Houten Woonboot Beitsen

Wie op het water woont, moet op gezette tijden de woonboot beitsen. Hoe pakt u dit aan? En welke producten hebt u ervoor nodig? Hieronder leest u alles wat u moet weten.

Op het water speelt vocht natuurlijk een grote rol. En met vocht groeit de kans op schimmel. Maar ook UV-licht is een belangrijke factor. Boten krijgen vaak minder schaduw dan huizen. Te veel zonlicht is schadelijk voor hout. Om de kwaliteit van het hout en de veiligheid van de woonboot te waarborgen, is beitsen of verven dan ook essentieel. Het gebruik van duurzame producten zorgt ervoor dat de boot zijn waarde behoudt. Velen kiezen voor een woonboot dekkend verven, maar ook (semi-transparant) beitsen komt voor. Op deze pagina gaat het over beitsen.

Woonboot beitsen: aanbevolen productkeuze

Jotun Demidekk Terrasslasyr: matte, transparante verf met een houtglazuur speciaal voor geïmpregneerd hout. Is semi-dekkend, dus geeft deze verf wel een kleur, maar de structuur van de ondergrond blijft doorschijnen. Terrasslasyr stoot water af en voorkomt scheuren in het hout. Het is een watergedragen verfproduct, dus relatief milieuvriendelijk en geschikt voor gebruik in een vochtige omgeving. Bevat bestanddelen die schimmels en houtrot bestrijden. Ook schadelijk UV-licht wordt tegengehouden. Twee lagen Terrasslasyr en uw boot kan er vijf jaar tegen.

Jotun Demidekk Strukturlasyr: zijdeglans beits voor buiten, geschikt voor grof gezaagd, geperst en geïmpregneerd hout. brengt een mooie glanslaag aan en zorgt voor een langdurig kleurbehoud. Door de bijzondere samenstelling is het een beits die het milieu spaart. Beschermt langdurig tegen algen, mossen en schimmel. Bevat UV-blockers tegen overdadig zonlicht. Sneldrogend. Twee lagen Strukturlasyr in combinatie met een voorbehandelmiddel als Jotun Visir zorgt ervoor dat uw boot acht jaar onderhoudsarm is.

Drywood Woodstain VV: beits met een zijdeglans afwerking. Geheel op waterbasis. Deze beits van Nederlandse makelij dringt diep in het hout. Wordt daarom ook als impregneermiddel gebruikt. Absoluut waterafstotend. Is verkrijgbaar is een transparante en een semi-transparante versie, maar let wel op met bestellen: de transparante versie is niet geschikt voor buitengebruik.

Hout Coatings heeft met deze producten veel ervaring, maar er is nog andere dekkende verf voor woonboten in ons assortiment. Bel ons gerust op 06-47551826 voor persoonlijk advies.

Kleur en uitstraling woonboot beitsen

Bij houten woonboten zien we veel variatie in kleuren. Gaat u semi-transparant beitsen blijft de houtnerf zichtbaar, maar krijgt het hout wel een kleur. Omdat al onze producten in zowel RAL- als NCS-verfkleuren leverbaar zijn, kunt u kiezen wat u maar wilt. Jotun heeft daarnaast een eigen kleursysteem dat u veel keuze biedt. Terrasslasyr is te krijgen in tinten die nauw aansluiten bij de kleur van het hout, maar ook in kleuren die sterk daarvan afwijken. Bij Strukturlasyr is de keuze enorm. Ook Drywood heeft eigen kleuren voor Woodstain VV.

Bedenk dat de daadwerkelijke kleur mede afhangt van de houtsoort, de toepassing en de laagdikte.

Houten woonboot beitsen

Waarop letten bij woonboot beitsen

Hieronder een aantal algemene aandachtspunten voor het beitsen van houten woonboten, of houten onderdelen op boten. Lees voor aankoop en gebruik van een bepaalde beits of houtverf wel altijd de gebruiksaanwijzing: er kunnen afwijkingen zijn van wat u hieronder leest. U vindt de handleidingen voor de verf op de informatiebladen bij het product in de Hout Coatings webshop.

  • Milieu moet uw bijzondere aandacht hebben bij het beitsen van woonboten. Voorkom dat beits of reinigingsmiddelen in het water terechtkomen. Kies voor producten die aan strenge milieu-eisen voldoen, zoals de beitsen van Jotun en Drywood.
  • Het houten van nieuwe woonboten moet geïmpregneerd worden voordat u gaat schilderen. Kiest u voor afwerking met Jotun Demidekk Strukturlasyr, raden we hiervoor Jotun Visir Oljegrunning Klar aan. Deze houtprimer dringt diep in het hout. Breng dun aan: Visir mag geen laag vormen. Bij Woodstain VV is een voorlak niet nodig.
  • Goed schoonmaken voor het verven is cruciaal voor een goede hechting. Een product dat we aanraden voor sterk verontreinigd hout is Jotun Kraftvask. Het middel is biologisch afbreekbaar.
  • Was schimmels, algen en mossen weg voordat u aan de slag gaat.
  • Houtwerk van woonboten moet voor het schilderen altijd geschuurd worden. Wij adviseren korrel 100 tot 160 voor nieuw hout.
  • Haal eventuele oude lagen verf weg. Dit kan door te schuren. In hardnekkige gevallen kunt u een föhn of afbijtmiddel gebruiken.
  • Het aantal benodigde verflagen hangt sterk van het product af. Breng echter altijd minimaal twee lagen aan voor grotere duurzaamheid.
  • Gebruik rollers voor grote oppervlakken en kwasten voor randen en hoeken.
  • Woonarken vangen doorgaans meer UV-licht dan huizen. Een woonboot is daardoor vaak sneller aan nieuwe verf toe. Bezuinig daarom niet op kwaliteit of het aantal lagen.
  • Ga niet verven in de felle zon of bij temperaturen boven 25 graden, en voorkom regenweer.

Bel gerust

Houtverf en beits adviesWilt u meer informatie over woonboten beitsen, of hebt u een algemene vraag over hout verven, bel of mail ons dan. Hout Coatings geeft gratis advies over alle soorten houtverf en beits, voorbehandelmiddelen, reinigingsmiddelen en andere benodigdheden.

Voor productadvies voor houten woonboten en woonarken kunt u ons bereiken op 06-47551826. U kunt tevens contact opnemen via het Hout Coatings contactformulier.