Vurenhout Beitsen - Transparant

Vurenhout beitsen kan met verschillende producten die ieder voor zich weer een andere uitstraling hebben. In dit artikel helpen we u op weg en leggen we het gebruik van de verschillende producten uit. Vurenhout is een houtsoort die erg veel gebruikt wordt. Het is relatief goedkoop en het is makkelijk om mee te werken. Een nadeel van vuren hout is dat het niet zo duurzaam is. Het behandelen van vurenhout is dus noodzakelijk als u wilt dat het langer meegaat. Met het beitsen van vurenhout beschermt u het hout vooral tegen vocht en houtrot. Zonder deze bescherming heeft het hout maar een beperkte levensduur en zal het al snel gaan rotten. Maar ook bescherming tegen UV stralen is erg belangrijk. Wilt u vurenhout gaan beitsen dan kunt u in dit artikel meer lezen over de werkwijze en de beschikbare kleuren per product. Lees hier meer over vurenhout beitsen - Dekkend.

 

Aanbevolen producten voor het vurenhout beitsen

jotun visir oljegrunning

 

Jotun Visir Oljegrunning Klar is een waterbestendige transparante primer voor buiten met speciale toevoegingen om bescherming te bieden tegen houtrot en schimmels. U kunt het product gebruiken als voorbehandeling op vurenhout. Let er wel op dat het hout daarna afgewerkt moet worden met een beits. De Visir zorgt voor een goede ondergrond voor de andere beitsen en bindt de losse houtvezels. Dit product kan gebruikt worden op nieuwe, verouderd en geïmpregneerd hout. Door de bijzondere pigmentatie wordt het hout beschermt tegen schadelijke UV-licht en is kleurloos. 

 

jotun trebitt oljebeis

 

Jotun Trebitt Oljebeis wordt gebruikt als een transparante houtstabilisator voor buiten. Deze beits is gebaseerd op alkydhars, talolie en Chinese houtolie, dringt diep door in het hout en hecht goed op het hout. Dit product kan prima gebruikt worden op zowel nieuw, voorheen gebeitst of geïmpregneerd vurenhout. Bovendien beschermt het product voor poreuze of verweerde oppervlakken. Door de speciale samenstelling is de beits zeer waterafstotend en geeft deze een uitstekende bescherming tegen houtrot schimmels en zwam.

 

 

 

drywood woodstain vv

 

Drywood Woodstain VV is een watergedragen beits die wordt gebruikt voor het beitsen van: kozijnen, meubels, schuttingen, steigerhout en overige betimmeringen. U kunt dit product prima gebruiken voor het beitsen van uw vurenhout. Let er wel op dat de transparante variant alleen geschikt is voor binnen gebruik vanwege het ontbreken van de kleurpigmenten. Gebruikt u de semi-transparante variant dan is deze te mengen volgens de bekende kleurenwaaiers RAL, NCS enz. De Woodstain heeft een zijdeglans afwerking en accentueert de houtnerf. De beits dringt diep door in het hout en is zeer waterafstotend

 

 

Populaire kleuren voor het vurenhout beitsen

De verschillende soorten beits kunnen een effect hebben op het eindresultaat van de kleur. Met een dekkend beits zult u niets meer zien van de kleur van de ondergrond maar de houtnerf blijft nog wel zichtbaar. Bij een semi transparante beits blijft de ondergrond nog iets meer zichtbaar waar bij een transparante beits de kleur van de ondergrond vrijwel hetzelfde blijft. Let wel dat een volledig transparante beits zonder kleurpigment het hout buiten niet voldoende kan beschermen tegen UV licht. De meeste beitsen zijn in vele verschillende kleuren te krijgen. Hieronder vind u een aantal verschillende voorbeelden van beits kleuren die op vurenhout gebruikt kunnen worden. De volgende kleuren zijn een kleine greep uit de Drywood Woodstain VV kleurenkaart. Er zijn natuurlijk nog vele andere kleuren verkrijgbaar. Zo kunnen de meeste beitsen ook gekleurd worden in NCS beitskleuren of RAL beitskleuren.

     
Drywood HK Lazuur 2254 
Dennengroen
  Drywood HK Lazuur 2255
Mahognie
  Drywood HK Lazuur 2250 
Pine/Larik
 

Drywood HK Lazuur 2251 
Teak

 

Werkwijzer voor het vurenhout beitsen

In de werkwijzer voor het beitsen van vurenhout beschrijven wij hoe u het beste te werk kunt gaan. De stappen zijn gebaseerd op de producten die wij hierboven aanbevelen. Belangrijk is dat u altijd de datasheets goed doorneemt want deze verschillen per product. In de datasheets vind u alle informatie over droogtijden en toepassing.

