Houten Vloer Verven - Lak

Gaat u een houten vloer verven met lak, dan hebt u de keuze uit diverse soorten houtlak. Hier vertellen we u meer welke (semi-)transparante vloerverf voor hout wij aanbevelen, de mogelijkheden qua uitstraling en de juiste aanpak.

Vloeren worden zwaar belast. Er staan meubels op die worden verschoven, we lopen erover met schoenen of hoge hakken, kinderen spelen erop en er valt weleens wat op de grond. Optimale bescherming van het hout is daarom belangrijk. Met houtlak geeft u de vloer een duurzame beschermlaag geven die jaren meegaat. Slijtplekken worden voorkomen en de vloer ziet er met vloerverf of lak meteen veel frisser uit.

Bij het verven van uw vloer kunt u kiezen tussen een transparante en een dekkende afwerking. Op deze pagina leest u alles over dekkend verven van houten vloeren. Hieronder hebben we het over uw houten vloer lakken of beitsen, ofwel: (semi-)transparant verven. Het maakt hierbij meestal geen verschil of u een vloer van grenen, eiken- of vurenhout hebt.

 

Aanbevolen producten voor een houten vloer verven met lak

trestjerner gulvlakk WB

 

Trestjerner Gulvlakk WB: watergedragen blanke vloerlak voor lichtere houtsoorten die zorgt voor een bijzonder slijtvast oppervlak. Nagenoeg reukloos, chemisch resistent en sneldrogend. Is geschikt voor onbehandeld hout, eerder behandeld hout, en ook voor geloogde houten vloeren. Wordt onverdund aangebracht en is na vier uur overschilderbaar. Uitstekend te gebruiken als blanke lak voor uw houten vloer. Verkrijgbaar als zijdeglans en zijdemat.

 

 

trestjerner gulvlakk solvent

 

Trestjerner Gulvlakk Solvent: sneldrogende blanke vernis voor houten vloeren op basis van alkydolie. Aanbevolen voor donkere houtsoorten en hardhout. Verdunbaar met terpentine. Deze lak is de opvolger van de bekende Jotun Oxan Olie, en is goed toepasbaar op vloeren die eerder met Oxan werden behandeld. Tevens geschikt voor geloogde houten vloeren, meubels, beton en cementachtige ondergronden. 

 

 

 

Populaire kleuren voor een houten vloer verven met lak

Wie ervoor kiest om een houten vloer te lakken, benadrukt het oorspronkelijke karakter van het hout. De structuur en nerf van de ondergrond worden door blanke vernis geaccentueerd. De blanke lakken van Trestjerner zijn enkel als transparant leverbaar, dus zonder kleur. Je krijgt dan alleen een glanslaag, of je kiest voor mat. De Drywood Parketlak kan desgewenst wel van een kleurtint worden voorzien. Ook dan blijf je het karakter van het hout er doorheen zien. 

 

Werkwijzer voor een houten vloer verven met lak

De volgende stappen beschrijven hoe u uw houten vloer kunt lakken. Deze stappen zijn gebaseerd op de bovenstaande vermelde producten. We raden echter altijd aan om het technisch datasheet van elk product door te nemen. Waarom? Omdat elk merk en product een specifieke werkwijze heeft en deze staat altijd vermeld in datasheet van het product. Ook vindt u informatie over het verven bij de juiste temperaturen en droogtijden.

 

1. Het voorbereiden van de ondergrond. Het is voor de hechting van de lak belangrijk dat de ondergrond schoon is. Wij raden een gespecialiseerd schoonmaakmiddel aan. Verwijder het middel met water nadat het vijf minuten heeft kunnen intrekken.

 

 

 

2. Het schuren van de houten vloer. Ook schuren bevordert de hechting en is in alle situaties aangeraden. Schuur eerder geschilderde oppervlakken met korrel 150 tot 180, ook hout dat al in de fabriek is behandeld. Gebruik hiervoor liefst een schuurmachine. Achteraf alle schuurstof grondig verwijderen.

 

 

3. Het aanbrengen van de lak op de houten vloer. Voor het gebruik moet de lak goed doorgeroerd worden. Ook tijdens het lakken geregeld roeren in de pot, zodat belangrijke bestanddelen niet naar de bodem zakken. De vloer moet droog zijn voordat u gaat verven. Houtlak moet met een geschikte verniskwast worden aangebracht. Gebruikt u een roller, zorg dan dat deze de breedte heeft van de vloerdelen. Snel werken geeft het beste resultaat. Is de verf al half opgedroogd, vermijd dan nieuwe kwaststreken. Op nieuwe en onbehandelde houten vloeren brengt u drie lagen aan. Voor eerder gelakte of geoliede vloeren zijn twee lagen aanbevolen. Doe op geoliede vloeren eerst een hechtingsproef, zodat u zeker weet of de lak blijft zitten. Het is belangrijk dat de vloer de eerste 24 uur na het schilderen niet met vocht in aanraking komt. Volg altijd de instructies, ook wat betreft droogtijd. Zorg voor voldoende ventilatie tijdens en na het aanbrengen.

 

Bel gerust

Wilt u meer informatie over over het verven, beitsen of lakken van houten vloeren, neem dan gerust contact op. Hout Coatings geeft al vele jaren advies over alle soorten houtolie en beits, impregneermiddelen, schoonmaakproducten en andere benodigdheden.

Bel direct voor gratis, deskundig productadvies:  06-47551826. U kunt ook vrijblijvend contact opnemen over uw vloer verven via ons contactformulier.

Direct aan de slag? Beits kopen doet u gemakkelijk en veilig in onze webshop.