Tuinmeubels Oliën

Tuinmeubels oliën is een prima manier om het hout te beschermen, zodat u langer van uw meubels kunt genieten. Hier leest u welke houtolie wij aanbevelen, wat de mogelijkheden zijn voor kleur en uitstraling, en u vindt hier tips voor de juiste aanpak.

Meubilair in de tuin staat bloot aan schadelijke UV-stralen. Dit verkort de levensduur van het hout. Ook regen is een risico. Onbeschermde houten tuinmeubels kunnen van binnen worden aangetast door vocht. Ze gaan er slechter uitzien en kunnen op den duur in elkaar zakken. Met houtolie remt u de slijtage op een eenvoudige en kostenbesparende manier. Tuinmeubels oliën is daarbij iets anders dan beitsen. Bij oliën gebruikt u speciale houtolie, bij beitsen wordt transparante of dekkende beits gebruikt. Hier leest u meer over tuinmeubels beitsen. Oliën is vooral aangeraden als u de look van het hout zo authentiek mogelijk wil laten.

 

Aanbevolen producten voor het tuinmeubels oliën

Drywood Bioleum Woodoil

 

Drywood Bioleum Woodoil: hoogwaardige, watergedragen lijnolie op biologische basis die diep in het hout dringt en een uitstekende hechting geeft. Een product van Nederlandse makelij uit de stal van Drywood, een begrip in de bouwwereld. Woodoil is verkrijgbaar in diverse (semi-transparante) kleuren maar ook volledig transparant. Geschikt voor vele soorten tuinhout, dus ook meubels, veranda's, vlonders, hekjes en het oliën van houten tuinmeubels.

 

jotun treolje solvent

 

Jotun Treolje V: ideaal voor zachthout (bijvoorbeeld vurenhout of grenen). Deze watergedragen olie op basis van alkyd is watervast en leverbaar in kleurloos, lichtgroen en goudkleur. Jotun Treolje V gaat actief de vergrijzing en barstvorming van het hout tegen en dringt diep in de ondergrond. Deze olie wordt veel gebruikt voor geïmpregneerd hout zoals we vinden op terrasvloeren, in schuttingen en bij tuinmeubelen. Minder milieubelastend dan vergelijkbare producten!

 

jotun Trolje solvent

 

Jotun Treolje Solvent: deze synthetische variant raden we aan voor hardhout (bijvoorbeeld red cedar, teak, meranti, eiken). Treolje Solvent bindt de strijd aan met vergrijzing en barstvorming. Behalve voor tuinmeubels, terrassen, veranda's en schuttingen is deze olie geschikt voor het behandelen van niet-maatvaste houten onderdelen zoals gevelbekledingen. Kan in meerdere transparante kleuren worden geleverd die de houtnerf allemaal mooi zichtbaar laten.

 

 

Populaire kleuren voor het tuinmeubels oliën

Hoewel houtolie met name populair is omdat bij oliën het hout er echt als hout blijft uitzien, zijn veel oliegebaseerde producten in transparante tinten verkrijgbaar. Zo kunt u elk meubel toch een eigen accent geven. Er is nog een goede reden om voor kleur te kiezen: gekleurde houtolie remt de vergrijzing van het hout veel beter.

  • Jotun Treolje V is watervast en leverbaar in kleurloos, lichtgroen en goudkleur (zie de Treolje-kleuren).
  • Treolje Solvent is leverbaar in: lichtgroen, goudgeel, kleurloos en volgens de transparante kleurenkaart van Jotun kleuren Treolje.
  • Drywood Bioleum Woodoil vindt u in een breed assortiment transparante en (semi-)dekkende Drywood-kleuren. Let op: ongepigmenteerde kleuren zoals D740 beschermen het hout niet tegen UV-straling.
  • Gebruikt u een andere houtolie voor uw meubels, is deze mogelijk in RAL- of NCS-kleuren te mengen. Kijk hier voor ons overzicht van beits kleuren.

 

Werkwijzer voor het tuinmeubels oliën

De volgende stappen beschrijven hoe u uw houten meubels kunt oliën. Deze stappen zijn gebaseerd op de bovenstaande vermelde producten. We raden echter altijd aan om het technisch datasheet van elk product door te nemen. Waarom? Omdat elk merk en product een specifieke werkwijze heeft en deze staat altijd vermeld in datasheet van het product. Ook vindt u informatie over het beitsen bij de juiste temperaturen en droogtijden.

 

1. Het voorbereiden van de ondergrond. Nieuw geïmpregneerd hout moet gemiddeld zes weken drogen voor het kan worden gebeitst. Dit geldt dus ook voor nieuwe tuinmeubels. Maak het hout altijd grondig schoon voordat u gaat beitsen. Voor sterke vervuiling kunnen we Jotun Terrassfix aanbevelen. Spoel na met schoon water en laat drogen. Sporen van algen en mossen verwijdert u het best met water en een borstel. Houtsoorten die gevoelig zijn voor schimmels vooraf conserveren.

 

 

2. Het schuren van de houten tuinmeubels. Voor een optimale hechting raden we aan het hout op te schuren. Voor nieuw hout is korrel 160 een goede grootte, ouder hout kan met korrel 100. Het is niet nodig om oppervlaktehars te isoleren. Hars in bepaalde houtsoorten is een natuurlijk proces en valt nagenoeg niet te bestrijden. Jotun Treolje heeft het voordeel dat het de hars uit laat zweten zonder dat de olie wordt aangetast. Houten tuinmeubels die eerder werden gebeitst moeten wel vrij zijn van uitzwetend hars, oude loshangende beitsdeeltjes, of verweerde vulmiddelen.

 

 

3. Het aanbrengen van de beits op de houten tuinmeubels. Gebruik voor grote oppervlakken een geschikte vachtroller, en een kwast voor de randjes en hoeken. Op lastig bereikbare plaatsen kan een sponsje handig zijn. Breng de olie nat in nat aan. Dit betekent dat u de tweede laag aanbrengt voordat de eerste droog is. Dit is meestal na zo'n twee uur. De olie moet echt in de ondergrond dringen. Laat geen filmvorming toe. Verwijder overtollige olie met een stuk textiel. Kopse kanten van het hout moet u extra goed behandelen. Breng elk jaar of elke twee jaar een nieuwe laag houtolie aan voor optimale bescherming.

 

Bel gerust

Wilt u meer weten over beits kopen of over tuinmeubels oliën, of hebt u een algemene vraag over olie, beits, steigerhout of hout beitsen, bel of mail ons dan. Hout Coatings geeft gratis en vrijblijvend advies over alle soorten houtolie en beits, primers, reinigingsmiddelen en andere benodigdheden.

Bel direct voor gratis, deskundig productadvies:  06-47551826. U kunt ook vrijblijvend contact opnemen over uw tuinmeubels oliën via ons contactformulier.

Direct aan de slag? Beits kopen doet u gemakkelijk en veilig in onze webshop.