Houten Woonboot Beitsen

Wie op het water woont, moet op gezette tijden de woonboot beitsen. Hoe pakt u dit aan? En welke producten hebt u ervoor nodig? Hieronder leest u alles wat u moet weten.

Op het water speelt vocht natuurlijk een grote rol. En met vocht groeit de kans op schimmel. Maar ook UV-licht is een belangrijke factor. Boten krijgen vaak minder schaduw dan huizen. Te veel zonlicht is schadelijk voor hout. Om de kwaliteit van het hout en de veiligheid van de woonboot te waarborgen, is beitsen dan ook essentieel. Het gebruik van duurzame producten zorgt ervoor dat de boot zijn waarde behoudt. Velen kiezen voor een woonboot dekkend beitsen, maar ook transparant beitsen komt voor. Op deze pagina gaat het over beitsen.

 

Aanbevolen producten voor het beitsen van een houten woonboot

jotun demidekk terrasslasyr

 

Jotun Demidekk Terrasslasyr: matte, transparante beits met een houtglazuur speciaal voor geïmpregneerd hout. Is semi-dekkend, dus geeft deze beits wel een kleur, maar de structuur van de ondergrond blijft doorschijnen. Terrasslasyr stoot water af en voorkomt scheuren in het hout. Het is een watergedragen beitsproduct, dus relatief milieuvriendelijk en geschikt voor gebruik in een vochtige omgeving. Bevat bestanddelen die schimmels en houtrot bestrijden. Ook schadelijk UV-licht wordt tegengehouden. Twee lagen Terrasslasyr en uw boot kan er vijf jaar tegen.

 

 

jotun demidekk strukturlasyr

 

Jotun Demidekk Strukturlasyr: zijdeglans beits voor buiten, geschikt voor grof gezaagd, geperst en geïmpregneerd hout. Brengt een mooie glanslaag aan en zorgt voor een langdurig kleurbehoud. Door de bijzondere samenstelling is het een beits die het milieu spaart. Beschermt langdurig tegen algen, mossen en schimmel. Bevat UV-blockers tegen overdadig zonlicht. Sneldrogend. Twee lagen Strukturlasyr in combinatie met een voorbehandelmiddel als Jotun Visir zorgt ervoor dat uw houten woonboot acht jaar onderhoudsarm is.

 

 

drywood woodstain vv

 

Drywood Woodstain VV: beits met een zijdeglans afwerking. Geheel op waterbasis. Deze beits van Nederlandse makelij dringt diep in het hout. Wordt daarom ook als impregneermiddel gebruikt. Absoluut waterafstotend. Is verkrijgbaar is een transparante en een semi-transparante versie, maar let wel op met bestellen: de transparante versie is niet geschikt voor buitengebruik.

 

 

 

Populaire kleuren voor het beitsen van een houten woonboot

Bij houten woonboten zien we veel variatie in kleuren. Gaat u semi-transparant beitsen blijft de houtnerf zichtbaar, maar krijgt het hout wel een kleur. Omdat al onze producten in zowel RAL- als NCS- beitskleuren leverbaar zijn, kunt u kiezen wat u maar wilt. Jotun heeft daarnaast een eigen beitssysteem dat u veel keuze biedt. Terrasslasyr is te krijgen in tinten die nauw aansluiten bij de kleur van het hout, maar ook in kleuren die sterk daarvan afwijken. Bij Strukturlasyr is de keuze enorm. Ook Drywood heeft eigen kleuren voor Woodstain VV.

Hier een aantal voorbeelden van populaire beitskleuren voor woonboten:

       
Jotun Demidekk 9073 
Shimmergrå
  Jotun Demidekk 9052
Eksotisk Tre
  Jotun Demidekk 0683 
Sotgrå
   

 

Werkwijzer voor het beitsen van uw houten woonboot

De volgende stappen beschrijven hoe u uw woonboot kunt beitsen. Deze stappen zijn gebaseerd op de bovenstaande vermelde producten. We raden echter altijd aan om het technisch datasheet van elk product door te nemen. Waarom? Omdat elk merk en product een specifieke werkwijze heeft en deze staat altijd vermeld in datasheet van het product. Ook vindt u informatie over het beitsen bij de juiste temperaturen en droogtijden. Milieu moet uw bijzondere aandacht hebben bij het beitsen van woonboten. Voorkom dat beits of reinigingsmiddelen in het water terechtkomen. Kies voor producten die aan strenge milieu-eisen voldoen, zoals de beitsen van Jotun en Drywood.

 

1. Het voorbereiden van de ondergrond. Goed schoonmaken voor het beitsen is cruciaal voor een goede hechting. Een product dat we aanraden voor sterk verontreinigd hout is Jotun Kraftvask. Het middel is biologisch afbreekbaar. Was schimmels, algen en mossen weg voordat u aan de slag gaat.

 

 

2. Het schuren van de houten woonboot. Houtwerk van woonboten moet voor het behandelen altijd geschuurd worden. Wij adviseren korrel 100 tot 160 voor nieuw hout. Haal eventuele oude lagen beits weg. Dit kan door te schuren. In hardnekkige gevallen kunt u een föhn of afbijtmiddel gebruiken.

 

 

3. Het impregneren van het hout. Het houten van nieuwe woonboten moet geïmpregneerd worden voordat u gaat beitsen. Kiest u voor afwerking met Jotun Demidekk Strukturlasyr, raden we hiervoor Jotun Visir Oljegrunning Klar aan. Deze houtprimer dringt diep in het hout. Breng dun aan: Visir mag geen laag vormen. Bij Woodstain VV is een voorlak niet nodig.

 

 

4. Het aanbrengen van de beits op de woonboot. Het aantal benodigde beitslagen hangt sterk van het product af. Breng echter altijd minimaal twee lagen aan voor grotere duurzaamheid. Gebruik rollers voor grote oppervlakken en kwasten voor randen en hoeken. Woonarken vangen doorgaans meer UV-licht dan huizen. Een woonboot is daardoor vaak sneller aan nieuwe beits toe. Bezuinig daarom niet op kwaliteit of het aantal lagen. Ga niet beitsen in de felle zon of bij temperaturen boven 25 graden, en voorkom regenweer.

 

 

Houtverf en beits advies

 

Bel gerust

Wilt u meer informatie over woonboten beitsen, of hebt u een algemene vraag over hout beitsen, bel of mail ons dan. Hout Coatings geeft gratis advies over alle soorten beits, voorbehandelmiddelen, reinigingsmiddelen en andere benodigdheden.

Voor productadvies voor houten woonboten en woonarken kunt u ons bereiken op 06-47551826. U kunt tevens contact opnemen via het Hout Coatings contactformulier.

 

Meer weten? Hier vind u alle informatie over onze beits producten.