Kozijnen Beitsen - Transparant

kozijnen beitsenKozijnen beitsen is een prima manier om kozijnen mooi en duurzaam te maken. Maar waarmee en hoe? Lees hier meer over de kleuren, de juiste producten en hoe u moet hout beitsen. Houten kozijnen hebben een geheel eigen charme. Wie ze heeft, wil ze niet graag kwijt. Maar ze moeten dan wel in topconditie blijven. Dit kan op twee manieren: kozijnen beitsen - Dekkend of (semi-)transparant beitsen. Hier gaat het over transparant hout beitsen. Kozijnen beitsen is ook belangrijk voor de marktwaarde van een woning. Onbehandelde kozijnen of ramen waarvan de beits afbladdert, zijn immers allesbehalve uitnodigend.

 

Aanbevolen producten voor het beitsen van houten kozijnen

 

Inno Coatings Houtbeits 2 in 1 Transparant: Deze transparante beits geeft kleur aan uw houten kozijnen maar laat de ondergrond zichtbaar. Door de unieke samenstelling hoeft u geen aparte impregneer te kopen want deze is al in het product verwerkt. Bovendien is deze beits te mengen in alle RAL en NCS kleuren. De houtbeits geeft een zijdeglans afwerking is watergedragen en is dampopen. Wilt u liever dekkend afwerken? Deze 2 in 1 beits leveren wij ook als een dekkende beits.

 

 

Jotun Benar

 

Jotun Benar, een transparante beits die een dunne film aanbrengt die water afstoot maar waterdamp wel doorlaat. Beitsen met Jotun Benar betekent dat kozijnen er echt langdurig mooi gaan uitzien. Het hout gaat niet schilferen of bladderen, en krijgt ook geen witte vlekken. Jotun Benar wordt aanbevolen voor afromosia, afzelia, alerce, basralocus, iroko, meranti, merbau, red cedar, redwood, sipo mahonie, teak, tola branca, wengé en andere hardhoutsoorten. Deze transparante beits is geschikt voor tropisch hardhout en leverbaar in drie versies: Blank transparant in hoogglans (Jotun Benar Gloss). Blank transparant, mat (Jotun Benar Matt). Transparant houtkleurig, halfglans of hoogglans (Jotun Benar UVR).

 

Drywood Woodstain VV

 

Drywood Woodstain VV: een populaire watergedragen beits met een zijdeglans afwerking. De houtstructuur wordt met deze beits prachtig geaccentueerd. Sneldrogend: u kunt de tweede laag al na twee uur aanbrengen. Wordt vanwege het diep indringen in het hout ook als impregneermiddel gebruikt en is ideaal als u een waterafstotend product zoekt. Is verkrijgbaar is zowel transparante als semi-transparante versie. Wel opletten: afhankelijk van de toegepaste kleur kan Woodstain VV doorbloeden op houtsoorten zoals red cedar of verduurzaamd hout.

 

 

Populaire beits kleuren voor kozijnen beitsen

De uitstraling hangt af van de soort beits. Een matte beits geeft een meer tijdloze look. Gaat uw voorkeur naar een transparante hoogglans, dan zijn er diverse gloss beitsen een logische keus. Anderen verkiezen zijdeglans, wat het midden houdt tussen mat en hoogglans.

Bij Drywood Woodstain VV kunt u kiezen voor verschillende beits kleuren. Deze laat de houtnerf zichtbaar. Het kleureffect wordt sterker als u meerdere lagen aanbrengt. Kleur is natuurlijk een smaakkwestie. Vaak zien we bij houten huizen wel dat kozijnen dezelfde kleur krijgen als deuren. Dit zorgt voor harmonie. De woning wordt mooier als er een contrast ontstaat met de hoofdkleur van de houten gevel.

Voorbeelden van kleuren die vaak gebruikt worden voor het hout beitsen van kozijnen:

         
Jotun 687 
Akker geel
  Jotun 630
Ahorn
       

 

Op de foto's zien we met gebeitste houten kozijnen met links het resultaat van Jotun Benar UVR, midden Jotun Benar Gloss en rechts Jotun Benar Matt.

Houten kozijnen beitsen

Werkwijzer voor kozijnen beitsen

De volgende stappen beschrijven hoe u uw houten kozijnen kunt beitsen. Deze stappen zijn gebaseerd op de bovenstaande vermelde producten. We raden echter altijd aan om het technisch datasheet van elk product door te nemen. Waarom? Omdat elk merk en product een specifieke werkwijze heeft en deze staat altijd vermeld in datasheet van het product. Ook vindt u informatie over het verven bij de juiste temperaturen en droogtijden.

 

1. Het voorbereiden van de ondergrond. Nieuw hout mag niet langer dan 4-6 weken onbehandeld blijven. Anders kan er schimmel ontstaan. Denk hieraan als de kozijnen van nog niet geïmpregneerd hout zijn gemaakt. Kozijnen moeten goed ontvet worden en geschuurd. Voor eerder behandelde kozijnen adviseren we een schoonmaakmiddel zoals Jotun Kraftvask. Zitten er schimmels, algen of mossen op? Gebruik dan een middel op chloorbasis om ze weg te halen. Nadien goed spoelen en laten drogen. Zorg dat de ondergrond schoon en droog is voor u verdergaat.

 

2. Het schuren van de houten kozijnen. Verwijder oude beits lagen door te schuren. Ook nieuw hout moet licht opgeschuurd worden voordat u gaat hout beitsen. Haal eventuele oude beits lagen weg door te schuren. Bij extreem hardnekkige oude beits kunt u een verfföhn of afbijtmiddel gebruiken. Wees hier wel voorzichtig mee. Haal het beslag weg, en plaats het terug als de beits droog is. Er omheen beitsen kan lastig zijn

 

3. Het aanbrengen van de beits op uw houten kozijnen. Let erop dat u altijd vochtregulerende beits bestelt, ook als u enkel de binnenkant van de kozijnen beitst. Bij de eerste behandeling (eerste laag) kunnen de houtvezels opzwellen. Dit is normaal. Begin met de kopse kanten te beitsen, 3-4 lagen nat-in-nat als u Jotun Benar gebruikt. Beits met de houtnerf mee voor een evenwichtige verdeling van de beits. Breng op houten kozijnen altijd minimaal twee lagen aan. Tussen de eerste en tweede laag het hout eventueel licht opschuren. Iroko en teak zijn tropische houtsoorten die langzaam drogen. Het wordt aangeraden om deze (en andere vette) houtsoorten vooraf te wassen met thinner. Maak een zorgvuldige planning. Kozijnen beitsen vergt precisie en aandacht.

 

Bel gerust

Hout Coatings heeft vele soorten beits voor het kozijnen beitsen. Elke situatie is anders en het is belangrijk dat u de juiste product(en) kiest. Wij hebben vele jaren ervaring in het hout beitsen, verfraaien en verduurzamen. Voordat u beits gaat kopen delen wij graag onze kennis met u.

Bel direct voor gratis, deskundig productadvies:  06-47551826. U kunt ook vrijblijvend contact opnemen over uw kozijnen beitsen via ons contactformulier.

Direct aan de slag? Beits kopen doet u gemakkelijk en veilig in onze webshop.