Huis beitsen - Dekkend

houten huis dekkend beitsenU wilt uw huis beitsen? In onderstaande werkwijzer gaan we in op het dekkend beitsen met de juiste producten, kleurkeuzes en een duidelijk stappenplan.

Welke beits producten moet u kiezen voor het beitsen van uw huis? Er zijn verschillende producten die geschikt zijn hiervoor, u kunt bijvoorbeeld kiezen uit een dekkende of een transparante beits. Bovendien zijn er aardig wat kleuren waar u uit kunt kiezen. In dit artikel geven wij u tips over het kiezen van de juiste dekkende beits en geven wij u voorbeelden van andere huizen zodat het misschien iets makkelijker wordt om een kleur te kiezen. Aan het einde van het artikel vind u een stappenplan waar we uitleggen hoe u het beste uw huis kunt beitsen. Wilt u meer weten over het transparant beitsen van een huis? Leest u dan dit artikel over huis beitsen - transparant.

Wat u ook kiest, het hout beitsen is noodzakelijk. Laat u hout onbeschermd, komen er snel problemen. Vocht tast de structuur van onbehandeld hout aan. Dit leidt tot houtrot. Ook een eerder behandeld huis is op zeker moment toe aan een nieuwe beitslaag. Scheuren en barsten in oude beitslagen maken het hout immers kwetsbaar.

De houtsoort van uw huis heeft geen invloed op de productkeuze. Hoge kwaliteit beits kan met elk type hout overweg, al kunnen er verschillen zijn in voorbehandeling en toepassing. U moet wel kiezen of u transparante beits wilt of dekkende beits. Wij adviseren voor houten huizen meestal het laatste. Kies altijd voor elastische, dampopen beits. 

 

Aanbevolen producten voor een huis beitsen

 

 

Onze aanbevolen beits is de Inno Coatings houtbeits 2 in 1 dekkend. Met deze dekkende 2 in 1 beits heeft u geen impregneermiddel nodig. Deze zit namelijk al in het product verwerkt. U kunt met dit product dus gronden en afwerken op zowel nieuw hout en reeds behandeld hout. Deze beits geeft een dekkende afwerking maar laat de houtnerf zichtbaar. Qua beits kleuren kunt u alle RAL of NCS kleuren kiezen die u wilt. Het wordt aanbevolen om 2 tot 3 lagen van deze beits aan te brengen. Zorg ervoor dat het hout goed voorbereidt wordt zoals hieronder beschreven.

 

jotun demidekk ultimate

 

Een alternatieve beits is de Jotun Demidekk Ultimate Täckfärg. Dit is een duurzame, elastische dekkende beits die de houtnerf niet vol laat lopen maar zelfs accentueert. Het hout blijft echt als hout herkenbaar. Onder de juiste omstandigheden gaat deze hybride zijdeglans beits twaalf jaar mee. Dit is een product op waterbasis en daardoor minder milieubelastend dan andere beits. Beschermt zeer goed tegen UV-licht, regen, schimmels en mossen. De beits is dus uitstekend geschikt voor het verven van uw huis omdat het zo duurzaam en bestand is tegen de weersinvloeden. Vochtinslag in de beits gebeurt niet, omdat Jotun Demidekk naast water- ook een oliebasis heeft. Er bestaat tevens een matte versie van (Jotun Demidekk Ultimate Helmatt). 


drywood hout voor master

 

Een andere alternatieve beits is de Drywood Verf voor Hout Master. Dit is een sneldrogende dekkende beits van Nederlandse herkomst. Het unieke hieraan is dat er geen voorbehandeling nodig is met een primer.  Een prima product voor het beitsen van uw huis omdat het door de grote elasticiteit mee beweegt met uitzettend of krimpend hout. Het product is geschikt voor nieuwbouw en onderhoudsschilderwerk. Drywood verf voor Hout master heeft een zeer goede dekking, zeer goede vulling en is zeer snel droog. De master is dampopen en is zeer elastische. Bovendien is deze kleurvast en heeft een goed glansbehoud. Deze beits is zowel in glans als mat te verkrijgen.Populaire beitskleuren voor een huis beitsen

Houten huizen kunnen in alle kleuren worden gebeitst: de uitstraling hebt u dus helemaal zelf in de hand. Plaatselijk kunnen er welstandseisen zijn die de mogelijkheden inperken. Informeer hiernaar. Bij het kiezen van beitskleuren wordt er een kleursysteem gehanteerd met kleurcodes. In het algemeen adviseren we om een hoofdkleur te kiezen, en een andere, (enigszins) contrasterende kleur voor kleinere elementen zoals kozijnen, deuren en dakgoten. Dit geeft uw huis meer karakter. Vooral wit is populair voor raamkozijnen en deuren. U vind hier een overzicht van alle beits kleuren.

