Houten tuinmeubels oliën

Houten tuinmeubels oliën is een prima manier om het hout te beschermen, zodat u langer van uw meubels kunt genieten. Hier leest u welke houtolie wij aanbevelen, wat de mogelijkheden zijn voor kleur en uitstraling, en u vindt hier tips voor de juiste aanpak.

Meubilair in de tuin staat bloot aan schadelijke UV-stralen. Dit verkort de levensduur van het hout. Ook regen is een risico. Onbeschermde houten tuinmeubels kunnen van binnen worden aangetast door vocht. Ze gaan er slechter uitzien en kunnen op den duur in elkaar zakken. Met houtolie remt u de slijtage op een eenvoudige en kostenbesparende manier. Tuinmeubels oliën is daarbij iets anders dan beitsen of verven. Bij oliën gebruikt u speciale houtolie, bij beitsen en verven wordt houtverf of beits gebruikt. Hier leest u meer over tuinmeubels beitsen. Oliën is vooral aangeraden als u de look van het hout zo authentiek mogelijk wil laten.

Productkeuze houten tuinmeubels oliën

Gaat u houten tuinmeubels oliën, adviseren wij een van de volgende producten:

Jotun Treolje V: ideaal voor zachthout (bijvoorbeeld vurenhout of grenen). Deze watergedragen olie op basis van alkyd is watervast en leverbaar in kleurloos, lichtgroen en goudkleur. Jotun Treolje V gaat actief de vergrijzing en barstvorming van het hout tegen en dringt diep in de ondergrond. Deze olie wordt veel gebruikt voor geïmpregneerd hout zoals we vinden op terrasvloeren, in schuttingen en bij tuinmeubelen. Minder milieubelastend dan vergelijkbare producten!

Jotun Treolje Solvent: deze synthetische variant raden we aan voor hardhout (bijvoorbeeld red cedar, teak, meranti, eiken). Treolje Solvent bindt de strijd aan met vergrijzing en barstvorming. Behalve voor tuinmeubels, terrassen, veranda's en schuttingen is deze olie geschikt voor het behandelen van niet-maatvaste houten onderdelen zoals gevelbekledingen. Kan in meerdere transparante kleuren worden geleverd die de houtnerf allemaal mooi zichtbaar laten.

Drywood Bioleum Woodoil: hoogwaardige, watergedragen lijnolie op biologische basis die diep in het hout dringt en een uitstekende hechting geeft. Een product van Nederlandse makelij uit de stal van Drywood, een begrip in de bouwwereld. Woodoil is verkrijgbaar in diverse (semi-transparante) kleuren maar ook volledig transparant. Geschikt voor vele soorten tuinhout, dus ook meubels, veranda's, vlonders, hekjes en nog meer.

Er zijn meer geschikte producten voor houten tuinmeubilair. Wilt u meer weten, of gaat u binnen meubels verven, vraag dan gerust persoonlijk advies. Bel ons op 06-47551826.

Houten tuinmeubels oliën: kleur en uitstraling

Hoewel houtolie met name populair is omdat bij oliën het hout er echt als hout blijft uitzien, zijn veel oliegebaseerde producten in transparante tinten verkrijgbaar. Zo kunt u elk meubel toch een eigen accent geven. Er is nog een goede reden om voor kleur te kiezen: gekleurde houtolie remt de vergrijzing van het hout veel beter.

 • Jotun Treolje V is watervast en leverbaar in kleurloos, lichtgroen en goudkleur (zie de Treolje-kleuren).
 • Treolje Solvent is leverbaar in: lichtgroen, goudgeel, kleurloos en volgens de transparante kleurenkaart van Jotun kleuren Treolje.
 • Drywood Bioleum Woodoil vindt u in een breed assortiment transparante en (semi-)dekkende Drywood-kleuren. Let op: ongepigmenteerde kleuren zoals D740 beschermen het hout niet tegen UV-straling.
 • Gebruikt u een andere houtolie voor uw meubels, is deze mogelijk in RAL- of NCS-kleuren te mengen. Kijk hier voor ons overzicht van verfkleuren.

Enkele voorbeelden van geoliede houten tuinmeubels.

Houten tuinmeubels oliën

Waarop letten bij tuinmeubels oliën

Hieronder een aantal aandachtspunt voor als u tuinmeubels gaat behandelen met olie. Let op: dit zijn algemene tips. Elk product heeft eigen kenmerken. Lees daarom de gebruiksaanwijzing voor u aan de slag gaat. Kijk op de technische datasheets bij elk product in de Hout Coatings webshop.

 • Nieuw geïmpregneerd hout moet gemiddeld zes weken drogen voor het kan worden gebeitst. Dit geldt dus ook voor nieuwe tuinmeubels.
 • Maak het hout altijd grondig schoon voordat u gaat verven of beitsen. Voor sterke vervuiling kunnen we Jotun Terrassfix aanbevelen. Spoel na met schoon water en laat drogen.
 • Sporen van algen en mossen verwijdert u het best met water en een borstel. Houtsoorten die gevoelig zijn voor schimmels vooraf conserveren.
 • Voor een optimale hechting raden we aan het hout op te schuren. Voor nieuw hout is korrel 160 een goede grootte, ouder hout kan met korrel 100.
 • Het is niet nodig om oppervlaktehars te isoleren. Hars in bepaalde houtsoorten is een natuurlijk proces en valt nagenoeg niet te bestrijden. Jotun Treolje heeft het voordeel dat het de hars uit laat zweten zonder dat de olie wordt aangetast.
 • Houten tuinmeubels die eerder werden gebeitst moeten wel vrij zijn van uitzwetend hars, oude loshangende beitsdeeltjes, of verweerde vulmiddelen.
 • Gebruik voor grote oppervlakken een geschikte vachtroller, en een kwast voor de randjes en hoeken. Op lastig bereikbare plaatsen kan een sponsje handig zijn.
 • Breng de olie nat in nat aan. Dit betekent dat u de tweede laag aanbrengt voordat de eerste droog is. Dit is meestal na zo'n twee uur.
 • De olie moet echt in de ondergrond dringen. Laat geen filmvorming toe. Verwijder overtollige olie met een stuk textiel.
 • Kopse kanten van het hout moet u extra goed behandelen.
 • Breng elk jaar of elke twee jaar een nieuwe laag houtolie aan voor optimale bescherming.

Bel gerust

Houtverf en beits adviesWilt u meer weten over tuinmeubels oliën, verven of beitsen, of hebt u een algemene vraag over olie, houtverf, beits, steigerhout of hout verven, bel of mail ons dan. Hout Coatings geeft gratis en vrijblijvend advies over alle soorten houtverf, houtolie en beits, primers, reinigingsmiddelen en andere benodigdheden.

Voor productadvies kunt u ons bereiken op 06-47551826. U kunt tevens contact opnemen via het Hout Coatings contactformulier.