Tropisch Hardhout Verven

Tropisch hardhout verven maakt een sterke, weerbestendige houtsoort nog duurzamer. Hieronder gaan we in op de juiste houtverf of beits voor hardhout verven, uitstraling en kleur, en een aantal zaken waarop u moet letten.

Tropisch hardhout komen we op veel plaatsen tegen: zo zijn veel terrassen, trappen, deuren en vlonders gemaakt van dit soort hout. Ook zien we het geregeld als houten gevelbekleding. De bekendste soorten zijn meranti en teak, maar ook padouk, afrormosia, merbau, cumaru en ipé worden veel toegepast in houtbouw. Tropisch hardhout lijdt weinig van een fikse regenbui, strenge vorst of een abnormaal hete zomer. Maar het is niet onkwetsbaar. De juiste houtverf of beits beschermt tegen de kwalijke gevolgen van luchtvervuiling, algen en mossen. Ook wordt zo kromtrekken van het hout tegengegaan.


Onze productkeuze voor tropisch hardhout verven

Gaat u tropisch hardhout verven, hangt de productkeuze samen met hetgeen wat u wilt verven. Is het bijvoorbeeld een veranda, een kozijn of gevel? Tropisch hardhout komen we overal tegen. Hieronder de producten die we aanbevelen:

Jotun Benar: deze transparante, elastische en dampdoorlatende beits voor tropisch hardhout is met name zeer geschikt voor hardhouten buitendeuren, pergola’s, veranda’s en ander tuinhout. Benar is verkrijgbaar in drie versies:
• Blank transparant hoogglans (Jotun Benar Gloss)
• Blank transparant, mat (Jotun Benar Matt)
• Transparant, halfglans of hoogglans (Jotun Benar UVR).

Jotun Demidekk Ultimate Täckfärg: ideaal voor een dekkende afwerking van hardhouten gevelbekleding en ander hout buiten. Vochtregulerend, en houdt uw gevel 12 jaar onderhoudsarm. Ook geschikt voor overstekken, dakkapellen en rabatdelen. Jotun Demidekk is in meerdere varianten leverbaar en heeft al veel prijzen gewonnen voor de uitstekende verhouding tussen prijs en kwaliteit. Het is aanbevolen om hout eerst voor te behandelen met Jotun Visir Oljegrunnning Klar voordat u houten geveldelen met Demidekk verft. Deze primer isoleert afvalstoffen en bindt losse houtvezels.

Drywood Verf voor Hout Master: watergedragen glanzende sneldrogende systeemverf. Voor binnen en buiten, op houten geveltimmerwerken, boeidelen, windveren, gootconstructies. Elastisch en dampopen. Het resultaat van deze verf van Nederlandse makelij mag er zijn. Een groot voordeel van deze verf is dat je met één pot klaar bent: een primer is niet nodig! Kortom, vriendelijk voor het budget, en je hebt er snel plezier van.

Dit is maar een greep uit de vele producten voor tropisch hardhout. Juist omdat tropisch hardhout voor veel doelen wordt gebruikt, kan het zijn dat voor uw project een andere verf beter is. Daarom raden we u aan altijd persoonlijk advies te vragen. Bel ons vrijblijvend op 06-47551826.


Tropisch hardhout verven: kleur en uitstraling

Tropisch hardhout kan transparant of semi-transparant worden gebeitst, of juist dekkend geverfd. Wie een tijdloze, meer discrete look wil, kiest het best voor een matte transparante beits. Er zijn van zowel Jotun als Drywood echter ook beitsen in zijdeglans of producten die een hoogglans-effect geven. De UV-bestendige Jotun Benar UVR, ideaal voor hout dat veel zonlicht krijgt, is houtkleurig en leverbaar in halfglans of hoogglans.

Bij hardhout dat wordt gebruikt als houten gevelbekleding zien we twee trends. Aan de ene kant kiezen veel mensen voor klassieke, warme kleuren die het goed doen op hout. Populair zijn bijvoorbeeld het zachte geel Jotun 1465 (demigul) en het bruinrode Jotun 2279 (Dodenkopf). Anderen gaan juist voor een moderne, neutrale uitstraling, waarbij grijs in zowel lichte als donkere tinten erg geliefd is. Het klassieke wit Jotun 9918 (klassisk hvit) en het grijze Jotun 1462 (Grå skifer) worden veel besteld. In veel gevallen is het mooi om deuren en kozijnen een contrasterende kleur te geven.

Alle dekkende houtverf en beits van Jotun en Drywood is leverbaar in alle RAL- en NCS-kleuren. Jotun en Drywood beschikken ook over eigen kleurenkaarten. Hier vindt u alle opties voor RAL en NCS verfkleuren. Ook zijn er links naar kleurenkaarten van de diverse merken.

Velen kiezen bij tropisch hardhout verven voor een moderne uitstraling in grijs, of juist klassiek. Voor de linkerfoto werden de kleuren Jotun 1462 (Grå skifer), Jotun 1378 (Kontur) en Jotuna 1452 (Bomull) gebruikt. De tweede foto toont een deur gebeitst met Jotun Benar UVR. Op de foto rechts zien we Jotun 2279 (Dodenkopf) en Jotun 1001 (Egghvit) Foto's: Jotun Norway, 123RF.

Tropisch hardhout verven


Waarop letten bij tropisch hardhout verven

Hieronder een aantal aandachtspunten die goed zijn om te weten voordat u aan de klus begint. Elk product heeft een eigen gebruiksaanwijzing. Lees over de toepassing in het technisch datasheet van een product. Bij ons vindt u die per product in de Hout Coatings webshop.

 • Nieuw houtwerk moet binnen zes weken behandeld worden om het te beschermen tegen houtrot en schimmels.
 • Let erop dat het vochtgehalte bij behandeling niet meer dan 18% bedraagt.
 • Reinig eerder geverfd hout grondig. Een optie is Jotun Kraftvask, een krachtig schoonmaakmiddel voor hout dat blootstaat aan extreme verontreiniging.
 • Ook hardhouten terrassen moeten worden ontvet en gereinigd. Dit kan bijvoorbeeld met Jotun Demidekk Terrassfix.
 • Verwijder eventuele hars. Gaat met een plamuurmes. Of gebruik een thinner.
 • Haal oude verflagen zoveel mogelijk weg. Dit kan door te schuren of met een föhn of afbijtmiddel.
 • Verwijder beslag van deuren, hekjes, kozijnen en schuttingen. Daar mooi omheen schilderen lukt meestal niet.
 • Schuur het hout altijd op (korrel 100 tot korrel 160 voor nieuw hout). Een ruw oppervlak bevordert de hechting.
 • Het is normaal dat bij de eerste laag de houtvezels wat opzwellen.
 • Kopse kanten van tropisch hardhouten deuren, kozijnen, planken en geveldelen behandelt u bij voorkeur met 3-4 lagen nat-in-nat.
 • Bij meranti tropisch hardhout adviseren we een behandeling met twee lagen primer voordat u een beits gebruikt.
 • Werk altijd af in minimaal twee lagen houtverf of beits, waarbij u met de houtnerf mee schildert.
 • Let op dat merbau tropisch hardhout met minimaal drie lagen moet worden afgewerkt.
 • Schilder nooit in de volle zon, of bij regenweer.

Bel gerust

Wilt u meer weten of hebt u vragen over het lakken of beitsen van tropisch hardhout, bel of mail ons dan. Hout Coatings kan u voorzien van advies op maat over alle soorten houtverf en beits, primers en reinigingsmiddelen.

Bel gerust voor productadvies:  06-47551826. U kunt ook contact opnemen via het Hout Coatings contactformulier.