Houten vloer lakken

Gaat u een houten vloer lakken, dan hebt u de keuze uit diverse soorten houtlak. Hier vertellen we u meer welke (semi-)transparante vloerverf voor hout wij aanbevelen, de mogelijkheden qua uitstraling en de juiste aanpak.

Vloeren worden zwaar belast. Er staan meubels op die worden verschoven, we lopen erover met schoenen of hoge hakken, kinderen spelen erop en er valt weleens wat op de grond. Optimale bescherming van het hout is daarom belangrijk. Met houtlak geeft u de vloer een duurzame beschermlaag geven die jaren meegaat. Slijtplekken worden voorkomen en de vloer ziet er met houtverf, beits of lak meteen veel frisser uit.

Bij het verven van uw vloer kunt u kiezen tussen een transparante en een dekkende afwerking. Op deze pagina leest u alles over dekkend verven van houten vloeren. Hieronder hebben we het over uw houten vloer lakken of beitsen, ofwel: (semi-)transparant verven. Het maakt hierbij meestal geen verschil of u een vloer van grenen, eiken- of vurenhout hebt.

Houten vloer lakken: productkeuze

Trestjerner Gulvlakk WB: watergedragen blanke vloerlak voor lichtere houtsoorten die zorgt voor een bijzonder slijtvast oppervlak. Nagenoeg reukloos, chemisch resistent en sneldrogend. Is geschikt voor onbehandeld hout, eerder behandeld hout, en ook voor geloogde houten vloeren. Wordt onverdund aangebracht en is na vier uur overschilderbaar. Prima te gebruiken als blanke vernis voor meubels. Verkrijgbaar als zijdeglans en zijdemat.

Trestjerner Gulvlakk Solvent: sneldrogende blanke vernis voor houten vloeren op basis van alkydolie. Aanbevolen voor donkere houtsoorten en hardhout. Verdunbaar met terpentine. Deze lak is de opvolger van de bekende Jotun Oxan Olie, en is goed toepasbaar op vloeren die eerder met Oxan werden behandeld. Tevens geschikt voor geloogde houten vloeren, meubels, beton en cementachtige ondergronden.

Drywood Parketlak: zijdeglans verfsysteem op basis van water. Alles in een: primer en lak. U kunt dit gebruiken voor houten vloeren, trappen en overige betimmeringen binnenshuis. Deze lak vloeit heel goed en is gemakkelijk aan te brengen. Het hout wordt fraai aangekleurd en behoudt lang zijn glans. Zorgt voor een krasvaste beschermlaag, bovendien goed bestand tegen chemische stoffen.

Hout Coatings heeft zeer goede ervaringen met deze producten, maar we hebben nog andere geschikte lak, houtverf en beits voor houten vloeren in ons assortiment. Persoonlijk advies kan u helpen bij uw keuze. Bel ons op 06-47551826.

Kleur en uitstraling houten vloer lakken

Wie ervoor kiest om een houten vloer te lakken, benadrukt het oorspronkelijke karakter van het hout. De structuur en nerf van de ondergrond worden door blanke vernis geaccentueerd. De blanke lakken van Trestjerner zijn enkel als transparant leverbaar, dus zonder kleur. Je krijgt dan alleen een glanslaag, of je kiest voor mat. De Drywood Parketlak kan desgewenst wel van een kleurtint worden voorzien. Ook dan blijf je het karakter van het hout er doorheen zien. Klik hier voor de transparante kleurenkaart van Drywood.

De middelste foto toont een houten vloer gelakt met Trestjerner Gulvlakk Solvent, de andere twee vloeren zijn gelakt met Trestjerner Gulvlakk WB. Foto's: Trestjerner Norway.

Houten vloer lakken

Waarop letten bij houten vloer lakken

Hieronder enkele tips voor het transparant verven van houten vloeren. Bedenk dat elke houtverf, lak en beits een specifieke passing heeft. Lees daarom voor gebruik de handleiding bij het product. U vindt deze ook op de productinformatiebladen in de Hout Coatings webshop.

  • Het is voor de hechting van de lak belangrijk dat de ondergrond schoon is. Wij raden een gespecialiseerd schoonmaakmiddel aan, zoals Jotun Husvask. Verwijder het middel met water nadat het vijf minuten heeft kunnen intrekken.
  • Ook schuren bevordert de hechting en is in alle situaties aangeraden. Schuur eerder geschilderde oppervlakken met korrel 150 tot 180, ook hout dat al in de fabriek is behandeld. Gebruik hiervoor liefst een schuurmachine.
  • Achteraf alle schuurstof grondig verwijderen.
  • Voor het gebruik moet de lak goed doorgeroerd worden. Ook tijdens het lakken geregeld roeren in de pot, zodat belangrijke bestanddelen niet naar de bodem zakken.
  • De vloer moet droog zijn voordat u gaat verven. Houtlak moet met een geschikte verniskwast worden aangebracht. Gebruikt u een roller, zorg dan dat deze de breedte heeft van de vloerdelen.
  • Snel werken geeft het beste resultaat. Is de verf al half opgedroogd, vermijd dan nieuwe kwaststreken.
  • Op nieuwe en onbehandelde houten vloeren brengt u drie lagen aan. Voor eerder gelakte of geoliede vloeren zijn twee lagen aanbevolen.
  • Doe op geoliede vloeren eerst een hechtingsproef, zodat u zeker weet of de lak blijft zitten.
  • Het is belangrijk dat de vloer de eerste 24 uur na het schilderen niet met vocht in aanraking komt. Volg altijd de instructies, ook wat betreft droogtijd.
  • Zorg voor voldoende ventilatie tijdens en na het aanbrengen.

Bel gerust

Houtverf en beits adviesWilt u meer informatie over over het verven, beitsen of lakken van houten vloeren, neem dan gerust contact op. Hout Coatings geeft al vele jaren advies over alle soorten houtverf, houtolie en beits, impregneermiddelen, schoonmaakproducten en andere benodigdheden.

Voor persoonlijk advies kunt u ons bereiken op  06-47551826. U kunt desgewenst ook contact opnemen via het Hout Coatings contactformulier.