Houten Schuur Verven

U gaat een houten schuur verven? Dan helpt dit artikel u op weg. Hier leest u welke houtverf u nodig hebt voor het dekkend verven van een schuur of tuinhuisje. We vertellen ook welk kleuren er mogelijk zijn en hoe u de schilderklus aanpakt.

Uw houten schuur verven met kwalitatief hoogstaande verf levert een essentiële bijdrage tot het behoud van het bouwwerk. Hout dat buiten staat is gevoeliger voor weersinvloeden. Extra aandacht is nodig omdat het binnenklimaat er vochtiger is dan in een woning. Schimmelvorming en houtrot liggen op de loer. Dit kan ertoe leiden dat het gebouw vervalt.

Houtverf brengt een beschermlaag aan die ervoor zorgt dat het schuurtje of tuinhuis lang mee gaat. Hout verven kan op twee manier: dekkend verven of transparant beitsen. Hier beperken we ons tot dekkend verven, wat we het meest zien bij schuren.

Onze productkeuze: houten schuren verven

Jotun Demidekk Oljetäckfärg: topverf van houtverfspecialist Jotun op basis van alkydolie, verdunbaar met terpentine. Veelzijdig: zowel geschikt als primer, grondlak, voor- en aflak, dus alles in een. Deze houtverf geeft een heel goede dekking en zuigt goed aan. De kleurkwaliteit is rijk en diep, dankzij gepatenteerde technologie van Jotun. Bijzonder weer- en waterbestendig, dus ideaal voor hout in de buitenlucht. Hecht zeer goed op naaldhout en tropisch hardhout. Voorkomt "doorbloeden" van hout. Tot vijf jaar onderhoudsarm.

Drywood Woodstain VV: een hybride, zijdeglans houtverf van Nederlandse bodem, op waterbasis. Voorbehandeling met een primer is niet nodig. Drywood Woodstain VV is waterverdunbaar en accentueert de structuur van het hout. Overschilderen kan al na twee uur en na 48 uur is het hout helemaal droog.

U kunt ook andere merken en verfsoorten gebruiken voor het dekkend verven van houten schuren en tuinhuizen. Wij geven graag persoonlijk advies, zodat u zeker weet dat u de juiste producten aanschaft. Bel ons op 06-47551826.

Houten schuur verven: kleur en uitstraling

Dekkend verven van een schuur of tuinhuis kan in haast elke kleur. U kiest dus de uitstraling die u zelf wenst. Alle producten uit onze webshop zijn verkrijgbaar in RAL- en NCS-kleuren. Er zijn echter ook kleurenkaarten specifiek voor de aanbevolen houtverf van Jotun en Drywood. Veel mensen kiezen voor een lichte tint. Populair zijn bijvoorbeeld Jotun 1624 (zie foto), Jotun 9918 (klassiek wit) en Jotun 1462 (grijs). Maar ook donkere, eventueel houtkleurige tinten zien we regelmatig. Voor de deuren en eventuele raamkozijnen kan een contrasterende kleur worden gekozen. Dit geeft een schuurtje een aangenamere uitstraling.

Op de foto's enkele voorbeelden van dekkend geverfde houten schuren, met derde van links een schuur geverfd met Jotun 1624. Foto's: Jotun Norway, 123RF.

Houten schuur verven

Aandachtspunten houten schuren verven

Hieronder volgen enkele aandachtspunten voor wie een houten schuur gaat verven. Let op: dit zijn algemene adviezen. Elk product kent een eigen toepassing. Lees voor aanschaf en gebruik het informatieblad van de verf van uw keuze. U vindt die per product in de Hout Coatings webshop.

 • Is de schuur pas opgebouwd uit geïmpregneerd hout, wacht dan zes tot acht weken voor u gaat verven.
 • Maak het hout altijd grondig schoon. Een goed middel voor sterk vervuild hout is Jotun Kraftvask.
 • Lichtere vervuiling kunt u verwijderen met Jotun Husvask.
 • Schimmels, algen en mossen haalt u weg met water, een borstel en een hiervoor geschikt reinigingsmiddel.
 • Werk scheuren, barsten en gaten weg met acrylaat- of polyurethaankit (gebruik in verband met de hechting van de verf geen silicone).
 • Een houten schuur of tuinhuisje moet voor het verven geschuurd worden. Gebruik korrel 160 bij nieuw hout, anders korrel 100.
 • Mogelijk ziet u een witte waas op nieuw hout. Dit zijn zoutkristallen. U moet deze wegborstelen voor het verven.
 • Zit er oude verf op het hout, schuur deze dan weg. Bij hardnekkige verflagen kunt u een verfföhn of afbijtmiddel gebruiken. Let wel op de handleiding om schade te voorkomen.
 • Is de schuur eerder behandeld met een product op basis van lijnzaadolie, schraap dan het hout helemaal kaal. Dit verbetert de hechting en voorkomt blaasjes.
 • Gebruikt u Oljetäckfärg, dan kunt u deze verdunnen met terpentine (niet water). Woodstain VV is wel waterverdunbaar.
 • Werk de houten schuur af nadat al het hout goed is afgespoeld en droog.
 • Voor optimale dekking adviseren we altijd minimaal twee lagen houtverf. Drie lagen kan een nog duurzamer resultaat geven.
 • Omdat u buiten werkt, moet u de klus goed plannen. Voorkom schilderen bij temperaturen onder 5 of boven 25 graden. Vermijd fel zonlicht. Dit kan blaren geven in natte verf. Kies het best een droge dag met rustig weer.

Bel gerust

Houtverf en beits adviesWilt u meer informatie over over het verven of beitsen van houten schuren en houten tuinhuizen, aarzel dan niet en neem contact op. Hout Coatings geeft al jaren gratis advies over alle soorten houtverf, primers, schoonmaakmiddelen en benodigdheden.

Voor persoonlijk advies kunt u ons bereiken op  06-47551826. U kunt desgewenst ook 24/7 contact opnemen via het Hout Coatings contactformulier.