Huis dekkend beitsen

 

             
Jotun 9938
Dempet Sort
  Jotun 1038
Sandbanke
  Jotun 1434 
Real grey
   

 

Werkwijzer voor een huis beitsen

De volgende stappen beschrijven hoe u uw huis dekkend kunt beitsen. Deze stappen zijn gebaseerd op de bovenstaande vermelde producten. We raden echter altijd aan om het technisch datasheet van elk product door te nemen. Waarom? Omdat elk merk en product een specifieke werkwijze heeft en deze staat altijd vermeld in datasheet van het product. Ook vindt u informatie over het beitsen bij de juiste temperaturen en droogtijden.

 

 

1. Schoonmaken van de ondergrond: Zeer belangrijk voor een goed eindresultaat van hout beitsen is dat de ondergrond droog, stof- en vetvrij is. Meestal is water en sop voldoende. Zo niet, dan gebruikt u een speciaal schoonmaakmiddel. Een krachtig middel is Jotun Kraftvask. U kunt hiermee dan de ondergrond schoon borstelen met een harde borstel.

 

 

2. Schuren van de ondergrond: Schuur het hout altijd op voordat u gaat verven (korrel 100, of korrel 160 voor nieuw hout). Een ruw oppervlak is goed voor de hechting maar gebruik nooit een staalborstel. Deze kan namelijk stukjes metaal achterlaten die gaan roesten, wat lelijk oogt en de beitslaag beschadigt. Verwijder oude beitslagen op eerder behandelde houten huizen. Schuren met grove korrel is veilig en effectief is dit onvoldoende gebruik dan een verfföhn of afbijtmiddel.

 

 

3. Impregneren van nieuw hout: Gebruikt u de door ons aanbevolen 2 in 1 houtbeits dan hoeft u het hout niet te apart te behandelen met een impregneermiddel. In dit product zit er namelijk al een impregneermiddel verwerkt en kan dus voor zowel voorbehandeling als afwerking gebruikt worden. Gaat u het hout afwerken met een van de Jotun beitsen dan moet nieuw hout apart worden geïmpregneerd. u kunt hier voor de Jotun Visir Oljegrunning Klar gebruiken. Niet te dik aanbrengen: houtimpregneer mag geen laag vormen. Let erop dat u bij het impregneren de kopse kanten met de kwast 3-4 keer nat in nat aanbrengt. Tussen elke laag wacht u ongeveer twee uur.

 

 

4. Het aanbrengen van de beits: Gebruikt u de Inno Coatings 2 in 1 houtbeits dan raden wij u aan 2 tot 3 lagen beits aan te brengen in totaal. Ook bij de Jotun beits brengt u 2 tot 3 lagen beits aan met de kwast. Let erop dat als u een impregneermiddel gebruikt deze niet meer plakt voordat u start met de beits. Houdt de droogtijden goed in de gaten, deze kunnen echter variëren door luchtvochtigheid en temperatuur van de omgeving. In principe kunt u uw hout beitsen in haast elk seizoen, zolang de buitentemperatuur minimaal 5 graden bedraagt. Werk echter niet in de volle zon. Beitsen terwijl het regent is evenmin verstandig, omdat de natte beits dan wordt verdund met water. Lees altijd het datasheet voordat u gaat beginnen met de behandeling.

 

Bel gerust

Voordat u beits gaat kopen wilt u zeker weten dat u de juiste producten heeft. Wilt u meer weten of hebt u vragen over het dekkend beitsen voor houten huizen bel ons dan. Hout Coatings kan u voorzien van advies op maat over alle soorten beits, primers en schoonmaakmiddelen voor houten huizen.

Bel direct voor gratis, deskundig productadvies:  06-47551826. U kunt ook vrijblijvend contact opnemen over uw huis beitsen via ons contactformulier

Direct aan de slag? Beits kopen doet u gemakkelijk en veilig in onze webshop.