Planhus: energiezuinige Zweedse huizen

Een Zweedse woning laat het hart sneller kloppen, merkt de Nederlandse houtbouwer Planhus. Zweedse huizen zijn dan ook de specialiteit van het Friese bedrijf. Die slaan aan onder Nederlandse woningbezitters. Maar ook een eigentijds Hollands houten huis op maat behoort tot de mogelijkheden.

Zweeds houten huis van PlanhusPlanhus kiest voor houten huizen die je alleen al bij de aanblik meenemen naar Zweden. Het bedrijf heeft een groot aantal cataloguswoningen. Die variëren van royaal en traditioneel qua uitstraling, tot praktisch en elegant.

Ook bij de woningen op maat hanteert Planhus een houtskeletsysteem. Dat wil niet zeggen dat alles van hout moet zijn. Ook gevels van metsel- en stucwerk zijn mogelijk.

Echt Zweedse houten huizen

Wie bij Planhus een Zweedse woning bestelt, krijgt ook echt een Zweeds houten huis. De prefab bouwelementen worden namelijk overgelaten aan A-hus, een partner in Zweden met ruim zestig jaar ervaring in het bouwen van typische Zweedse huizen.

Toch zijn de woningen van Planhus een tikkeltje anders. Ze worden namelijk aangepast aan de Nederlandse markt. Het klimaat in Nederland is warmer en natter dan het Zweedse, dus is er meer aandacht voor ventilatie. Ook wordt rekening gehouden met de Nederlandse wetten en regels.

Zijn de bouwelementen klaar en geleverd, duurt het plaatsen van de woning amper twee dagen. Uiteraard is er daarna nog afwerking nodig. Gemiddeld neem dit zo’n tien tot twaalf weken in beslag, belooft Planhus.

Energiezuinig wonen

Houtbouwer Planhus benadrukt de milieuvoordelen van hun Zweedse woningen. Het bouwen van houten huizen zou tot wel zes keer minder energie kosten dan een huis van baksteen. Het hout dat Planhus gebruikt komt uit productiebossen die volgens een herbeplantingsprogramma worden beheerd. Het gaat hierbij om bossen met het PEFC-keurmerk. Ondanks veel houtkap groeien deze bossen elk jaar. Zo dragen ze bij aan verminderde CO2-uitstoot.

De Zweedse huizen van Planhus zijn niet enkel duurzaam, maar ook vriendelijk voor de portemonnee. De uitstekende isolatie kan tot 65 procent besparing leiden op de energierekening, vergeleken met een even groot, traditioneel gebouwd Nederlands huis. Belangrijk hierbij zijn de kierdichte gevels met driedubbel glas. Het ventilatiesysteem zit al even ingenieus én energiezuinig in elkaar.

Planhus houtbouw Zweedse woningen

Passiefhuizen van Planhus

Planhus biedt ook andere energiezuinige opties, zoals zonnecollectoren of een warmtepomp. En voor wie dit nog onvoldoende is, is het goed te weten dat zelfs een passiefhuis via Planhus kan worden gerealiseerd. Dit zijn extreem zuinige huizen die gedurende een aantal maanden per jaar niet actief hoeven te worden verwarmd.

Klinkt het te abstract? Wie een idee wil krijgen van hoe de toekomstige droomwoning er van binnen uitziet, kan via de app van Planhus-partner A-hus al eens via augmentend reality door het huis “lopen”.

Hout behandelen

De prefab elementen komen geïmpregneerd aan in Nederland. Daarmee hebben ze dus al de broodnodige basisbescherming. Uiteraard kunnen ze nadien in elke gewenste kleur geverfd worden. Dit is bij alle houten huizen aangeraden, omdat beits en houtverf de levensduur nog eens aanzienlijk verlengen. Hout Coatings adviseert graag over de mogelijkheden om het houten huis verder te behandelen.

Bezoek hier de website van Planhus.

(foto's afkomstig van website Planhus)