Huis Beitsen - Transparant

Gaat u een houten huis beitsen? Een goed idee, maar welke producten moet u kiezen als u een transparante beits zoekt, of een semi-transparante houtbeits? Welke opties zijn er voor kleur? En wat is de juiste aanpak? En hoe kunt u het beste uw hout beitsen? De antwoorden vindt u hieronder.

Laat u hout onbehandeld, komen er op den duur problemen. De structuur van onbehandeld hout wordt aangetast door vocht en dit kan leiden tot houtrot. Ook een eerder behandeld houten huis is op gezette tijden toe aan een nieuwe beschermlaag. U kunt een huis beitsen - dekkend, of (semi-)transparant. Het hangt ervan af welk effect u wilt bereiken. Gaat u het hout beitsen blijven het reliëf en de natuurlijke contrasten van het hout zichtbaar. De houtsoort van uw huis of gevelbekleding heeft geen invloed op de productkeuze. Kies echter wel voor kwaliteit én voor beits die elastisch en dampopen is.

 

Aanbevolen producten voor het houten huis beitsen

Jotun Demidekk Oljetsackfarg

 

Jotun Demidekk Ultimate Oljetäckfärg: De Jotun Demidekk Oljetäckfärg is een egaal dekkende zijdeglans buitenbeits op basis van alkydolie. De beits dringt diep door in de onbehandelde ondergrond en zorgt voor een perfecte hechting. Heeft goede weers- en waterbestendige eigenschappen. Kan op onbehandeld of reeds eerder behandeld hout worden toegepast. Zeer geschikt voor houtsoorten met een open structuur. Kan ook als primer (grondverf) worden gebruikt in combinatie met Demidekk Ultimate. De Demidekk Oljetäckfärg is in vele kleuren te verkrijgen. Hieronder ziet u welke kleurenkaarten u kunt gebruiken.

 

jotun trebitt oljebeis

 

Jotun Trebitt Oljebeis: Dringt diep in het hout in en heeft een goede hechting. De Trebitt is in vele kleuren te mengen en kan worden toegepast op nieuw, reeds behandeld of geïmpregneerd hout en is uitstekend geschikt voor poreuze ondergronden of verweerde oppervlakken.
De buitenbeits is door zijn samenstelling en hoge vaste stofgehalte zeer waterafstotend en geeft een effectieve bescherming tegen houtrot, schimmels en zwam.

 

 

drywood woodstain vv

 

Drywood Woodstain VV : Dit is een beits met een zijdeglans afwerking, van Nederlandse herkomst. Geheel op waterbasis met sterk impregnerende kwaliteiten. Woodstain VV dringt door in het hout. Wordt dan ook als impregneermiddel gebruikt, maar kan ook als afwerking worden toegepast. Het is dus een beitssysteem waar geen impregneermiddel aan vooraf hoeft. De woodstain is waterafstotend. De transparante versie is niet geschikt voor buitengebruik, de semi-transparante wel en is in diverse kleuren leverbaar.

 

 

jotun demidekk terrasslasyr

 

Jotun Demidekk Terrasslasyr: De Demidekk Terrasslasyr is een waterverdunbare transparante(semi dekkende) beits voor geïmpregneerd of reeds eerder behandeld hout. Het product is waterafstotend, voorkomt scheuren in het hout en bevat bestanddelen tegen de schadelijke effecten van UV licht, schimmels en houtrot. Wordt typisch aanbevolen voor terrasvloeren en schuttingen maar is uitstekend geschikt voor het beitsen van uw houten huis. Geeft een transparante(semi dekkende), niet filmvormende bescherming.

