Tuinhuis beitsen

U wilt uw tuinhuis beitsen? Hieronder leest u welke transparante beits wij aanraden voor houten tuinhuizen. Ook vertellen we welke mogelijkheden er zijn qua uitstraling en kleur. Tot slot krijgt u tips voor het beitsen van hout.

Tuinhuizen vangen uiteraard veel zonlicht. Ook een regenbui slaat geen tuin over. Hout is gevoelig voor UV-straling, vocht en sterke temperatuurschommelingen. De zon kan de natuurlijke vergrijzing van het hout versnellen. En vocht dat niet weg kan verhoogt de kans op houtrot. Beits is hiertegen een probaat middel. Door uw tuinhuis te beitsen beschermt u het tegen schadelijke effecten. Dit geldt niet alleen voor tuinhuisjes, maar voor alle houten bouwwerken in de tuin, zoals schuurtjes en blokhutten. Onder transparant beitsen verstaan we een tuinhuis behandelen met een verfproduct dat de structuur van het hout goed zichtbaar laat. Een alternatief is dekkend verven. Klik hier als u het tuinhuis dekkend wil verven.

Tuinhuis beitsen: productkeuze

Voor het beitsen van houten tuinhuizen bevelen we onderstaande producten aan.

Jotun Demidekk Strukturlasyr: zijdeglans beits van het topmerk Jotun ontwikkeld voor grof gezaagd, geperst en geïmpregneerd hout. Geheel transparant of met transparante kleur. Geeft langdurig mooie glans. Met bestanddelen die beschermen tegen schadelijk ultraviolet licht. Strukturlasyr beschermt tevens tegen schimmels en mossen. Deze beits droogt sneller dan gelijkwaardige producten, en is zeer slijtvast. Met twee lagen Demidekk Strukturlasyr en een impregneermiddel is uw tuinhuis tot acht jaar onderhoudsarm.

Drywood Bioleum Woodoil: watergedragen houtolie op biologische basis. Dringt diep in het hout en geeft een uitstekende hechting. Een product van het Nederlandse merk Drywood, veelgebruikt in de bouwbranche. Bioleum Woodoil is te koop in diverse (semi-transparante) kleuren én tevens transparant. Accentueert de houtnerf. Toepasbaar op tuinhuizen en andere soorten tuinhout zoals veranda's, vlonders, hekken enzovoort.

Hout Coatings heeft een zeer goede ervaring met deze producten, maar er is meer beits en houtverf op de markt. Bel ons vrijblijvend op 06-47551826 voor persoonlijk advies.

Tuinhuis beitsen: kleur en uitstraling

Gaat u uw houten tuinhuis transparant beitsen blijft de houtstructuur zichtbaar. Dat is vaak een bewuste keuze: hout blijft zo mooi herkenbaar. Dit lukt het meest met geheel transparante beits omdat deze de oorspronkelijke kleur bewaart en enkel van een bescherming voorziet. Veel beitsen zijn echter ook in een transparante kleur verkrijgbaar. De mogelijkheden zijn eindeloos. Wij kunnen alle RAL- en NCS-kleuren leveren. Jotun heeft tevens een eigen kleursysteem. Ook als u kiest voor Drywood, kunt u uit eigen kleuren van dit merk kiezen. Bedenk wel dat bij transparante beits het eindresultaat wordt beïnvloed door de houtsoort en de laagdikte. Hoe meer lagen u doet, hoe dieper de kleur.

De foto's tonen enkele voorbeelden van tuinhuizen beitsen. Op de tweede foto van links ziet u een wand die half met Jotun Visir Klar is geïmpregneerd.

houten tuinhuis beitsen

Tuinhuis beitsen: waarop moet u letten

Beneden vindt u algemene tips en opmerkingen voor het beitsen van tuinhuizen. Lees voor gebruik altijd de technische datasheet van de beits: er kunnen afwijken zijn van de aandachtspunten hieronder. U vindt alles wat u moet weten op de informatiebladen bij de producten in de Hout Coatings webshop.

 • Uw tuinhuis verven doet u het best bij stabiel en rustig weer. Voorkom volle zon en hoge temperaturen. En natuurlijk ook regen. Beits heeft droogtijd nodig en als het dan regent, kan alle moeite voor niets zijn geweest. Goed plannen dus.
 • Zorg dat de ondergrond schoon is. Dit wil zeggen: droog, stof- en vetvrij. Soms lukt het met een gewoon sopje, maar bij sterkere vervuiling zijn speciale middelen aangeraden.
 • Een krachtig product tegen sterke vervuiling waarmee wij veel ervaring hebben is Jotun Kraftvask. Een efficiënte, maar wat minder sterke versie is Jotun Husvask die zich prima leent voor regelmatig onderhoud.
 • Door schimmels en mossen aangetast hout moet u grondig aanpakken met een schimmelwerend product.
 • Voor het verven is schuren van houten tuinhuisjes altijd aangeraden, ook bij nieuwe tuinhuizen. Gebruik korrel 100, of 160 voor nieuw hout.
 • Nieuwe houten tuinhuizen zijn meestal geïmpregneerd door de fabrikant. Vraag het na als u twijfelt. Impregneren is absoluut essentieel om het hout te beschermen.
 • Moet u toch zelf impregneren? Gebruik dan een kwaliteitsproduct zoals Jotun Visir Oljegrunning Klar. Dit is een houtprimer die diep doordringt in het hout.
 • Let op bij impregneren: de kopse kanten doet u 3-4 keer nat in nat (telkens ca. twee uur na de vorige laag). Breng dun aan: Visir Klar mag geen laag vormen. Haal overtollige houtimpregneer weg met een doek.
 • Breng de beits aan met rollers en kwasten die zijn ontwikkeld voor watergedragen producten.
 • Bij Drywood Bioleum Woodoil is een laag vaak voldoende, maar we zien dat minstens twee lagen de duurzaamheid vergroten en een mooie resultaat geven. Dit geldt in het bijzonder als u een transparante kleur gebruikt.
 • Kaal nieuw hout is altijd beter af met een tweede en derde laag.

Bel of mail voor advies over beits of houtverfBel gerust

Wilt u meer weten over beits, of hebt u vragen over het transparant beitsen van houten tuinhuizen of blokhutten, bel of mail ons dan. Hout Coatings heeft jaren ervaring en geeft advies op maat over alle soorten houtverf, beits en impregneermiddelen, en uiteraard ook over de beste manier van werken.

Er zijn diverse soorten beits waarmee u tuinhout kunt beitsen. Bel gerust voor vrijblijvend productadvies op 06-47551826 of neem contact op via het Hout Coatings contactformulier.