Transparant Deur beitsen

Een deur transparant beitsen of transparant verven kan op veel manieren en met diverse transparante beitsen. Lees meer over uitstraling, kleuren en productkeuze.

Transparant beitsen zorgt ervoor dat u de typische houtlook bewaart van uw deur. Het geeft ook bescherming: het hout blijft langer mooi en zal weinig tot geen last hebben van weer en wind. Ook binnendeuren kunnen profiteren van een transparante beits. Daar kunnen decoratieve elementen een rol spelen, maar kan ook stootvastheid belangrijk zijn, zeker in een bedrijf, of in een huishouden met jonge kinderen of huisdieren.

Onze productkeuze voor transparant deur beitsen

Gaat u buiten een houten deur transparant beitsen, adviseren wij:

Jotun Benar, een transparante beits leverbaar in meerdere versies, brengt een dunne film aan die water afstoot maar waterdamp tot een zeker niveau doorlaat. Het is een bijzonder krachtig product voor binnen en buiten. Het resultaat van deuren beitsen met Jotun Benar is een deur die er langdurig mooi uitziet. Weer en wind krijgen geen vat op de deur. Deuren die zijn bewerkt met deze transparante beits schilferen of bladderen ook niet. Ook ontstaan er geen witte vlekken. Jotun Benar is geschikt voor afromosia, afzelia, alerce, basralocus, iroko, meranti, merbau, red cedar, redwood, sipo mahonie, teak, tola branca, wengé en andere hardhoutsoorten.

De transparante beits Jotun Benar, geschikt voor tropisch hardhout, is leverbaar in drie varianten:

Voor binnengebruik adviseren wij:

Jotun Panellak: Matte, waterverdunbare beits, op basis van acrylaat. Deze houtverf legt een transparante film op het hout. Deze kan eventueel van een (doorschijnende) kleur zijn voorzien. Korte droogtijd: al na 2-3 uur kan de tweede laag erop en een dag later is de verf doorgehard. Deze houtbeits remt de natuurlijke verkleuring van hout en dank zij het UV-filter treedt geen vergeling op. Geschikt voor grenen, essen, vuren, limba, hemlock en andere lichte houtsoorten. 

Transparant deur beitsen: uitstraling en kleuradvies

De uitstraling hangt af van de gekozen beits-variant. Wie houdt van een discrete, tijdloze, matte look kiest voor een matte beits. Gaat uw voorkeur naar een transparante hoogglans, dan zijn er diverse gloss beitsen een logische keus, zoals Jotun Benar Gloss. De derde versie is een transparante beits met UV-bescherming, aangeraden bij een buitendeur. 

Vele transparante beitsen zoals Panellak zijn ook in een kleur te krijgen. De houtstructuur blijft zichtbaar door de kleur heen. Door gebruik te maken van een tint krijgt de deur een rustigere en meer gelijkmatige uitstraling. Vlekken in het hout vallen minder op. Verschillen in de kleur van de planken vallen minder op. Hoe vaker een transparante beits (met kleurtint) wordt toegepast, des te donkerder het resultaat. Meer lagen is een donkerdere kleur.

Sommige houtsoorten zoals red cedar vergrijzen door de zon. Dit proces gaat niet altijd gelijkmatig waardoor uw houten deur er onverzorgd uit kan zien. In deze situatie is het ook handig om te kiezen voor een transparante beits met een tint. Kiest u bijvoorbeeld lichtgrijs dan vergrijst het hout onder de laag beits, terwijl het hout naar buiten toe gelijkmatig grijs is.

Gaat u een deur transparant beitsen dan heeft Hout Coatings enkele kleurenwaaiers met transparante kleuren om uit te kiezen. 

Hieronder ziet u drie met Jotun Benar transparant gebeitste deuren. Van links naar rechts: Benar UVR, Benar Gloss en Benar Matt. Foto's: Jotun Norway.

Waarop letten bij transparant deur beitsen

Hieronder een aantal aandachtspunten die goed zijn om te weten voordat u aan de klus begint. Elk product heeft een eigen gebruiksaanwijzing. Lees over de toepassing in het technisch datasheet van een product. Bij ons vindt u die per product in de webshop.

 • Nieuw hout mag niet langer dan 4-6 weken onbehandeld blijven. Denk hieraan als de deur van nog niet geïmpregneerd hout is gemaakt.
 • Verwijder vuil, stof en was. Elke deur moet goed ontvet worden en geschuurd. Voor eerder behandelde deuren adviseren we een professioneel schoonmaakmiddel.
 • Zitten er schimmels, algen of mossen op? Gebruik dan een middel op chloorbasis om ze weg te halen. Nadien goed spoelen en laten drogen.
 • Haal eventuele oude verflagen weg door te schuren.
 • Bij extreem hardnekkige oude verf kunt u een verfföhn of afbijtmiddel gebruiken. 
 • Verwijder overmatige hars bij nieuw hout.
 • Haal al het beslag van de deur. Het is vrijwel onmogelijk om mooi rond het beslag te schilderen.
 • Zorg dat de ondergrond schoon en droog is voor u verdergaat.
 • Bij de eerste behandeling (eerste laag) kunnen de houtvezels opzwellen. Dit is normaal.
 • Na de eerste laag het oppervlak lichtjes schuren.
 • Hebt u een merantihouten deur, schuur deze dan met waterproof schuurpapier als de beits nog nat is. Nadien afvegen met een doek.
 • Breng na minimaal 24 uur de tweede laag aan. Check per product wat wordt aanbevollen.
 • Doe hierna nog een derde en een vierde laag (als u een buitendeur schildert) of alleen nog een derde (binnen).
 • Tussendoor schuren is bij lagen 2-3-4 niet nodig.
 • Iroko en teak drogen langzamer. Het wordt aangeraden om deze (en andere vette) houtsoorten vooraf te wassen met thinner.

Gratis advies houtverf en beitsBel gerust

Wilt u meer weten of hebt u vragen over het lakken of beitsen van uw deur, bel of mail ons dan. Hout Coatings kan u voorzien van advies op maat over alle soorten houtverf.

Er zijn vele soorten houtverf en beits waarmee u deuren kunt verven. Bel gerust voor productadvies;  06-47551826 of u kunt contact opnemen via het Hout Coatings contactformulier.