het product verwerkt. Met deze beits geeft u uw hout een zijdeglans afwerking, op aanvraag is de beits ook verkrijgbaar in een matte afwerking.

 

jotun trebitt oljebeis

 

Jotun Trebitt Oljebeis: UV-bestendige buitenbeits die zeer goed water afstoot. Transparant, op basis van hoogwaardige oliën. Sterk impregnerende eigenschappen: dringt dus diep door in de ondergrond. Kan ook op nieuw hout worden toegepast. Trebittt weert schimmels en mossen, en voorkomt houtrot. Trebitt Oljebeis wordt gebruikt voor schuttingen, maar ook terrassen, steigerhout, tuinmeubels, trappen, vlonders, dakgoten, overstekken en nog veel meer. Breng 2 tot 3 lagen voor een beschermende, slijtvaste filmlaag. Uitstekend geschikt voor het beitsen van hardhout.

 

Jotun Demidekk Terrasslasyr

 

Jotun Demidekk Terrasslasyr: De Jotun Terrasslasyr is oorspronkelijk een transparante / semi dekkende beits. Door deze in meerdere lagen aan te brengen wordt de kleur vanzelf dekkend en zal de ondergrond niet meer zichtbaar zijn. De kleur wordt hierdoor ook beter zichtbaar. Het voordeel is van deze beits is dat deze op een normale manier belast kan worden. Een normale dekkende beits kan soms te zacht zijn en is kras gevoelig. Met deze beits kan zonder problemen op het houten terras gelopen worden, en kunt u het terras zonder problemen belasten met meubels.

 

Veelgestelde vragen over houten vlonder behandelen

Hoe vaak moet ik een hardhouten vlonder lakken of beitsen?

Dit hangt af van het gebruikte product en de lokale omstandigheden. Reken erop dat de meeste lakken en beitsen op vlonders na ongeveer vijf jaar aan een nieuwe laag toe zijn. Hierbij geldt dat de wat duurdere producten vaak langer meegaan dan goedkope verfsoorten, waardoor ze op de lange termjn voordeliger uitvallen.

Kan ik zelf een hardhouten vlonder behandelen?

Vlonderplanken verven, beitsen of lakken is niet moeilijk en vraagt geen speciale vaardigheden of ervaring. De meeste mensen doen het daarom zelf. Volg wel altijd nauwgezet de instructies bij het product.

Waarop moet ik letten bij het schilderen van houten vlonders?

Het weer! Het spreekt vanzelf dat u beter niet beitst in de regen. Maar verf, beits en houtolie zijn ook temperatuurgevoelige producten. Zowel kou als warmte hebben invloed op droogtijd en verwerkingstijd. Ga dus liever niet aan de slag als het warmer is dan 25 graden, maar ook niet bij temperaturen onder 10 graden.

Hebt u hulp nodig bij de productkeuze kunt u onze digitale assistent (oranje icoontje rechtsonder) vragen. Of stuur een bericht.