Houten tuinmeubels beitsen

Houten tuinmeubels beitsen is de beste manier om de levensduur ervan te verlengen. Heel belangrijk, want hout is kwetsbaar, met name buiten. Hier leest u welke producten wij aanbevelen, welke opties u hebt voor kleur en uitstraling, en we geven tips voor de juiste aanpak.

Tuinmeubels hebben het zwaar. De ene keer is het felle zon met schadelijk UV-licht, de volgende keer vorst en tussendoor kampen ze geregeld met regenwater. Op hout leidt dit tot slijtage die snel gaat opvallen. Door het hout te voorzien van een beschermende laag beits of houtverf, remt u dit proces. Zo kunt u nog jaren plezier hebben van uw houten meubels. Beitsen is de populairste manier van verduurzamen. U brengt dan een (half-)transparante beschermlaag toe, al of niet voorzien van een een kleur. Beits zorgt ervoor dat vocht het hout niet kan aantasten en filtert schadelijk zonlicht. Een alternatief is tuinmeubels oliën.

Productkeuze tuinmeubels beitsen

Gaat u buiten houten meubels beitsen, adviseren wij:

Jotun Demidekk Terrasslasyr: deze matte, transparante beits is speciaal ontwikkeld voor geïmpregneerd hout. Semi-dekkend, dus de structuur van het hout blijft zichtbaar door de kleur heen. Terrasslasyr is perfect waterafstotend en voorkomt houtrot. Helemaal op waterbasis, dus vriendelijk voor het milieu. Zorgt er tevens voor dat uw houten tuinmeubilair geen last meer heeft van schimmels. Het hout wordt niet vaal, dank zij de UV-filter. Wel altijd twee lagen Terrasslasyr aanbrengen. Handig om te weten: deze beits kan ook gebruikt worden voor houten meubels binnen!

Er zijn nog andere geschikte producten voor houten tuinmeubilair. Wilt u meer weten, of gaat u binnen meubels verven, vraag dan gerust persoonlijk advies. Bel ons op 06-47551826.

Houten tuinmeubels beitsen: kleur en uitstraling

Kiest u voor de kleuren van de Jotun Demidekk kleurenkaart voor Demidekk Terrasslasyr, krijgt het hout van uw meubilair een matte uitstraling. Welke kleur u kiest, hangt helemaal af van uw voorkeur. Zeker met tuinmeubels kunt u het zo bont of zo sober maken als u het zelf wilt. Populaire Terrassslasyr-kleuren zijn houtachtige tinten als Demidekk 9000 (Terrassebrun) en Demidekk 9052 (Eksotisk Tre). Voor tuinmeubels wordt ook het donkergrijze Demidekk 0683 (Sotgrå) veel verkocht. Met Demidekk 9073 (Shimmergrå) krijgen uw meubels een grey wash-uitstraling.

Gebruikt u een andere beits voor uw meubels, is deze meestal in RAL- of NCS-kleuren te mengen. Kijk hier voor ons overzicht van verfkleuren.

Hieronder enkele gebeitste tuinmeubels. Op de linkse en de rechtse foto ziet u meubels behandeld met Terrasslasyr, de rechtse in de Jotun-kleur 1001 Egghvit (zuiver wit).

Houten tuinmeubels beitsen

Aandachtspunten tuinmeubels beitsen

Waarop moet u letten bij het beitsen van tuinmeubels? We vertellen het hieronder. Let op: dit zijn algemene tips. Elk product heeft een specifieke toepassing. Lees dus eerst de gebruiksaanwijzing voor u aan de slag gaat. Kijk hiervoor op de productinformatiebladen bij elk product in de Hout Coatings webshop.

  • Nieuw geïmpregneerd hout moet vier tot acht weken drogen voor het kan worden gebeitst. Dit geldt ook voor nieuwe meubels. Eventueel kunt u de verkoper vragen wanneer het meubilair is geïmpregneerd.
  • Maak houten meubilair grondig schoon voordat u gaat verven of beitsen. Voor sterke vervuiling is Jotun Terrassfix een optie waarmee wij goed ervaringen hebben. Altijd naspoelen met schoon water en laten drogen.
  • Sporen van algen en mossen verwijdert u met water en een borstel.
  • Voor een goede hechting raden we aan het hout licht op te schuren. Voor nieuw hout is korrel 160 prima, ouder hout kan met korrel 100.
  • Gebruik een vachtroller voor grote oppervlakken en een kwast voor randen en hoeken. Op moeilijk bereikbare plaatsen is een klein kwastje of sponsje handig.
  • Breng de beits in twee lagen aan, en rol of verf in de richting van de houtnerf. Maak de lagen niet te dik. Beits moet in het hout trekken en mag er niet op blijven liggen.
  • Beitsen nadat u de randen kaal hebt geschuurd, kan een mooie verweerde look geven.
  • Plan het schilderwerk zorgvuldig. Ga geen meubels verven in de buitenlucht als het regent, of kort voor een regenbui.

Bel of mail voor advies over beits of houtverfBel gerust

Wilt u meer weten of hebt u vragen over het verven, lakken of beitsen van tuinmeubels, bel of mail ons dan. Hout Coatings heeft jaren ervaring en geeft advies op maat over alle soorten houtverf en beits, en uiteraard ook over de juiste manier van werken.

Er zijn diverse soorten houtverf en beits waarmee u meubilair kunt beitsen. Bel gerust voor productadvies op 06-47551826 of u kunt contact opnemen via het Hout Coatings contactformulier.