Meranti hout verven

Meranti hout verven zorgt ervoor dat deze populaire tropische houtsoort duurzamer wordt. Hieronder vertellen we u welke producten we hiervoor aanraden, wat er mogelijk is qua kleur en waarop u verder moet letten.

Meranti komt uit Azië en wordt al vele jaren gebruikt in de bouw. Het is een tropisch hardhout met veel natuurlijke kleurnuances. Er zijn rode, gele en witte merantivarianten. Meranti is gemakkelijk machinaal of handmatig te bewerken. We komen het binnenshuis tegen als hout voor onder meer deuren, trappen, meubels en plinten. Maar ook buiten wordt merantihout gebruikt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan veranda's, balkons, kozijnen en deuren. Allemaal toepassingen die eisen stellen aan stevigheid, blootstaan aan weer en wind, én meteen in het oog springen. Het fineer komen we tegen in triplex.

Door merantihout te behandelen met houtverf of beits wordt het flink verduurzaamd. Dat is belangrijk, want meranti is van zichzelf niet zo duurzaam als veel andere houtsoorten. Meranti dekkend verven is een goede manier het uiterlijk perfect aan te laten sluiten bij de uitstraling van het huis. Een alternatief is meranti beitsen. Hieronder gaat het echter over dekkende houtverf.

 

Aanbevolen producten voor het verven van Meranti hout

drywood verf voor hout nova

 

Drywood Hout Nova: dit is hybride zijdeglans houtverf die zeer goed doordringt in het hout. Omdat meranti een bloedende houtsoort is, raden we wel aan een isolerende primer te gebruiken. Drywood Hout Nova is geschikt voor nieuw hout en voor onderhoud. Deze duurzame verf kan zowel binnen als buiten worden toegepast, ook bij een relatief hoge luchtvochtigheid (tot 70 procent). Leverbaar in transparante en dekkende kleuren.

 

 

jotun demidekk infinity details

 

Jotun Demidekk Infinity Details: Dit is de opvolger van de Jotun Demidekk Vindu. Deze zijdeglans verf raden we met name aan voor ramen en deuren, maar kan ook voor ander timmerwerk buiten worden gebruikt. De demidekk Details blijft sterk op drukpunten zoals scherpe randen, in tegenstelling tot veel andere verf. Deze dekkende buitenverf is op waterbasis. Geldt als bijzonder slijtvast, droogt snel en heeft een langdurig mooie glans. De houtnerf blijft prima zichtbaar en krijgt zelfs accent.

 

 

Populaire kleuren voor het verven van Meranti hout

Omdat meranti veel voorkomt in beeldbepalende toepassingen zoals deuren, ramen, trappen en balustrades, is het verstandig goed over de kleur na te denken. Vaak worden hiervoor kleuren gekozen die contrasteren met de hoofdkleur van het huis. Maar ook een minder opvallende kleurkeuze kan werken. Al onze dekkende houtverf is in zowel RAL- als NCS-kleuren leverbaar. Daarnaast hebben merken als Teknos Drywood en Jotun voor bepaalde verfsoorten eigen kleurenkaarten.

Hieronder vind u een aantal populaire kleuren voor het verven van Meranti hout:

             
RAL 7005    RAL 9016    RAL 5011   RAL 6003

 

Werkwijzer voor het verven van Meranti hout

De volgende stappen beschrijven hoe u uw Meranti hout kunt verven. Deze stappen zijn gebaseerd op de bovenstaande vermelde producten. We raden echter altijd aan om het technisch datasheet van elk product door te nemen. Waarom? Omdat elk merk en product een specifieke werkwijze heeft en deze staat altijd vermeld in datasheet van het product. Ook vindt u informatie over het verven bij de juiste temperaturen en droogtijden.

 

1. Het voorbereiden van de ondergrond. Meranti komen we veel tegen bij toepassingen met veel hoekjes en randen. Zulke details vragen precisiewerk. Neem dus de tijd en maak een goede planning. Loop het hout goed na voordat u gaat verven. Meranti is zeker niet onkwetsbaar. Vul kleine gaten en scheuren op en vervang slechte stukken die niet meer hersteld kunnen worden. Nieuw hout mag niet langer dan 4-6 weken onbehandeld blijven om schimmelgroei tegen te gaan.

 

 

2. het schuren van de ondergrond. Verwijder oude verflagen door het hout te schuren. We raden aan om ook nieuw merantihout op te schuren voordat u gaat verven. Haal eventueel beslag weg, en plaats dit terug na het drogen.

 

 

 

3. Het impregneren van het Meranti hout. Gaat het om meranti dat nog niet is geïmpregneerd, breng dan een primer aan. Wij hebben uitstekende ervaringen met Jotun Kvist og Sperregrunning. Begin met de kopse kanten en zet ze in 3-4 lagen nat-in-nat.

 

 

 

4. Het aanbrengen van de beits op het Meranti hout. Omdat meranti kozijnen en deuren kunnen uitzetten of krimpen door temperatuurwisselingen, en gevoelig zijn voor vocht, is het belangrijk dat u elastische en vochtregulerende verf gebruikt. Deze beweegt mee met het hout. Verf altijd met de houtnerf mee voor een gelijkmatige spreiding van de verf. Breng twee lagen aan. Tussendoor licht opschuren kan de hechting van de tweede laag verbeteren. Gaat het om meranti binnenshuis verven, zorg dan voor voldoende ventilatie. Bij buitenshuis meranti hout verven moet u ermee rekening houden dat verven in de volle zon nadelig is voor het droogproces. Kies bij voorkeur een droge, maar (licht) bewolkte dag.

 

Houtverf en beits advies

 

Bel gerust

Wilt u meer weten over over het dekkend verven van meranti of ander hout, neem dan zeker contact op. Hout Coatings geeft gratis advies over alle soorten beits, houtverf, primers, schoonmaakmiddelen en benodigdheden. Wij hebben jaren ervaring en kunnen u helpen met de keuze van de juiste producten en tips geven over de aanpak.

Voor persoonlijk advies kunt u ons bereiken op  06-47551826. U kunt desgewenst ook contact opnemen via het Hout Coatings contactformulier.

 

Meer weten? Hier vind u alle informatie over onze houtverf en beits producten.