Teakhout Beitsen

U wilt teakhout beitsen maar u wilt graag meer weten over de producten en de toepassing daarvan? Dan kunnen wij u hierbij helpen. Teakhout is afkomstig van de teakboom en is een soort hardhout. Het is een erg mooi houtsoort en is duurzaam. Het wordt vaak zowel binnen als buiten gebruikt voor zowel meubels als vlonders en terrassen. Onbehandeld Teakhout kan door de weersinvloeden vervagen in een soort grijsachtige kleur. Het hout wordt dus vaak gebeitst. In dit artikel vertellen wij u welke beits u het beste kunt gebruiken en welke stappen u moet ondergaan om het beste eindresultaat te krijgen.

 

Aanbevolen producten voor het Teakhout beitsen

jotun benar uvr

 

Jotun Benar UVR: Dit product is speciaal geschikt voor het beitsen van tropisch hardhout en kan zowel binnen als buiten toegepast worden. De Benar is een blanke lak die een warme teak kleur heeft en een halfglans uitstraling heeft. Deze beits is gemaakt op basis van alkydhars en wordt onder andere vaak toegepast op ramen, deuren, kozijnen en gevelbeschietingen. Teakhout beitsen is dus geen probleem met dit product. Heeft u teakhouten meubels dan kunt u de Benar ook prima gebruiken, dit product van Jotun wordt zelfs ook vaak gebruikt voor het beitsen van houtwerk op schepen boven de waterlijn. Andere houtsoorten die vaak in combinatie met dit product gebruikt worden zijn: afzelia, sipo mahonie, afrormosia, teak, meranti, merbau, wengé, tola branca en basralocus.

drywood woodstain vv

 

Drywood Woodstain VV is en beits met een zijdeglans afwerking voor binnen en buiten. Deze beits is watergedragen en accentueert de houtnerf. De Woodstain wordt vaak gebruikt voor het beitsen van kozijnen, meubels schuttingen steigerhout en andere betimmeringen. Met dit product kunt u zelf de afwerking kiezen. Dezer kan namelijk geleverd worden in volledig transparant en semi transparant. Let er wel op dat als u transparant kiest dit alleen voor binnen gebruikt kan worden. Kiest u de semi transparante afwerking dan kan deze wel buiten gebruikt worden. Dit heeft alles te maken met de kleurt pigmenten die het hout beschermen. Uitstekend geschikt voor het beitsen van Teakhout.

 

 

Werkwijzer voor het beitsen van teakhout

De volgende stappen beschrijven hoe u uw teakhout kunt beitsen. Deze stappen zijn gebaseerd op de bovenstaande vermelde producten. We raden echter altijd aan om het technisch datasheet van elk product door te nemen. Waarom? Omdat elk merk en product een specifieke werkwijze heeft en deze staat altijd vermeld in datasheet van het product. Ook vindt u informatie over het beitsen bij de juiste temperaturen en droogtijden.

 

schoonmaken van teakhout1. Voorbereiden van de ondergrond. Voordat u gaat beginnen met het behandelen van het teakhout is het erg belangrijk dat u het hout goed voorbehandeld. Het schoonmaken is hier erg belangrijk, maakt u het hout niet goed schoon dan schuurt u al het vuil in het hout. Een perfect middel hiervoor is de Jotun Kraftvask. Hiermee ontvet u de ondergrond en verwijdert u alle losse en oude beitsresten. Als het hout eerder behandeld is en er zitten nog losse beits schilfers op dan is het belangrijk dat deze verwijderd worden. Zorg ervoor dat eventuele schimmels, alg en mos verwijderd is. Na het schoonmaken van de ondergrond is het zaak dat u het hout afspoelt met ruim water.

 


schuren van teakhout2. Schuren van het teakhout. Na het schoonmaken kunt u beginnen met het schuren van het hout. Zijn er oneffenheden of lelijke plekken die u weg wilt schuren dan kunt u beginnen met een grover schuurpapier bijvoorbeeld korrelgrootte 80. Daarna is het wel zaak dat u het hout weer schuurt met een fijnere korrel namelijk korrelgrootte 100 tot 150. U kunt daarna met uw hand over het oppervlak gaan om te voelen of er nog plekken zijn die meer aandacht nodig hebben. Wilt u liever dat het hout een fijner oppervlak krijgt dan kunt u een fijnere korrel gebruiken bijvoorbeeld 180 tot 320. Voor het schuren van grotere oppervlakken kunt u een schuurmachine gebruiken. Gaat u uw meubelen schuren is het makkelijker om dit met de hand te doen, u kunt dan eventueel een schuurblokje gebruiken.

 


aanbrengen van de beits op teakhout3. Het aanbrengen van de beits op teakhout. U wilt uw hout zo goed mogelijk beschermen tegen weersinvloeden zodat het hout zo lang mogelijk meegaat. Hiervoor zijn pigmenten nodig, deze beschermen namelijk uw hout tegen uv straling en gaat vergrijzing tegen. Gebruikt u een olie of beits zonder pigmenten dan zal deze dus niet beschermen tegen zonlicht. De producten die wij hierboven aanbevelen hebben zulke pigmenten en zullen uw hout optimaal beschermen. U heeft het oppervlak nu goed schoongemaakt en het hout is geschuurd. Nu kunt u gaan beginnen met het aanbrengen van de beits. Zorg ervoor dat u de beits aanbrengt in de lengte richting van de houtnerf. Gebruikt u de Jotun Benar UVR zorg er dan voor dat de eerste laag verdund is, lees meer hierover in het datasheet van de Jotun Benar UVR.

 

 

 

Bel gerust

Wilt u meer weten of hebt u vragen over het beitsen van houten huizen of houten gevelbekleding, bel ons dan. Hout Coatings kan u voorzien van advies op maat over alle soorten beits, primers en schoonmaakmiddelen voor houten huizen.

Bel direct voor gratis, deskundig productadvies:  06-47551826. U kunt ook contact opnemen via het Hout Coatings contactformulier.

 

Meer weten? Hier vind u alle informatie over onze beits producten.