Parketvloer lakken

U wilt uw parketvloer lakken? Lees dan hieronder welke producten wij voor parket aanraden en waarom. Ook vertellen we u hoe u deze verfklus aanpakt.

Al eeuwenlang wordt parket gebruikt als een vorm van houten vloerbedekking. Er zijn vele soorten parket, die allemaal als kenmerk hebben dat ze bestaan uit delen hout die aan elkaar gelijmd worden. Een nadeel van parket is dat het gevoelig is voor vocht en schommelingen in temperatuur. Parketvloeren zijn ook niet goedkoop. Een goede bescherming is dan belangrijk. Door het hout in topconditie te houden hebt u vele jaren plezier van parket en bespaart u zich de kosten van een nieuwe vloer. Vloerverf en beits geven die bescherming. Hier hebben we het over het lakken van de parketvloer. Dat wil zeggen dat het parket verduurzaamt wordt met een (semi-)transparante verf.

 

Aanbevolen producten voor het lakken van een parketvloer

Trestjerner Gulvlak WB

 

Trestjerner Gulvlakk WB: watergedragen blanke lak die een bijzonder slijtvast oppervlak geeft. Kan zowel op onbehandeld als eerder behandeld hout. Wordt onverdund aangebracht en is na vier uur overschilderbaar. Deze vloerlak is nagenoeg reukloos en droogt snel. Verkrijgbaar als zijdeglans en zijdemat. Geeft een gemakkelijk schoon te maken oppervlak dat overweg kan met alle normale schoonmaakmiddelen.

 

 

Trestjerner Gulvlak Solvent

 

Trestjerner Gulvlakk Solvent: sneldrogende blanke vernis op basis van alkydolie, geschikt voor donkere houtsoorten, geloogd parket en hardhout. Opvolger van de bekende Jotun Oxan Olie, en toepasbaar op vloeren die eerder met Oxan werden behandeld. Wordt verdund met terpentine. Goed ventileren tijdens en na gebruik.

 

 

drywood parketlak

 

Drywood Parketlak: watergedragen zijdeglans verfsysteem met zowel primer als lak in één product. Speciaal voor parket, houten trappen en ander houtwerk binnenshuis. Deze parketlak vloeit goed en laat zich heel gemakkelijk aanbrengen. De vloer wordt fraai aangekleurd. Langdurig glansbehoud. Parketlak geeft een krasvaste beschermlaag en is chemisch resistent.

 

 

 

Populaire kleuren voor het lakken van een parketvloer

Parketvloeren kies je mede voor het uiterlijk. Parket straalt immers warmte uit. Wie gaat lakken wil dat graag behouden. Daarom zijn de blanke lakken van Trestjerner ideaal: ze laten de structuur en kleur van de vloer zichtbaar, maar geven toch de broodnodige bescherming. Drywood Parketlak kan wel van een kleurtint worden voorzien. Daar blijf je wel het oorspronkelijke karakter van de parketvloer doorheen zien. Wilt u weten welke kleuren er zijn voor Drywood Parketlak? Klik hier voor de transparante kleurenkaart van Drywood.

Wilt u liever uw parket dekkend afwerken dan zijn er ook de volgende kleuren mogelijk:

             
RAL 9016    NCS 0502-Y    RAL 1015     

 

Werkwijzer voor het lakken van uw parketvloer

De volgende stappen beschrijven hoe u uw parketvloer kunt lakken. Deze stappen zijn gebaseerd op de bovenstaande vermelde producten. We raden echter altijd aan om het technisch datasheet van elk product door te nemen. Waarom? Omdat elk merk en product een specifieke werkwijze heeft en deze staat altijd vermeld in datasheet van het product. Ook vindt u informatie over het verven bij de juiste temperaturen en droogtijden.

 

1. Het voorbereiden van de ondergrond. Een parketvloer lakken begint altijd met een schoonmaakbeurt. Zorg dat de vloer echt goed schoon is, want dit bevordert de hechting. We raden hiervoor een middel aan als Jotun Husvask. Dit product moet vijf minuten intrekken en daarna met water verwijderd worden.

 

 

 

2. Het schuren van de parketvloer. Ook schuren van de vloer is goed voor de hechting en raden we absoluut aan. Achteraf wel alle schuurstof grondig verwijderen (met de stofzuiger).

 

 

 

3. Het lakken van de parketvloer. Roer de parketlak goed door voor gebruik. Ook als u aan het lakken bent, moet u geregeld eens omroeren, omdat sommige bestanddelen anders naar de bodem zakken. Doe op geoliede vloeren een hechtingsproef. Dan weet u of de lak blijft zitten. Houtlak kunt u met een geschikte verniskwast aanbrengen of met een roller. In het laatste geval moet de roller minstens zo breed zijn als de delen van de vloer. Werk in een vlot tempo voor een mooi resultaat. Sneldrogende parketlak laat al snel kwastsporen zien als u verft op een half opgedroogd oppervlak. Breng op nieuw parket bij voorkeur drie lagen aan. In andere gevallen zijn twee lagen meestal voldoende. De eerste 24 uur na het lakken mag er geen vocht op de vloer komen, omdat dit problemen kan geven voor het droogproces.

 

Houtverf en beits advies

 

Bel gerust

Wilt u meer weten over over het lakken van parket of het verven of beitsen van houten vloeren, neem dan gerust contact op. Hout Coatings geeft gratis en vrijblijvend advies over alle soorten houtlak, beits, primers, schoonmaakmiddelen en benodigdheden. Wij kunnen u helpen met de keuze van de juiste producten en tips geven over de aanpak.

Voor persoonlijk advies kunt u ons bereiken op  06-47551826. U kunt desgewenst ook contact opnemen via het Hout Coatings contactformulier.

 

Meer weten? Hier vind u alle informatie over onze beits producten.