Houten trap verven

Een houten trap verven is de beste manier om uw trap mooi te houden en het hout langdurig te beschermen. Hieronder vertellen we u meer over dekkende houtverf voor trappen, de juiste aanpak, de mogelijke kleuren en uitstraling.

Gaat u een houten trap verven, is het belangrijk dat u een sterke verf kiest. Het mooi en stabiel houden van een loopvlak stelt hoge eisen aan de verf. Om het hout te beschermen en het oppervlak mooi te houden, dient de verf slijtvast en krasvast te zijn. En het oog wil ook wat. Een houten trap is een sierstuk in uw huis; zeker in geval van een half open-constructie vormt het een echte blikvanger. Bij de verf hebt u de keuze tussen (semi-)transparante beits en dekkende verf. In dit artikel bespreken we het dekkend verven van een houten trap.

Onze productkeuze: houten trap verven

Trestjerner Gulvmaling: deze speciaal voor hout ontwikkelde vloerverf kenmerkt zich door bijzondere aandacht voor duurzaamheid. Heel slijt- en krasvast en geeft een mooi zijdeglanzend resultaat. De verf is er in duizenden kleuren, dus u kunt uw trap geheel naar eigen smaak vormgeven. Trestjerner Gulvmaling is na een uur stofdroog, vier uur overschilderbaar en na een dag of vijf geheel doorgehard. U kunt de trap na vier uurtjes voorzichtig weer belopen, dus als u 's morgens gaat verven, is de bovenverdieping 's avonds weer bereikbaar. Fijn is ook dat deze watergedragen verf vrijwel reukloos is en minder milieubelastend dan andere merken. Opvolger van de vroeger populaire Jotun Oxan vloerverf en de Jotun Lady houtverf.

Drywood Poseidon ZG: een sneldrogend alternatief voor Trestjerner, van Nederlandse makelij. Dit is een volwaardige systeemverf die grondverf en voorlak overbodig maakt. Kortom: alles in een. Drywood-houtverf komen we veel tegen in de bouwwereld en is nu ook voor particulieren beschikbaar. Leverbaar in alle kleuren, en desgewenst ook in hoogglans-afwerking. Hardt zelfs bij lage temperaturen en hoge luchtvochtigheid snel uit.

Hout Coatings heeft zeer goede ervaringen met deze merken, maar we hebben nog andere geschikte producten voor houten trappen in ons assortiment. Persoonlijk advies kan u helpen bij uw keuze. Bel ons gerust op 06-47551826.

Houten trap verven - kleur en uitstraling

Alle trapverf die u bij ons koopt, is in RAL- en NCS-verfkleuren verkrijgbaar. Dit betekent dat u haast elke denkbare kleur kunt kiezen. Hebt u graag een gele, rode of paarse trap, dan kan dit. In de praktijk zien we dat mensen bij dekkend verven van een trap meestal kiezen voor neutrale tinten als wit, grijs en zwart. Deze kleuren passen in elk interieur. Hebt u een open trap in de woonkamer, kunt u de trap eruit laten springen door uw kleurkeuze. Kies bijvoorbeeld voor wit in een interieur met veel donkere kleuren, of juist voor zwart als u witte muren en vloeren hebt.

Trestjerner-trapverf kunt u in RAL en NCS bestellen, maar ook in eigen Trestjerner-kleuren. Populair zijn de lichtgrijze en bijna witte 5511 (Skygrå), de grijze 5791 (Singel) en de zwarte 5738 (Sort). Hier vindt u meer Trestjerner-kleuren. Drywood-trapverf is in RAL en NCS leverbaar.

Enkele voorbeelden van dekkend geverfde houten trappen. De eerste en derde van links zijn geverfd met Trestjerner Gulvmaling. Foto's: Trestjerner, 123RF.

Houten trap verven met houtverf

Waarop letten bij het verven van een houten trap

Hieronder volgen aandachtspunten voor als u een houten trap gaat verven. Het zijn algemene aanwijzingen. Bedenk dat elk product vergezeld gaat van eigen instructies voor de toepassing. Lees daarom voor aanschaf en gebruik het technisch datasheet van een product. U vindt die bij elk product in de Hout Coatings webshop.

 • Maak de trap voor het verven goed schoon. Een effectief reinigingsmiddel is Jotun Husvask. Verwijder dit met water nadat het vijf minuten heeft ingetrokken.
 • Is het een nieuwe, onbehandelde trap moet u deze eerst gronden. Dit kan bijvoorbeeld met Jotun Kvist og Sperregrunning (1-2 lagen). Dit is niet nodig als u Drywood Poseidon gebruikt, omdat deze grondverf, voorlak en aflak in één is.
 • Voordat u trapverf aanbrengt, moet u de trap schuren. Maak hierna stofvrij.
 • Gebruik overschilderbare acrylaatkit voor eventuele naden.
 • Zitten er gaten in het hout, vul deze dan met plamuur. Hierna glad schuren met korrel 160.
 • Randen goed afplakken. Bij een open trap de onderliggende vloer afdekken.
 • Gebruik voor het verven een roller en voor de hoeken en kleinere oppervlakken een kwast.
 • Breng minimaal twee lagen verf aan. Voor extra duurzaamheid is drie lagen aanbevolen.
 • Afhankelijk van het gekozen product kunt u de eerste laag licht verdunnen met water (zie gebruiksaanwijzing van de verf voor exacte hoeveelheid).
 • Schuur het oppervlak tussen elke laag licht op voor het mooiste resultaat.
 • Wilt u antislipkorrels toevoegen, brengt u minimaal drie lagen verf aan, waarbij u de antislip in de verf voor de tweede laag mengt. Breng de tweede laag hiermee aan, laat drogen en doe dan de derde laag weer zonder antislip.
 • Handig voor bij het bestellen: een gemiddelde, dichte houten trap heeft een totaaloppervlak van ongeveer zes vierkante meter.

Bel gerust

Houtverf en beits adviesWilt u meer informatie over over het verven of beitsen van houten trappen, neem dan gerust contact op. Hout Coatings geeft al vele jaren advies over alle soorten houtverf, beitsen, primers, reinigingsmiddelen en benodigdheden.

Voor persoonlijk advies kunt u ons bereiken op  06-47551826. U kunt desgewenst ook contact opnemen via het Hout Coatings contactformulier