Tuinhuis verven

Uw tuinhuis verven is essentieel om de levensduur ervan te verlengen. Wij vertellen u met welke houtverf u de beste resultaten bereikt. Gaat u dekkend verven, leest u ook in welke kleuren dat kan. Tot slot geven we tips over hout verven buiten.

Hout is gevoelig voor zonlicht en vocht. Verf zorgt ervoor dat het hout beschermd wordt tegen de schadelijke effecten. Tuinhuizen verdienen hierbij extra aandacht. Niet alleen omdat ze blootstaan aan weer en wind, maar tevens omdat het binnenklimaat er vochtiger is. Omdat tuinhuizen niet dagelijks worden gebruikt, vallen problemen als houtrot en schimmelvorming ook minder snel op. Met houtverf brengt u de broodnodige bescherming aan. De een kiest voor dekkend verven, de ander voor transparant beitsen. Op deze pagina vertellen we over verven.

Onze productkeuze: houten schuren verven

Jotun Demidekk Oljetäckfärg: houtverf op basis van alkydolie, verdunbaar met terpentine. Ontwikkeld door het Noorse topmerk Jotun. Deze veelzijdige verf is geschikt als primer, grondlak, voor- en aflak. Kortom: alles in een. De dekking is uitstekend. Ook prima verwerkbaar. Geeft een heel diepe kleurkwaliteit. Uitermate weer- en waterbestendig, dus prima voor houten tuinhuizen. Hecht ook goed op naaldhout en tropisch hardhout. Gaat "doorbloeden" van hout tegen. Met deze verf is uw tuinhuis tot vijf jaar onderhoudsarm!

Drywood Woodstain VV: ook een alles-in-eenproduct. Deze hybride, zijdeglans houtverf van het Nederlandse merk Drywood is watergedragen en dus te verdunnen met water. Kan er direct op, zonder primer. Drywood Woodstain VV accentueert de structuur en het reliëf van het hout. Droogt snel: overschilderen kan na twee uur. Na 48 uur is uw tuinhuis helemaal droog.

Er zijn meer merken en verfsoorten voor het dekkend verven van houten tuinhuizen. Wij geven graag persoonlijk advies, zodat u zeker weet dat u de juiste producten aanschaft. Bel ons op 06-47551826.

Tuinhuis verven: kleur en uitstraling

Afhankelijk van de producten is dekkend verven duurzamer dan beitsen, en het kan in elke kleur. De houtverf in ons assortiment is leverbaar in alle RAL- en NCS-kleuren. De merken Jotun en Drywood hebben tevens aparte kleurenkaarten voor een aantal specifieke producten.

Wie dekkend verft stapt vaak af van de typisch bruine houtkleur. Populaire Jotun-kleuren zijn bijvoorbeeld de witte tinten Jotun 1624 en Jotun 9918. Ook de grijstint Jotun 1462 zien we veel. Uw houten tuinhuis krijgt een vrolijkere en meer aantrekkelijke uitstraling als u voor de deuren en raamkozijnen een kleur kiest die contrasteert met de hoofdkleur. Dus, een eerder donkere tint als de hoofdkleur licht is, of andersom.

Op de foto's enkele voorbeelden van geverfde tuinhuizen. De linker is geverfd met Jotun-kleur 1624, de derde van links met Jotun 1434. 

Tuinhuis verven

Waarop letten – houten tuinhuis verven

Hier vindt u aandachtspunten voor als u het tuinhuis gaat verven. Het is belangrijk dat u eerst het productinformatieblad bij de verf leest. Er wordt soms afgeweken van de algemene adviezen hieronder. U vindt de technische datasheets bij elk product in de Hout Coatings webshop.

 • Tuinhuizen worden meestal aangeleverd met hout dat al is geïmpregneerd. Na het impregneren moet u zes tot acht weken wachten voor u gaat verven. Informeer eventueel bij de leverancier naar de productiedatum.
 • Is het tuinhuisje nog niet geïmpregneerd, is het zaak dit zo snel mogelijk te doen. Een prima product hiervoor is Jotun Visir Oljegrunning Klar. Breng het niet te dik aan: impregneermiddelen moeten in het hout trekken en mogen geen laag vormen. Gebruikt u echter een alles-in-een-houtverf kunt u ook hiermee aan de slag.
 • Maak het hout goed schoon voor u het tuinhuis gaat behandelen. Een geschikt reinigingsmiddel voor sterk vervuild hout is Jotun Kraftvask.
 • Lichtere vervuiling pakt u aan met Jotun Husvask of soortgelijke producten.
 • Schimmels, algen en mossen kunt u verwijderen met water, een harde borstel en eventueel een geschikt schoonmaakmiddel met schimmelwerende ingrediënten.
 • Het hout moet voor het verven geschuurd worden. Gebruik korrel 160 bij hout van nieuwe tuinhuizen, anders volstaat korrel 100.
 • Het is mogelijk dat u zoutkristallen aantreft op het hout. Die zien eruit als een witte waas. Borstel ze weg.
 • Voor het wegwerken van scheuren, barsten en gaten raden we acrylaat- of polyurethaankit aan. Gebruik geen producten op basis van silicone. Deze geven problemen met de hechting van de verf.
 • Oude verflagen moet u altijd verwijderen voordat u een nieuwe laag aanbrengt. Meestal lukt dit door te schuren. Anders kunt u een verfföhn of afbijtmiddel inzetten.
 • Tuinhuizen die eerder zijn behandeld met lijnzaadolie, moeten helemaal kaalgeschuurd worden. Dit verbetert de hechting van de nieuwe verflaag en voorkomt blaasvorming.
 • Voor een duurzame en mooie dekking adviseren we minimaal twee lagen houtverf aan te brengen. Met drie lagen zit u altijd goed.
 • Oljetäckfärg kunt u deze verdunnen met terpentine (niet met water!). Woodstain VV is waterverdunbaar.
 • Buiten verven vraagt een zorgvuldige planning. Ga uw tuinhuis niet verven als er grote kans is op regen, of in fel zonlicht. Regenwater is slecht voor het drogen en de zon kan blaren geven in een nieuwe verflaag.

Bel gerust

Houtverf en beits adviesWilt u meer weten over over het verven of beitsen van uw houten tuinhuis, neem dan zeker contact op. Hout Coatings geeft al jaren gratis advies over alle soorten houtverf, primers, schoonmaakmiddelen en benodigdheden. Wij kunnen u helpen met de keuze van de juiste producten en tips geven over de aanpak.

Voor persoonlijk advies kunt u ons bereiken op  06-47551826. U kunt desgewenst ook 24/7 contact opnemen via het Hout Coatings contactformulier.