Houten schutting verven

Een houten schutting verven is de beste manier om deze langdurig te beschermen. Wij vertellen u welke producten u nodig hebt om een schutting dekkend te verven, welke kleuren mogelijk zijn en waarop u moet letten.

Een schutting staat vaak bloot aan de weerelementen en kan daarom minder lang meegaan. Met houtverf kunt u uw schutting prima beschermen in de kleur u wilt. Kiest u voor een transparante afwerking dan zult u de kleur van de ondergrond blijven zien. Dit noemen we meestal beitsen. Wilt u liever de schutting verven in een andere kleur, dan kunt u kiezen voor de dekkende afwerking. Het voordeel van verven ten opzichte van beitsen is dat dekkende verf vaak langer meegaat. Overschilderen is dus niet zo snel nodig. Hieronder hebben we het over het dekkend verven van houten schuttingen.

 

Aanbevolen producten voor het verven van uw houten schutting

jotun demidekk oljetackfarg

 

Jotun Demidekk Oljetäckfärg: een product uit de bekende Demidekk-lijn op basis van alkydolie, verdunbaar met terpentine. Deze houtverf is dunner dan andere Demidekk-varianten, maar heeft wel een heel goede dekking en zuigt goed aan. De kleurkwaliteit is rijk en diep, dankzij gepatenteerde technologie van Jotun. U brengt de verf heel gemakkelijk aan, en hebt er daarna lang geen omkijken naar. Een zeer duurzaam, weerbestendig product, en zeer geschikt voor hardhout. Het gebruik van een impregneermiddel is niet nodig als u Oljetäckfärg gebruikt. Onze favoriet voor het dekkend verven van schuttingen!

 

drywood woodstain vv

 

Drywood Woodstain VV: een hybride, zijdeglans alternatief voor Oljetäckfärg met uitzonderlijke kwaliteiten en is dus uitstekend geschikt voor het verven van een houten schutting. Drywood Woodstain is waterverdunbaar en accentueert de houtstructuur. De droogtijd is opmerkelijk: overschilderen kan na twee uur en na 48 uur is de schutting helemaal droog. Voorbehandeling met een primer is ook bij dit product niet nodig.

 

 

 

Populaire kleuren voor het verven van een houten schutting

Een schutting schilderen door transparant te beitsen bewaart de typische uitstraling van hout. Gaat u dekkend verven (wat we hier bespreken) gaat dit enigszins verloren. Daarvoor in de plaats kunt u de schutting precies de kleur geven die u wilt. Zo kan de schutting visueel ook beter aansluiten bij het huis.

Welke kleur, is natuurlijk deels een smaakkwestie. Al onze verf is leverbaar in alle RAL- en NCS-kleuren, ongeacht het merk. Jotun heeft eigen kleuren voor de Demidekk-producten. Van de Jotun-kleuren worden het klassieke wit Jotun 9918 (klassisk hvit), het grijze Jotun 1462 (Grå skifer) en het roodbruine Jotun 2279 (Dodenkopf) veel besteld. Drywood heeft voor Woodstain een breed assortiment, gaande van veel houtachtige kleuren tot moderne, koele tinten.

             
Jotun 9918 
Klassisk Hvit
  Jotun 1462 
Grå Skifer
  Jotun 2279
Dodenkopf
   

 

Werkwijzer voor het schilderen van uw houten schutting

De volgende stappen beschrijven hoe u uw houten schutting kunt verven. Deze stappen zijn gebaseerd op de bovenstaande vermelde producten. We raden echter altijd aan om het technisch datasheet van elk product door te nemen. Waarom? Omdat elk merk en product een specifieke werkwijze heeft en deze staat altijd vermeld in datasheet van het product. Ook vindt u informatie over het verven bij de juiste temperaturen en droogtijden.

 

1. Voorbereiden van de ondergrond. Zitten er zoutkristallen op het nieuwe hout (herkenbaar aan een witte waas), borstel deze dan weg. Maak de schutting grondig schoon. Wij adviseren Jotun Kraftvask voor het ontvetten. Na het reinigen goed naspoelen en laten drogen. Sporen van algen verwijdert u met water en een borstel. Gebruik eventueel een hiervoor bedoeld schoonmaakmiddel.

 

 

2. Schuren van uw houten schutting. Altijd vooraf uw houten schutting schuren. We raden korrel 160 aan voor nieuw hout, korrel 100 voor oudere en eerder behandelde oppervlakken. Gebruik grof schuurpapier voor het weghalen van oude verflagen. Hout dat eerder behandeld is met lijnzaadoliehoudende producten, moet u helemaal kaal schrapen voordat u gaat schilderen. Anders treedt mogelijk blaasvorming op.

 

 

3. Impregneren van het nieuwe hout. Zowel de Jotun Oljetackfarg als de Drywood Woodstain VV hebben een antischimmel / primer in zich zitten en hebben dus geen grondverf nodig.

 

 

4. Het aanbrengen van de houtverf op uw houten schutting. Volg strikt de instructies bij de verf, voor wat betreft verdunning. Let erop dat bepaalde producten, zoals Oljetäckfärg, verdund moeten worden met terpentine. Schilder altijd in de lengterichting van de houtnerf. De beste dekking krijgt u met twee tot drie lagen houtverf. Let op de geadviseerde droogtijd tussen de lagen. Ga geen houten schutting verven als er grote kans is op regen, of in de volle zon. Kies rustig, niet te warm weer.

 

 

Houtverf en beits advies

 

Bel gerust

Wilt u meer informatie over over het verven of beitsen van houten schuttingen, aarzel dan niet en neem contact op. Hout Coatings geeft al vele jaren gratis advies over alle soorten houtverf, primers, schoonmaakmiddelen en benodigdheden.

Voor persoonlijk advies kunt u ons bereiken op  06-47551826. U kunt desgewenst ook contact opnemen via het Hout Coatings contactformulier.

 

Meer weten? Hier vind u alle informatie over onze houtverf en beits producten.