Meubels Beitsen - Transparant

Meubels beitsen of dekkend beitsen verlengt de levensduur van uw meubilair en houdt ze mooi. Hier leest u welke producten u nodig hebt, welke mogelijkheden voor kleur en uitstraling er zijn, en u vindt ook handige tips voor de juiste aanpak.

Houten meubels met slijtageplekken springen snel in het oog. Veel mensen zijn echter erg gehecht aan meubels. Meteen iets nieuws kopen is niet altijd aan de orde. Gaat u houten meubels beitsen, geeft u ze nieuw leven en kunt u er weer jaren plezier van hebben. Wilt u dat de houten meubels hun “houtlook” behouden, is het een goed idee om te kiezen voor een product dat de structuur zichtbaar laat, en eventueel een transparante kleur aanbrengt. Denk hierbij ook aan een UV-filter, want zelfs een meubelstuk in de huiskamer vangt haast de hele dag veel licht. Op deze pagina hebben we het over hout beitsen binnenshuis.

 

Aanbevolen producten voor meubels beitsen

 

 

Inno Coatings Houtbeits 2 in 1 Transparant: Deze beits is een transparante, watergedragen systeembeits die binnen en buiten gebruikt kan worden. Met deze vochtregulerende duurzame beits kunt u gronden, overgronden en aflakken. Bovendien zijn alle RAL en NCS kleuren leverbaar. Met deze transparante beits geeft u kleur aan het hout maar blijft de ondergrond zichtbaar. Wilt u liever een dekkende oplossing, gebruikt u dan de 2 in 1 dekkende beits van Inno Coatings. 

 

 

jotun panellak

 

Jotun Panellak: Matte, waterverdunbare beits voor hout binnen, op basis van acrylaat. Deze Panellak legt een beschermende, transparante film op het hout. Deze kan desgewenst van een transparante kleur zijn voorzien. Geschikt voor grenen, vuren, essen, oregon pine, limba, hemlock en andere lichte houtsoorten. Overschilderen kan al na 2-3 uur, een dag later is het product volledig doorgehard. Behalve houten meubels kan je er ook houten wanden en vloeren mee behandelen. Remt de natuurlijke verkleuring van hout en vergeelt niet dank zij het UV-filter.

 

 

jotun demidekk terrasslasyr

 

Jotun Demidekk Terrasslasyr: De Demidekk Terasslasyr is een waterverdunbare transparante(semi dekkende) beits voor geïmpregneerd of reeds eerder behandeld hout. Het product is waterafstotend, voorkomt scheuren in het hout en bevat bestanddelen tegen de schadelijke effecten van UV licht, schimmels en houtrot. Wordt typisch aanbevolen voor terrasvloeren en schuttingen maar is ook uitstekend geschikt voor het beitsen van houten meubels. Geeft een transparante(semi dekkende), niet filmvormende bescherming.

 

 

Populaire kleuren voor meubels beitsen

Welke beits kleuren u kiest, is natuurlijk allereerst een smaakkwestie. En niet eens per se nodig: Panellak is ook in volledig transparante versie verkrijgbaar. Het meubilair behoudt dan de huidige look, maar heeft wel alle voordelen van een beschermende beits. Daarnaast is Panellak in een hele serie transparante kleuren verkrijgbaar. Die geven het hout wel een kleur, maar laten de houtnerf perfect zichtbaar, zodat het "houtgevoel" blijft.

Het kan bij dit product veel verschil maken of u een of twee lagen aanbrengt. De tweede laag geeft een duidelijk sterkere kleur. Sommige mensen vinden juist één enkele laag mooier. Onthoud dus: hoe minder u aanbrengt, hoe transparanter de tint. Hier vindt u de beits-kleuren voor Panellak.

 

 

Enkele voorbeelden van met Jotun Panellak behandeld hout. Het bed werd bijvoorbeeld behandeld met Jotun-kleur 754 (kalkwit). Foto's: Jotun Norway.

Houten meubels beitsen

Werkwijzer voor het meubels beitsen

De volgende stappen beschrijven hoe u uw houten meubels kunt beitsen. Deze stappen zijn gebaseerd op de bovenstaande vermelde producten. We raden echter altijd aan om het technisch datasheet van elk product door te nemen. Waarom? Omdat elk merk en product een specifieke werkwijze heeft en deze staat altijd vermeld in datasheet van het product. Ook vindt u informatie over het verven bij de juiste temperaturen en droogtijden.

 

1. Het voorbereiden van de ondergrond. Zeer belangrijk voor een goed eindresultaat van hout beitsen is dat de ondergrond droog, stof- en vetvrij is. Meestal is water en sop voldoende. Zo niet, dan gebruikt u een speciaal schoonmaakmiddel. Een krachtig middel is Jotun Kraftvask. U kunt hiermee dan de ondergrond schoon borstelen met een harde borstel.

 

 

2. Het schuren van de houten meubels. Verwijder, indien aanwezig, de oude laklaag. Dit kan door goed te schuren. Het oppervlak moet, ook als er geen oude beits op zit, voor het beitsen mat geschuurd worden. Dit verbetert de hechting en de opname van de beits.

 

 

3. Het aanbrengen van de beits op uw houten meubels. Gaat u het hout beitsen op een meubel van eikenhout, doe dan eerst een proefstuk om te zien of er geen verkleuring optreedt. Zorg ervoor dat de vloer goed is afgedekt. Neem de tijd en werk niet overhaast. Meubels beitsen of oliën is secuur werk. Roer de beits goed door en brengt de eerste laag aan. Is de eerste laag droog, schuur dan de ondergrond opnieuw licht op. Breng hierna een tweede laag aan. Een derde laag is niet altijd nodig, maar kan om esthetische redenen wenselijk zijn. Een dikke laag op een houten stoel of tafelblad is tamelijk kwetsbaar. Breng de beits daarom niet te dik aan. Een viltroller geeft een mooie gelijkmatige coating. Voor de kleinere oppervlakken en hoeken is een (niet-verharende) kwast van goede kwaliteit aangeraden. Voor moeilijk bereikbare plaatsen kan een sponsje handig zijn. Zorg voor voldoende droogtijd tussen de lagen. Instructies vindt u op het informatieblad.

 

Bel gerust

Wilt u meer weten over beits kopen of hebt u vragen over meubels beitsen, bel of mail ons dan. Hout Coatings heeft vele jaren ervaring en kan u voorzien van advies op maat over alle soorten beits.

Bel direct voor gratis, deskundig productadvies:  06-47551826. U kunt ook vrijblijvend contact opnemen over uw meubels beitsen via ons contactformulier.

Direct aan de slag? Beits kopen doet u gemakkelijk en veilig in onze webshop.