Woonboot Verven

Wie op het water woont, moet met een zekere regelmaat de woonboot verven. Maar wat komt er kijken bij het schilderen van een woonboot? Hieronder vertellen we meer over productkeuze, aanpak, kleur en uitstraling bij het dekkend verven van woonboten.

Hout is gevoelig voor vocht, zonlicht en temperatuurschommelingen. We zien dat bij houten huizen. Bij een houten woonboot spelen vocht en zon een nog veel grotere rol. Anders dan huizen krijgen boten meestal weinig schaduw, en vangen ze haast doorlopend zon. En dat er permanent vocht in de omgeving is, spreekt vanzelf.

Wie het hout onvoldoende beschermt, loopt meer kans op problemen door houtrot. Verf speelt een ongekend belangrijke rol hierin. Uw boot blijft door de juiste productkeuze langer in topconditie. Dit bevordert het woongenot en de boot behoudt zijn waarde. Het hout van een woonboot kan (semi-transparant) gebeitst worden, maar ook dekkend geverfd. Over het algemeen geeft dekkende verf een duurzamer resultaat.

Woonboot verven: onze productkeuze

Jotun Demidekk Ultimate: een wereldwijd zeer populaire, hybride verf waarin een combinatie van water en oliebestanddelen zorgt voor de juiste vloeiing van de afwerklaag. Het is een dekkende houtverf met langdurig glans- en kleurbehoud: u kunt er acht tot soms twaalf jaar van genieten. Vochtbestendigheid is een andere factor die van belang is bij het schilderen van een woonboot. Demidekk Ultimate bladdert niet en onderscheidt zich door een zeer goede vochtregulatie. De verf is UV-bestendig en bijzonder dampopen. Demidekk Ultimate is verkrijgbaar als zijdeglans (Täckfärg) en als extra matte verf (Helmatt). Omdat beide producten de houtnerf accentueren, blijft uw woonboot ook lang mooi.

Drywood Hout Nova: een hybride zijdeglans houtverf van Nederlandse makelij die zeer goed doordringt in het hout. Maakt door deze unieke eigenschap grondverf overbodig (behalve bij bloedende houtsoorten). Dat scheelt zowel tijd als geld. Drywood Hout Nova is geschikt voor nieuw hout en voor onderhoud, en kan zowel binnen als buiten worden toegepast, ook bij een relatief hoge luchtvochtigheid (tot 70 procent).

Hout Coatings heeft met deze producten veel ervaring, maar er is nog andere dekkende verf voor woonboten in ons assortiment. Bel ons gerust op 06-47551826 voor persoonlijk advies.

Kleur en uitstraling woonboot verven

Bij houten woonboten zien we een veel grotere variatie in kleuren dan bij houten huizen. Het leven op een woonark inspireert en leidt tot creatieve kleurkeuzes. Omdat al onze producten in zowel RAL- als NCS-verfkleuren te koop zijn, kunt u alle kanten op.

Jotun heeft daarnaast een eigen Jotun Täckfärg-kleurenkaart voor de Demidekk-productlijn. Populair zijn onder meer Jotun 4246 gråblå (grijsblauw), Jotun 9938 dempet sort (mat zwart), Jotun 331 faluröd (donkerrood) en Jotun 1001 egghvit (zacht wit). Voor de details zoals kozijnen, deuren en versieringen adviseren we meestal een kleur die contrasteert met de hoofdkleur. Dat versterkt het totaalplaatje en geeft uw woonboot meer karakter.

Kleurrijke woonboten in Amsterdam. Als het om wonen op het water gaat, zijn vele kleuren mogelijk. Bij twijfel kunnen we altijd met u meedenken!

Woonboot verven

Waarop letten bij het verven van een woonboot

Hieronder enkele aandachtspunten voor het schilderen van houten woonboten. Let erop dat elk product een eigen toepassing heeft. Lees voor aankoop en gebruik daarom de gebruiksaanwijzing. U vindt deze op de informatiebladen bij elk product in de Hout Coatings webshop.

  • Bedenk dat woonboten en woonarken doorgaans meer UV-straling verwerken dan huizen. Dit betekent dat woonboot sneller aan nieuwe verf toe zijn. Bezuinig daarom niet op kwaliteit bij uw productkeuze. Anders slijt de verflaag nog meer.
  • Gaat het om een nieuwe houten woonboot, moet het hout geïmpregneerd worden voordat u gaat schilderen. Kiest u voor afwerking met Jotun Demidekk, kunnen we hiervoor Jotun Visir Oljegrunning Klar adviseren. Deze grondverf dringt in het hout dringen en mag zeker geen laag vormen. Bij één-pot-systemen zoals Drywood Hout Nova is een voorlak niet nodig.
  • Houten woonboten zijn gevoelig voor vervuiling, met name in stedelijke gebieden. Goed schoonmaken is daarom essentieel. Een uitstekend product is Jotun Kraftvask, wellicht een van de beste reinigingsmiddelen voor sterk vervuild hout. Bovendien biologisch afbreekbaar.
  • Zorg er ook voor dat schimmels, algen en mossen worden weggewassen.
  • U moet al het houtwerk van uw woonboten voor het schilderen goed schuren. Wij adviseren korrel 100 tot 160 voor nieuw hout.
  • Zitten er nog oude lagen verf op, haal deze dan weg. Meestal is schuren voldoende. Bij hardnekkige verfresten kunt een föhn of afbijtmiddel gebruiken. Wees voorzichtig in het gebruik van zulke producten.
  • Werk na het gronden altijd af met minimaal twee lagen. Drie lagen verhoogt de duurzaamheid.
  • Gebruik bij voorkeur rollers en kwasten voor het schilderen van houten boten.
  • Milieu heeft bijzondere aandacht nodig bij het verven van woonboten. Voorkom dat verf in het water wegloopt. Gebruik producten die aan de strengste milieu-eisen voldoen. De verven van Jotun en Drywood zijn zulke producten.
  • Veel mensen schilderen hun woonboot in de zomer. Op zich prima, maar ga niet verven in de felle zon of bij temperaturen boven 25 graden.

Bel gerust

Houtverf en beits adviesWilt u meer informatie over woonboten verven, of hebt u een algemene vraag over hout verven, bel of mail ons dan. Hout Coatings geeft gratis advies over alle soorten houtverf en beits, primers, reinigingsmiddelen en andere benodigdheden.

Voor productadvies voor houten woonboten en woonarken kunt u ons bereiken op 06-47551826. U kunt tevens contact opnemen via het Hout Coatings contactformulier.