 

 

 

Houten huis beitsen: kleur en uitstraling

Houten huizen kunnen in alle mogelijke kleuren worden gebeitst: de uitstraling is dus helemaal aan u. Wel kunnen er gemeentelijke welstandseisen zijn die de mogelijkheden inperken. Informeer hiernaar. Wilt u het hout beitsen in een semi-transparant afwerkiung dan blijft de houtnerf zichtbaar, maar krijgt het hout wel een kleur. Omdat al onze producten in zowel RAL- als NCS-beitskleuren leverbaar zijn, kunt u kiezen wat u maar wilt. Jotun heeft daarnaast een eigen kleursysteem dat u veel keuze biedt. Bij Trebitt is de keuze enorm. Onthoud dat de daadwerkelijke kleur mede afhangt van de houtsoort, de toepassing en de laagdikte. Ook Drywood heeft eigen kleuren voor Woodstain VV. Let wel op dat als u transparante beits kiest zonder kleur heeft deze niet geschikt is voor buiten aangezien deze niet genoeg beschermt tegen UV stralen. Hier vind u alle beitskleuren.

 

       
Jotun 909 
Kastanje
  Jotun 623
Teak
  Jotun 675 
Palissander
   

 

Werkwijzer voor een huis beitsen

De volgende stappen beschrijven hoe u uw houten huis kunt beitsen. Deze stappen zijn gebaseerd op de bovenstaande vermelde producten. We raden echter altijd aan om het technisch datasheet van elk product door te nemen. Waarom? Omdat elk merk en product een specifieke werkwijze heeft en deze staat altijd vermeld in datasheet van het product. Ook vindt u informatie over beitsen bij de juiste temperaturen en droogtijden.

 

1. Het schoonmaken en voorbereiden van de ondergrond. Is het hout wat u gaat beitsen erg vuil en moet deze nog schoongemaakt worden, dan is Jotun Kraftvask hiervoor een uitstekend product. Het middel is biologisch afbreekbaar. Voor minder sterke vervuiling is Jotun Kraftvask een optie. Zit er nog oude beits op het hout dan moet dit verwijdert worden. U kunt dit wegschuren of als dat niet voldoende is dan kunt u de beits verwijderen met een verfföhn of afbijtmiddel. Houten geveldelen moet voor het schilderen altijd geschuurd worden. Wij adviseren korrel 100 tot 160 voor nieuw hout.

 

2. Impregneren van nieuw hout. Nieuw hout is vaak nog hongerig en moet eerst geïmpregneerd worden. Dit is nodig om het hout binnenin te beschermen tegen vocht. Informeer bij de leverancier of dit is gebeurd. In combinatie met de Jotun producten wordt vaak de Jotun Visir Oljegrunning gebruikt. Deze houtprimer dringt diep in het hout. Breng dun aan: Visir mag geen laag vormen. De kopse kanten impregneert u 3-4 keer nat in nat (telkens ca. twee uur na de vorige laag). Gebruikt u de Drywood Woodstain VV dan is dit niet nodig omdat deze al in het product zit.

 

3. Aanbrengen van de beits op uw houten huis. Het aantal benodigde beitslagen hangt sterk van het product af. Breng echter altijd minimaal twee lagen aan voor grotere duurzaamheid. Kaal hout heeft een derde laag nodig. Gebruik rollers en kwasten speciaal ontwikkeld voor watergedragen producten. Voorkom het beitsen van uw houten huis in de felle zon of bij temperaturen boven 25 graden, en ook niet op dagen dat u regen kunt verwachten. Warmte en vocht zijn van invloed op het drogen van de beits.

 

 

Bel gerust

Wees er zeker van dat u de juiste beits koopt voor uw houten huis. Heeft u meer vragen oven een houten huis beitsen bel ons dan. Hout Coatings kan u voorzien van advies op maat over alle soorten beits, impregneermiddelen en schoonmaakmiddelen voor houten huizen.

Bel direct voor gratis, deskundig productadvies:  06-47551826. U kunt ook vrijblijvend contact opnemen over uw houten huis beitsen via ons contactformulier

Direct aan de slag? Beits kopen doet u gemakkelijk en veilig in onze webshop.