Houten Meubels Beitsen

Houten meubels beitsen of verven verlengt de levensduur van uw meubilair en houdt ze mooi. Hier leest u welke producten u nodig hebt, welke mogelijkheden voor kleur en uitstraling er zijn, en u vindt ook handige tips voor de juiste aanpak.

Houten meubels met slijtageplekken springen snel in het oog. Veel mensen zijn echter erg gehecht aan meubels. Meteen iets nieuws kopen is niet altijd aan de orde. Gaat u houten meubels beitsen, geeft u ze nieuw leven en kunt u er weer jaren plezier van hebben. Wilt u dat de houten meubels hun “houtlook” behouden, is het een goed idee om te kiezen voor een product dat de structuur zichtbaar laat, en eventueel een transparante kleur aanbrengt. Denk hierbij ook aan een UV-filter, want zelfs een meubelstuk in de huiskamer vangt haast de hele dag veel licht. Op deze pagina hebben we het over meubels binnenshuis.

 

Aanbevolen producten voor het beitsen van houten meubels

jotun panellak

 

Jotun Panellak: Matte, waterverdunbare beits voor hout binnen, op basis van acrylaat. Deze Panellak legt een beschermende, transparante film op het hout. Deze kan desgewenst van een transparante kleur zijn voorzien. Geschikt voor grenen, vuren, essen, oregon pine, limba, hemlock en andere lichte houtsoorten. Overschilderen kan al na 2-3 uur, een dag later is het product volledig doorgehard. Behalve houten meubels kan je er ook houten wanden en vloeren mee behandelen. Remt de natuurlijke verkleuring van hout en vergeelt niet dank zij het UV-filter.

 

 

jotun demidekk terrasslasyr

 

Jotun Demidekk Terrasslasyr: De Demidekk Terasslasyr is een waterverdunbare transparante(semi dekkende) beits voor geïmpregneerd of reeds eerder behandeld hout. Het product is waterafstotend, voorkomt scheuren in het hout en bevat bestanddelen tegen de schadelijke effecten van UV licht, schimmels en houtrot. Wordt typisch aanbevolen voor terrasvloeren en schuttingen maar is ook uitstekend geschikt voor het beitsen van houten meubels. Geeft een transparante(semi dekkende), niet filmvormende bescherming.

 

 

Populaire kleuren voor het beitsen van uw houten meubels

Welke kleur u kiest, is natuurlijk allereerst een smaakkwestie. En niet eens per se nodig: Panellak is ook in volledig transparante versie verkrijgbaar. Het meubilair behoudt dan de huidige look, maar heeft wel alle voordelen van een beschermende beits. Daarnaast is Panellak in een hele serie transparante kleuren verkrijgbaar. Die geven het hout wel een kleur, maar laten de houtnerf perfect zichtbaar, zodat het "houtgevoel" blijft.

Het kan bij dit product veel verschil maken of u een of twee lagen aanbrengt. De tweede laag geeft een duidelijk sterkere kleur. Sommige mensen vinden juist één enkele laag mooier. Onthoud dus: hoe minder u aanbrengt, hoe transparanter de tint. Hier vindt u de Jotun-kleuren voor Panellak.

 

 

Enkele voorbeelden van met Jotun Panellak behandeld hout. Het bed werd bijvoorbeeld behandeld met Jotun-kleur 754 (kalkwit). Foto's: Jotun Norway.

Houten meubels beitsen

Werkwijzer voor het beitsen van uw houten meubels

De volgende stappen beschrijven hoe u uw houten meubels kunt beitsen. Deze stappen zijn gebaseerd op de bovenstaande vermelde producten. We raden echter altijd aan om het technisch datasheet van elk product door te nemen. Waarom? Omdat elk merk en product een specifieke werkwijze heeft en deze staat altijd vermeld in datasheet van het product. Ook vindt u informatie over het verven bij de juiste temperaturen en droogtijden.

 

1. Het voorbereiden van de ondergrond. Zeer belangrijk voor een goed eindresultaat van hout verven buiten is dat de ondergrond droog, stof- en vetvrij is. Meestal is water en sop voldoende. Zo niet, dan gebruikt u een speciaal schoonmaakmiddel. Een krachtig middel is Jotun Kraftvask. Voor minder sterke vervuiling is Jotun Husvask een optie. U kunt hiermee dan de ondergrond schoon borstelen met een harde borstel.

 

 

2. Het schuren van de houten meubels. Verwijder, indien aanwezig, de oude laklaag. Dit kan door goed te schuren. Het oppervlak moet, ook als er geen oude beits op zit, voor het verven mat geschuurd worden. Dit verbetert de hechting en de opname van de beits.

 

 

3. Het aanbrengen van de beits op uw houten meubels. Brengt u de beits aan op een meubel van eikenhout, doe dan eerst een proefstuk om te zien of er geen verkleuring optreedt. Zorg ervoor dat de vloer goed is afgedekt. Neem de tijd en werk niet overhaast. Meubels beitsen of oliën is secuur werk. Roer de beits goed door en brengt de eerste laag aan. Is de eerste laag droog, schuur dan de ondergrond opnieuw licht op. Breng hierna een tweede laag aan. Een derde laag is niet altijd nodig, maar kan om esthetische redenen wenselijk zijn. Een dikke laag op een houten stoel of tafelblad is tamelijk kwetsbaar. Breng de beits daarom niet te dik aan. Een viltroller geeft een mooie gelijkmatige coating. Voor de kleinere oppervlakken en hoeken is een (niet-verharende) kwast van goede kwaliteit aangeraden. Voor moeilijk bereikbare plaatsen kan een sponsje handig zijn. Zorg voor voldoende droogtijd tussen de lagen. Instructies vindt u op het bijgevoegde informatieblad.

 

Bel of mail voor advies over beits of houtverf

Bel gerust

Wilt u meer weten of hebt u vragen over het beitsen van houten meubels, bel of mail ons dan. Hout Coatings heeft vele jaren ervaring en kan u voorzien van advies op maat over alle soorten beits.

Er zijn diverse soorten beits waarmee u meubels kunt verven. Bel gerust voor productadvies;  06-47551826 of u kunt contact opnemen via het Hout Coatings contactformulier.

 

Meer weten? Hier vind u alle informatie over onze beits producten.