Meranti hout verven

Meranti hout verven zorgt ervoor dat deze populaire tropische houtsoort duurzamer wordt. Hieronder vertellen we u welke producten we hiervoor aanraden, wat er mogelijk is qua kleur en waarop u verder moet letten.

Meranti komt uit Azië en wordt al vele jaren gebruikt in de bouw. Het is een tropisch hardhout met veel natuurlijke kleurnuances. Er zijn rode, gele en witte merantivarianten. Meranti is gemakkelijk machinaal of handmatig te bewerken. We komen het binnenshuis tegen als hout voor onder meer deuren, trappen, meubels en plinten. Maar ook buiten wordt merantihout gebruikt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan veranda's, balkons, kozijnen en deuren. Allemaal toepassingen die eisen stellen aan stevigheid, blootstaan aan weer en wind, én meteen in het oog springen. Het fineer komen we tegen in triplex.

Door merantihout te behandelen met houtverf of beits wordt het flink verduurzaamd. Dat is belangrijk, want meranti is van zichzelf niet zo duurzaam als veel andere houtsoorten. Meranti dekkend verven is een goede manier het uiterlijk perfect aan te laten sluiten bij de uitstraling van het huis. Een alternatief is meranti beitsen. Hieronder gaat het echter over dekkende houtverf.

Meranti hout verven: productkeuze

Voor het dekkend verven van meranti adviseren wij onderstaande producten.

Drywood Hout Nova: dit is hybride zijdeglans houtverf die zeer goed doordringt in het hout. Omdat meranti een bloedende houtsoort is, raden we wel aan een isolerende primer te gebruiken. Drywood Hout Nova is geschikt voor nieuw hout en voor onderhoud. Deze duurzame verf kan zowel binnen als buiten worden toegepast, ook bij een relatief hoge luchtvochtigheid (tot 70 procent). Leverbaar in transparante en dekkende kleuren.

Jotun Demidekk Ultimate Vindu: deze zijdeglans verf raden we met name aan voor ramen en deuren, maar kan ook voor ander timmerwerk buiten worden gebruikt. Ultimate Vindu blijft sterk op drukpunten zoals scherpe randen, in tegenstelling tot veel andere verf. Deze dekkende buitenverf is op waterbasis. Geldt als bijzonder slijtvast, droogt snel en heeft een langdurig mooie glans. De houtnerf blijft prima zichtbaar en krijgt zelfs accent.

Hout Coatings heeft met deze verfsoorten jaren ervaring en beveelt ze graag. Toch zijn er nog andere producten mogelijk. Wilt u meer weten, bel ons dan op 06-47551826 voor persoonlijk advies.

Kleur en uitstraling meranti hout verven

Omdat meranti veel voorkomt in beeldbepalende toepassingen zoals deuren, ramen, trappen en balustrades, is het verstandig goed over de kleur na te denken. Vaak worden hiervoor kleuren gekozen die contrasteren met de hoofdkleur van het huis. Maar ook een minder opvallende kleurkeuze kan werken. Al onze dekkende houtverf is in zowel RAL- als NCS-kleuren leverbaar. Daarnaast hebben merken als Teknos Drywood en Jotun voor bepaalde verfsoorten eigen kleurenkaarten.

Meranti hout verven

Aandachtspunten meranti hout verven

Hieronder vindt u een aantal algemene tips voor het dekkend verven van meranti. Let erop dat elke verf eigen kenmerken heeft. Lees daarom altijd de bijgevoegde productinformatie.

 • Meranti komen we veel tegen bij toepassingen met veel hoekjes en randen. Zulke details vragen precisiewerk. Neem dus de tijd en maak een goede planning.
 • Omdat meranti kozijnen en deuren kunnen uitzetten of krimpen door temperatuurwisselingen, en gevoelig zijn voor vocht, is het belangrijk dat u elastische en vochtregulerende verf gebruikt. Deze beweegt mee met het hout.
 • Loop het hout goed na voordat u gaat verven. Meranti is zeker niet onkwetsbaar. Vul kleine gaten en scheuren op en vervang slechte stukken die niet meer hersteld kunnen worden.
 • Verwijder oude verflagen door het hout te schuren. We raden aan om ook nieuw merantihout op te schuren voordat u gaat verven.
 • Haal eventueel beslag weg, en plaats dit terug na het drogen.
 • Nieuw hout mag niet langer dan 4-6 weken onbehandeld blijven om schimmelgroei tegen te gaan.
 • Gaat het om meranti dat nog niet is geïmpregneerd, breng dan een primer aan. Wij hebben uitstekende ervaringen met Jotun Kvist og Sperregrunning. Begin met de kopse kanten en zet ze in 3-4 lagen nat-in-nat.
 • Verf altijd met de houtnerf mee voor een gelijkmatige spreiding van de verf.
 • Breng twee lagen aan. Tussendoor licht opschuren kan de hechting van de tweede laag verbeteren.
 • Gaat het om meranti binnenshuis verven, zorg dan voor voldoende ventilatie.
 • Bij buitenshuis meranti hout verven moet u ermee rekening houden dat verven in de volle zon nadelig is voor het droogproces. Kies bij voorkeur een droge, maar (licht) bewolkte dag.

Bel gerust

Houtverf en beits adviesWilt u meer weten over over het dekkend verven van meranti of ander hout, neem dan zeker contact op. Hout Coatings geeft gratis advies over alle soorten beits, houtverf, primers, schoonmaakmiddelen en benodigdheden. Wij hebben jaren ervaring en kunnen u helpen met de keuze van de juiste producten en tips geven over de aanpak.

Voor persoonlijk advies kunt u ons bereiken op  06-47551826. U kunt desgewenst ook contact opnemen via het Hout Coatings contactformulier.