 

schoonmaken van het vurenhout1. Het schoonmaken van het vurenhout. Voordat er gebeitst of geschuurd kan worden is het belangrijk dat de ondergrond stofvrij is. Ook eventueel schilfers moeten verwijderd worden. Zitten er bijvoorbeeld spinnenwebben op het hout gebruik dan een borstel om deze te verwijderen. Moet het hout beter gereinigd worden dan kunt u de Jotun Kraftvask gebruiken. Dit is een zeer effectief reinigingsmiddel die roet, vet, olie en schimmels verwijderd. Het product moet verdund worden en kan dan opgebracht worden. Wacht 3-5 minuten voordat het product in werking treed. Is het vurenhout erg vervuild dan kunt u eventueel nog een borstel gebruiken om het na te borstelen. Hierna moet u het schoonspoelen met water.

 

schuren van het vurenhout2. Het schuren van de ondergrond. Is hout opgedroogd dan kunt u beginnen met schuren. U kunt hier het beste korrel 100 voor gebruiken. Zij er grotere oneffenheden in het hout dan kunt u een grovere korrel gebruiken. Zorg ervoor dat u altijd met de houtnerf mee schuurt. U kunt een schuurmachine gebruiken maar wilt u liever met de hand schuren gebruik dan een schuurblokje. Hiermee is het gemakkelijker om vlak te schuren. Na het schuren is het zaak dat het hout helemaal stofvrij is gemaakt. Als er stof op het hout blijft zitten en u begint te beitsen zal dit gaan samenklonteren en geeft dit geen mooi eindresultaat.

 

impregneren van het vurenhout3. Het impregneren van het vurenhout.Het impregneren van het vurenhout. Het beitsen van hout geeft een prima bescherming, maar wilt u het hout optimaal beschermen dan zult u ook het hout moeten impregneren. Hierdoor krijgt het hout ook een langere levensduur. Bovendien heeft een impregneer een antischimmel in zich waardoor er geen blauwschimmel meer kan optreden. Zeker als u wilt gaan beitsen is dit aan te raden. De impregneer is ook direct primer/ hechtlaag en heeft dus 2 functies. Het impregneren moet u doen voordat u de beits aan gaat brengen. Zorg ervoor dat delen die niet geraakt mogen worden afgeplakt zijn. Om een zo mooi mogelijk eindresultaat te krijgen moet u het hout zo kort mogelijk onbehandeld laten. De kale delen impregneren met het impregneermiddel. Zorg ervoor dat u het middel goed uitstrijkt om filmvorming op het oppervlak te vermijden. Verwijder overtollige primer eventueel terwijl deze nog nat is. Kopse kanten verzadigen (3 tot 4 behandelingen, nat-in-nat). Breng het product met de lengterichting van het hout aan. Als het middel droog is bent u klaar om te beitsen! Let op dat bij sommige producten er al een impregneermiddel in zit en dus geen aparte behandeling nodig heeft.

 

beitsen van vurenhout4. Het aanbrengen van de beits op het vurenhout. U heeft de kleur van uw beits gekozen en bent natuurlijk erg benieuwd naar het eindresultaat. Nu is het tijd om de beits aan te brengen. Breng de beits aan in de richting van de houtnerf. De meeste beitsen kunnen op verschillende manieren aangebracht worden. Let op dat de droogtijden kunnen verschillen van product tot product en zijn afhankelijk van de buitentemperatuur en de luchtvochtigheid. Zorg ervoor dat u 2 lagen beits aanbrengt. Hoe meer lagen u aanbrengt hoe minder de kleur van de ondergrond doordringt. 

 

 

 

Bel gerust

Wilt u meer weten over beits kopen of hebt u vragen over vurenhout beitsen, bel ons dan. Hout Coatings kan u voorzien van advies op maat over alle soorten beits, primers en schoonmaakmiddelen voor houten huizen.

Bel direct voor gratis, deskundig productadvies:  06-47551826. U kunt ook vrijblijvend contact opnemen over uw Vurenhout beitsen via ons contactformulier.

Direct aan de slag? Beits kopen doet u gemakkelijk en veilig in onze webshop.