Meranti Hout Dekkend Beitsen

Meranti hout dekkend beitsen zorgt ervoor dat deze populaire tropische houtsoort duurzamer wordt. Hieronder vertellen we u welke producten we hiervoor aanraden, wat er mogelijk is qua kleur en waarop u verder moet letten.

Meranti komt uit Azië en wordt al vele jaren gebruikt in de bouw. Het is een tropisch hardhout met veel natuurlijke kleurnuances. Er zijn rode, gele en witte merantivarianten. Meranti is gemakkelijk machinaal of handmatig te bewerken. We komen het binnenshuis tegen als hout voor onder meer deuren, trappen, meubels en plinten. Maar ook buiten wordt merantihout gebruikt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan veranda's, balkons, kozijnen en deuren. Allemaal toepassingen die eisen stellen aan stevigheid, blootstaan aan weer en wind, én meteen in het oog springen. Het fineer komen we tegen in triplex.

Door merantihout te behandelen met een beits wordt het flink verduurzaamd. Dat is belangrijk, want meranti is van zichzelf niet zo duurzaam als veel andere houtsoorten. Meranti dekkend beitsen is een goede manier het uiterlijk perfect aan te laten sluiten bij de uitstraling van het huis. Een alternatief is meranti beitsen. Hieronder gaat het echter over dekkende beits.

 

Aanbevolen producten voor Meranti hout dekkend beitsen

drywood verf voor hout nova

 

Drywood Hout Nova: dit is hybride zijdeglans, dekkende beits die zeer goed doordringt in het hout. Omdat meranti een bloedende houtsoort is, raden we wel aan een isolerende primer te gebruiken. Drywood Hout Nova is geschikt voor nieuw hout en voor onderhoud. Deze duurzame beits kan zowel binnen als buiten worden toegepast, ook bij een relatief hoge luchtvochtigheid (tot 70 procent). Leverbaar in transparante en dekkende beitskleuren.

 

 

jotun demidekk infinity details

 

Jotun Demidekk Infinity Details: Dit is de opvolger van de Jotun Demidekk Vindu. Deze zijdeglans, dekkende beits raden we met name aan voor ramen en deuren, maar kan ook voor ander timmerwerk buiten worden gebruikt. De demidekk Details blijft sterk op drukpunten zoals scherpe randen, in tegenstelling tot veel andere beits. Deze dekkende buitenbeits is op waterbasis. Geldt als bijzonder slijtvast, droogt snel en heeft een langdurig mooie glans. De houtnerf blijft prima zichtbaar en krijgt zelfs accent.

 

 

Populaire kleuren voor Meranti hout dekkend beitsen

Omdat meranti veel voorkomt in beeldbepalende toepassingen zoals deuren, ramen, trappen en balustrades, is het verstandig goed over de kleur na te denken. Vaak worden hiervoor beitskleuren gekozen die contrasteren met de hoofdkleur van het huis. Maar ook een minder opvallende kleurkeuze kan werken. Al onze dekkende beits is in zowel RAL- als NCS-kleuren leverbaar. Daarnaast hebben merken als Teknos Drywood en Jotun voor bepaalde beitssoorten eigen kleurenkaarten.

Hieronder vind u een aantal populaire kleuren voor het verven van Meranti hout:

             
RAL 7005    RAL 9016    RAL 5011   RAL 6003

 

Werkwijzer voor Meranti hout dekkend beitsn

De volgende stappen beschrijven hoe u uw Meranti hout dekkend kunt beitsen. Deze stappen zijn gebaseerd op de bovenstaande vermelde producten. We raden echter altijd aan om het technisch datasheet van elk product door te nemen. Waarom? Omdat elk merk en product een specifieke werkwijze heeft en deze staat altijd vermeld in datasheet van het product. Ook vindt u informatie over het beitsen bij de juiste temperaturen en droogtijden.

 

1. Het voorbereiden van de ondergrond. Meranti komen we veel tegen bij toepassingen met veel hoekjes en randen. Zulke details vragen precisiewerk. Neem dus de tijd en maak een goede planning. Loop het hout goed na voordat u gaat beitsen. Meranti is zeker niet onkwetsbaar. Vul kleine gaten en scheuren op en vervang slechte stukken die niet meer hersteld kunnen worden. Nieuw hout mag niet langer dan 4-6 weken onbehandeld blijven om schimmelgroei tegen te gaan.

 

 

2. het schuren van de ondergrond. Verwijder oude beitslagen door het hout te schuren. We raden aan om ook nieuw meranti hout op te schuren voordat u gaat beitsen. Haal eventueel beslag weg, en plaats dit terug na het drogen.

 

 

 

3. Het impregneren van het Meranti hout. Gaat het om meranti dat nog niet is geïmpregneerd, breng dan een primer aan. Wij hebben uitstekende ervaringen met Jotun Kvist og Sperregrunning. Begin met de kopse kanten en zet ze in 3-4 lagen nat-in-nat.

 

 

 

4. Het aanbrengen van de beits op het Meranti hout. Omdat meranti kozijnen en deuren kunnen uitzetten of krimpen door temperatuurwisselingen, en gevoelig zijn voor vocht, is het belangrijk dat u elastische en vochtregulerende beits gebruikt. Deze beweegt mee met het hout. beits altijd met de houtnerf mee voor een gelijkmatige spreiding van de beits. Breng twee lagen aan. Gaat het om meranti binnenshuis beitsen, zorg dan voor voldoende ventilatie. Bij buitenshuis beitsen moet u ermee rekening houden dat beitsen in de volle zon nadelig is voor het droogproces. Kies bij voorkeur een droge, maar (licht) bewolkte dag.

 

Houtverf en beits advies

 

Bel gerust

Wilt u meer weten over over het dekkend beitsen van meranti of ander hout, neem dan zeker contact op. Hout Coatings geeft gratis advies over alle soorten beits, primers, schoonmaakmiddelen en benodigdheden. Wij hebben jaren ervaring en kunnen u helpen met de keuze van de juiste producten en tips geven over de aanpak.

Voor persoonlijk advies kunt u ons bereiken op  06-47551826. U kunt desgewenst ook contact opnemen via het Hout Coatings contactformulier.

 

Meer weten? Hier vind u alle informatie over onze beits producten.