Houten meubels beitsen

Houten meubels beitsen of verven verlengt de levensduur van uw meubilair en houdt ze mooi. Hier leest u welke producten u nodig hebt, welke mogelijkheden voor kleur en uitstraling er zijn, en u vindt ook handige tips voor de juiste aanpak.

Houten meubels met slijtageplekken springen snel in het oog. Veel mensen zijn echter erg gehecht aan meubels. Meteen iets nieuws kopen is niet altijd aan de orde. Gaat u houten meubels beitsen, geeft u ze nieuw leven en kunt u er weer jaren plezier van hebben. Wilt u dat de houten meubels hun “houtlook” behouden, is het een goed idee om te kiezen voor een product dat de structuur zichtbaar laat, en eventueel een transparante kleur aanbrengt. Denk hierbij ook aan een UV-filter, want zelfs een meubelstuk in de huiskamer vangt haast de hele dag veel licht.

Op deze pagina hebben we het over meubels binnenshuis.

Productkeuze houten meubels beitsen

Jotun Panellak: Matte, waterverdunbare beits voor hout binnen, op basis van acrylaat. Deze verf legt een beschermende, transparante film op het hout. Deze kan desgewenst van een transparante kleur zijn voorzien. Geschikt voor grenen, vuren, essen, oregon pine, limba, hemlock en andere lichte houtsoorten. Overschilderen kan al na 2-3 uur, een dag later is de verf volledig doorgehard. Behalve houten meubels kan je er ook houten wanden en vloeren mee behandelen. Remt de natuurlijke verkleuring van hout en vergeelt niet dank zij het UV-filter.

Dit is de nummer 1-keuze voor het beitsen of verven van meubels in huis. Er zijn echter nog andere geschikte producten voor meubilair. Wilt u hierover meer weten, of gaat u tuinmeubels verven, vraag dan persoonlijk advies. Bel ons op 06-47551826.

Houten meubels beitsen: kleur en uitstraling

Welke kleur u kiest, is natuurlijk allereerst een smaakkwestie. En niet eens per se nodig: Panellak is ook in volledig transparante versie verkrijgbaar. Het meubilair behoudt dan de huidige look, maar heeft wel alle voordelen van een beschermende beits. Daarnaast is Panellak in een hele serie transparante kleuren verkrijgbaar. Die geven het hout wel een kleur, maar laten de houtnerf perfect zichtbaar, zodat het "houtgevoel" blijft.

Het kan bij deze verf veel verschil maken of u een of twee lagen aanbrengt. De tweede laag geeft een duidelijk sterkere kleur. Sommige mensen vinden juist één enkele laag mooier. Onthoud dus: hoe minder u aanbrengt, hoe transparanter de tint.

Hier vindt u de Jotun-kleuren voor Panellak.

Enkele voorbeelden van met Jotun Panellak behandeld hout. Het bed werd bijvoorbeeld geverfd met Jotun-kleur 754 (kalkwit). Foto's: Jotun Norway.

Houten meubels beitsen

Waarop letten bij houten meubels beitsen

Hieronder vindt u tips en adviezen voor de juiste advies als u houten meubels gaat verven of beitsen. Het zijn algemene aanwijzingen: elk product heeft een eigen toepassing, te vinden op de productpagina in de Hout Coatings webshop. Raadpleeg de technische infobladen voor aankoop.

 • Maak de ondergrond goed schoon. Gebruik hiervoor een ontvettende zeep. Naspoelen en laten drogen.
 • Verwijder, indien aanwezig, de oude laklaag. Dit kan door goed te schuren.
 • Het oppervlak moet, ook als er geen oude verf op zit, voor het verven mat geschuurd worden. Dit verbetert de hechting en de opname van de beits.
 • Brengt u Panellak aan op een meubel van eikenhout, doe dan eerst een proefstuk om te zien of er geen verkleuring optreedt.
 • Zorg ervoor dat de vloer goed is afgedekt. Neem de tijd en werk niet overhaast. Meubels verven, beitsen of oliën is secuur werk.
 • Roer de beits of houtverf goed door en brengt de eerste laag aan.
 • Is de eerste laag droog, schuur dan de ondergrond opnieuw licht op. Breng hierna een tweede laag aan. Een derde laag is niet altijd nodig, maar kan om esthetische redenen wenselijk zijn.
 • Een dikke laag op een houten stoel of tafelblad is tamelijk kwetsbaar. Breng de meubelverf daarom niet te dik aan.
 • Een viltroller geeft een mooie gelijkmatige coating. Voor de kleinere oppervlakken en hoeken is een (niet-verharende) kwast van goede kwaliteit aangeraden.
 • Voor moeilijk bereikbare plaatsen kan een sponsje handig zijn.
 • Zorg voor voldoende droogtijd tussen de verflagen. Instructies vindt u op de verfpot of het bijgevoegde informatieblad.

Bel of mail voor advies over beits of houtverfBel gerust

Wilt u meer weten of hebt u vragen over het verven, lakken of beitsen van houten meubels, bel of mail ons dan. Hout Coatings heeft vele jaren ervaring en kan u voorzien van advies op maat over alle soorten houtverf en beits.

Er zijn diverse soorten houtverf en beits waarmee u meubels kunt verven. Bel gerust voor productadvies;  06-47551826 of u kunt contact opnemen via het Hout Coatings contactformulier.