Houten schutting verven

Een houten schutting verven is de beste manier om deze langdurig te beschermen. Wij vertellen u welke producten u nodig hebt om een schutting dekkend te verven, welke kleuren mogelijk zijn en waarop u moet letten.

Een schutting staat vaak bloot aan de weerelementen en kan daarom minder lang meegaan. Met houtverf kunt u uw schutting prima beschermen in de kleur u wilt. Kiest u voor een transparante afwerking dan zult u de kleur van de ondergrond blijven zien. Dit noemen we meestal beitsen. Wilt u liever de schutting verven in een andere kleur, dan kunt u kiezen voor de dekkende afwerking. Het voordeel van verven ten opzichte van beitsen is dat dekkende verf vaak langer meegaat. Overschilderen is dus niet zo snel nodig. Hieronder hebben we het over het dekkend verven van houten schuttingen.

Onze productkeuze - houten schutting verven

Jotun Demidekk Oljetäckfärg: een product uit de bekende Demidekk-lijn op basis van alkydolie, verdunbaar met terpentine. Deze houtverf is dunner dan andere Demidekk-varianten, maar heeft wel een heel goede dekking en zuigt goed aan. De kleurkwaliteit is rijk en diep, dankzij gepatenteerde technologie van Jotun. U brengt de verf heel gemakkelijk aan, en hebt er daarna lang geen omkijken naar. Een zeer duurzaam, weerbestendig product, en zeer geschikt voor hardhout. Het gebruik van een impregneermiddel is niet nodig als u Oljetäckfärg gebruikt. Onze favoriet voor het dekkend verven van schuttingen!

Drywood Woodstain VV: een hybride, zijdeglans alternatief voor Oljetäckfärg met uitzonderlijke kwaliteiten. Drywood Woodstain is waterverdunbaar en accentueert de houtstructuur. De droogtijd is opmerkelijk: overschilderen kan na twee uur en na 48 uur is de schutting helemaal droog. Voorbehandeling met een primer is ook bij dit product niet nodig.

Let op: dit is een selectie! Voor het dekkend schilderen van houten schuttingen kunt u ook andere merken en types verf gebruiken. Wilt u persoonlijk advies, of gaat u liever transparant beitsen, raden we aan om ons te bellen op 06-47551826.

Houten schutting verven: kleur en uitstraling

Een schutting schilderen door transparant te beitsen bewaart de typische uitstraling van hout. Gaat u dekkend verven (wat we hier bespreken) gaat dit enigszins verloren. Daarvoor in de plaats kunt u de schutting precies de kleur geven die u wilt. Zo kan de schutting visueel ook beter aansluiten bij het huis.

Welke kleur, is natuurlijk deels een smaakkwestie. Al onze verf is leverbaar in alle RAL- en NCS-kleuren, ongeacht het merk. Jotun heeft eigen kleuren voor de Demidekk-producten. Van de Jotun-kleuren worden het klassieke wit Jotun 9918 (klassisk hvit), het grijze Jotun 1462 (Grå skifer) en het roodbruine Jotun 2279 (Dodenkopf) veel besteld. Drywood heeft voor Woodstain een breed assortiment, gaande van veel houtachtige kleuren tot moderne, koele tinten.

Op de foto's enkele voorbeelden van houten schuttingen verven. Foto rechts: Jotun Norway.

Houten schutting verven

Waarop letten bij houten schuttingen verven

Hieronder volgen enkele aandachtspunten voor als u aan de klus begint. Elk product heeft een eigen gebruiksaanwijzing. Lees voor aanschaf en gebruik het technisch datasheet van een product. Bij ons vindt u die per product in de Hout Coatings webshop.

  • Gaat het om een nieuwe schutting van pas geïmpregneerd hout, laat deze dan tot acht weken drogen voordat u gaat verven.
  • Zitten er zoutkristallen op het nieuwe hout (herkenbaar aan een witte waas), borstel deze dan weg.
  • Maak de schutting grondig schoon. Wij adviseren Jotun Kraftvask voor het ontvetten. Na het reinigen goed naspoelen en laten drogen.
  • Sporen van algen verwijdert u met water en een borstel. Gebruik eventueel een hiervoor bedoeld schoonmaakmiddel.
  • Altijd vooraf uw houten schutting schuren. We raden korrel 160 aan voor nieuw hout, korrel 100 voor oudere en eerder behandelde oppervlakken. Gebruik grof schuurpapier voor het weghalen van oude verflagen.
  • Hout dat eerder behandeld is met lijnzaadoliehoudende producten, moet u helemaal kaal schrapen voordat u gaat schilderen. Anders treedt mogelijk blaasvorming op.
  • Volg strikt de instructies bij de verf, voor wat betreft verdunning. Let erop dat bepaalde producten, zoals Oljetäckfärg, verdund moeten worden met terpentine.
  • Schilder altijd in de lengterichting van de houtnerf.
  • De beste dekking krijgt u met twee tot drie lagen houtverf. Let op de geadviseerde droogtijd tussen de lagen.
  • Ga geen houten schutting verven als er grote kans is op regen, of in de volle zon. Kies rustig, niet te warm weer.

Bel gerust

Houtverf en beits adviesWilt u meer informatie over over het verven of beitsen van houten schuttingen, aarzel dan niet en neem contact op. Hout Coatings geeft al vele jaren gratis advies over alle soorten houtverf, primers, schoonmaakmiddelen en benodigdheden.

Voor persoonlijk advies kunt u ons bereiken op  06-47551826. U kunt desgewenst ook contact opnemen via het Hout Coatings contactformulier.