Houten Schuur Beitsen

U wilt een houten schuur beitsen? Dan is de eerste vraag welke transparante beits u nodig hebt. Hier leest u welke beits wij aanbevelen, welke beitskleuren er mogelijk zijn en waarop u moet letten bij het schilderen.

Houten schuren, tuinhuizen en blokhutten vangen veel zonlicht. Ook krijgen ze te maken met regen en sterke temperatuurschommelingen. Hout heeft daarvoor bescherming nodig. Het UV-licht werkt vergrijzing in de hand, en te veel vocht kan tot houtrot leiden. Een houten schuur beitsen remt de vergrijzing en beschermt tegen weersinvloeden. Ook schimmelvorming kan met de juiste producten worden tegengegaan. Hout verven van een tuinhuisje, schuurtje of blokhut kan op twee manieren: dekkend verven of transparant beitsen. Op deze pagina beperken we ons tot beitsen. Klik hier als u de houten schuur liever dekkend wil beitsen.

 

Aanbevolen producten voor het beitsen van uw houten schuur

jotun demidekk strukturlasyr

 

Jotun Demidekk Strukturlasyr: deze zijdeglans beits voor buiten is geschikt voor grof gezaagd, geperst en geïmpregneerd hout. Is zowel transparant leverbaar als met kleur. Geeft een fraaie glans en als u voor kleur kiest, gaat deze lang mee en is dus erg geschikt voor het beitsen van uw houten schuur. De UV-blockers beschermen tegen schadelijk zonlicht en remmen zo de vergrijzing. Strukturlasyr beschermt tegen schimmels en mossen. Deze beits droogt sneller dan veel andere producten, en is slijtvast en duurzaam. Combineer twee lagen Demidekk Strukturlasyr met een impregneermiddel en uw schuurtje blijft tot acht jaar onderhoudsarm.

 

drywood bioleum woodoil

 

Drywood Bioleum Woodoil: watergedragen, biogebaseerde houtolie die diep in het hout dringt en een zeer goede hechting geeft. Een product van Nederlandse bodem, van Drywood, een begrip in de bouwwereld. Woodoil is verkrijgbaar in meerdere (semi-transparante) kleuren maar ook geheel transparant. Accentueert het houtreliëf. Geschikt voor tal van soorten tuinhout, dus ook veranda's, vlonders, hekjes en nog meer.

 

 

 

Populaire kleuren voor het beitsen van een houten schuur

Gaat u het schuurtje of tuinhuis transparant beitsen blijft de houtnerf en het reliëf zichtbaar. U kunt kiezen voor een geheel transparante versie die de oorspronkelijke kleur van het hout conserveert. Maar veel beitsen zijn ook met kleur verkrijgbaar. Omdat haast al onze producten in zowel RAL- als NCS- beitskleuren leverbaar zijn, kunt u kiezen wat u maar wilt. Jotun heeft daarnaast een eigen kleursysteem dat u veel keuze biedt. Bij Strukturlasyr is de keuze enorm. Ook als u kiest voor Drywood Woodoil, kunt u uit eigen kleuren van Drywood kiezen. Onthoud dat het eindresultaat mede afhangt van de houtsoort, de toepassing en de laagdikte.

 

Werkwijzer voor het beitsen van een houten schuur

De volgende stappen beschrijven hoe u uw houten schuur kunt beitsen. Deze stappen zijn gebaseerd op de bovenstaande vermelde producten. We raden echter altijd aan om het technisch datasheet van elk product door te nemen. Waarom? Omdat elk merk en product een specifieke werkwijze heeft en deze staat altijd vermeld in datasheet van het product. Ook vindt u informatie over het verven bij de juiste temperaturen en droogtijden.

 

1. Voorbereiden van de ondergrond. Gaat u hout verven buiten, dan moet de ondergrond droog, stof- en vetvrij zijn. Als een sopje niet toereikend is, dan adviseren we een speciaal schoonmaakmiddel. Een krachtig middel tegen sterke vervuiling is Jotun Kraftvask. Voor minder sterke vervuiling is Jotun Husvask een optie. Ondergronden met schimmelgroei moeten grondig worden schoongemaakt met een schimmelwerend middel.

 

2. Schuren van uw houten schuur. Houten schuren, tuinhuizen en blokhutten moet voor het verven altijd geschuurd worden, ook bij nieuw hout. Wij adviseren korrel 100 tot 160 voor nieuw hout. Een ruw oppervlak is goed voor de hechting maar gebruik nooit een staalborstel bij het hout beitsen. Deze kan namelijk stukjes metaal achterlaten die gaan roesten, wat lelijk oogt en de beitslaag beschadigt. Verwijder oude beitslagen op eerder behandelde houten huizen. Schuren met grove korrel is veilig en effectief is dit onvoldoende gebruik dan een verfföhn of afbijtmiddel.

 

3. Impregneren van het hout. Vaak is het hout van schuurtjes en tuinhuizen al geïmpregneerd door de leverancier. Bent u hier niet zeker van, vraag het dan na. Impregneren is erg belangrijk om het hout te beschermen tegen vocht en houtrot. Moet u nog impregneren? Gebruik dan een impregneermiddel voor hoge kwaliteit, bijvoorbeeld Jotun Visir Oljegrunning Klar. Deze primer dringt diep in het hout. De kopse kanten impregneert u 3-4 keer nat in nat (telkens ca. twee uur na de vorige laag). Breng wel dun aan: Visir mag zeker geen laag vormen. Is er toch een laag, doe dit dan af met een doek.

 

4. Het aanbrengen van de beits op uw houten schuur. Gebruik voor watergedragen producten rollers en kwasten die speciaal hiervoor zijn ontwikkeld. Het aantal benodigde beitslagen hangt af van het product. Bij Drywood Bioleum Woodoil is een laag vaak voldoende, maar in het algemeen zien we dat minstens twee lagen de duurzaamheid vergroten. Kaal nieuw hout heeft meestal een derde laag nodig. Ga geen tuinhout beitsen in de volle zon of bij hoge temperaturen. Bedenk dat beits alleen kan drogen als het niet regent, dus vermijd dagen met een grote kans op regen. De exacte droogtijden vindt u op de technische sheets bij het product.

 

Bel of mail voor advies over beits of houtverf

 

Bel gerust

Wilt u meer weten of hebt u vragen over het dekkend beitsen of transparant beitsen van houten schuren, blokhutten en tuinhuisjes, bel of mail ons dan. Hout Coatings heeft jaren ervaring en geeft advies op maat over alle soorten beits en uiteraard ook over de juiste manier van werken.

Er zijn diverse soorten beits waarmee u tuinhout kunt beitsen. Bel gerust voor productadvies op 06-47551826 of u kunt contact opnemen via het Hout Coatings contactformulier.

 

Meer weten? Hier vind u alle informatie over onze beits producten.