Houten lambrisering verven

Een houten lambrisering verven doen we omdat het mooi is, maar ook omdat houtverf of beits het hout langer laat meegaan. Hier vertellen we u welke producten u nodig hebt, en hoe u deze verfklus aanpakt.

Lambrisering is een betimmering van een wand, vaak tegen het onderste gedeelte, soms ook hoger. Bovenop de wandbekleding zit een toplijst of kroonlijst. We komen lambriseringen veel tegen in het interieur van landelijke woningen. Het is een decoratief element dat sfeer toevoegt. Juist daarom wordt houten wandbekleding haast altijd geverfd. Daarnaast is verduurzaming met houtverf en beits altijd een goed idee. Een houten lambrisering kan ook buiten worden aangebracht. Dan is een behandeling met de juiste producten nog belangrijk, om de schadelijke invloed van weer en wind te beperken.

Houten lambrisering verven: productkeuze

Jotun Panellakk: Matte, waterverdunbare beits voor houten lambrisering binnenshuis, op basis van acrylaat. Geschikt voor vele lichte houtsoorten. Panellakk legt een beschermende, transparante film op het hout. Leverbaar in diverse transparante kleuren. Kan snel worden verwerkt. Overschilderen al mogelijk na 2-3 uur, een dag later is de verf doorgehard. Je kunt er ook houten vloeren en meubels mee behandelen. Panellakk remt de natuurlijke verkleuring van hout en vergeelt niet dank zij het UV-filter.

Teknos Drywood Woodstain VV: voor houten wandbekleding buiten. Dit is een hybride, zijdeglans houtverf op waterbasis. Een alles-in-een-verfsysteem waarvoor geen primer nodig is, en dat zowel natural als met transparante kleuren te koop is. Woodstain VV accentueert de structuur en het reliëf van het hout. Droogt snel: overschilderen kan na twee uur.

Houten lambrisering: kleur en uitstraling

Panellakk is transparant leverbaar en in diverse transparante kleuren. Die geven het hout een sfeervolle kleur, maar laten de houtnerf perfect zichtbaar, zodat het "houtgevoel" behouden blijft. De kleur van Panellakk wordt sterker als er meerdere lagen worden aangebracht. Zie hier de kleurenkaart van Jotun Panellakk.

Woodstain VV voor houten wandbekleding buiten is verkrijgbaar in alle RAL- en NCS-kleuren. U kiest dus precies de kleur die u wenst. Daarnaast zijn er aparte Woodstain VV-kleuren. Zie hier de kleurenkaart voor Woodstain VV.

Houten lambrisering verven

Waarop letten bij houten lambrisering verven

Hieronder vindt u aandachtspunten en tips voor als u houten lambrisering gaat verven of beitsen. Dit zijn algemene adviezen. Lees altijd de productinformatiebladen bij de verf voordat u aan de slag gaat. U vindt deze technische datasheets bij elk product in de Hout Coatings webshop.

  • Maak de ondergrond goed schoon. Gebruik hiervoor een krachtige, ontvettende zeep. Naspoelen en laten drogen.
  • Is er een oude laklaag, schuur deze dan weg.
  • Het hout moet, ook als er geen oude verf op zit, voor het verven of beitsen altijd mat geschuurd worden. Dit verbetert de hechting.
  • Zorg ervoor dat de vloer goed is afgedekt. Plak de randen af zodat er geen verf op ongewenste plaatsen komt.
  • Roer de beits of houtverf goed door en brengt de eerste laag aan.
  • Zowel Panellakk als Woodstain VV zijn waterverdunbaar.
  • Is de eerste laag droog, kan de tweede laag erop. Bij Panellakk is het aanbevolen om tussendoor nog even licht op te schuren.
  • Breng de beits of houtverf niet te dik aan. Een roller geeft een mooie gelijkmatige verflaag. Voor de kleinere oppervlakken en hoeken is een (niet-verharende) kwast aanbevolen.
  • Zorg voor voldoende droogtijd tussen de verflagen. Instructies vindt u op de verfpot of het bijgevoegde informatieblad.
  • Gaat u buiten houten wandbekleding verven, zorg dan voor een goede planning. Vermijd dagen waarop regen of felle zon wordt verwacht.

Bel gerust

Houtverf en beits adviesWilt u meer weten over over het verven of beitsen van houten lambrisering, gevelbekleding of wanden, neem dan zeker contact op. Hout Coatings geeft al jaren gratis advies over alle soorten beits, houtverf, primers, schoonmaakmiddelen en benodigdheden. Wij kunnen u helpen met de keuze van de juiste producten en tips geven over de aanpak.

Voor persoonlijk advies kunt u ons bereiken op  06-47551826. U kunt desgewenst ook 24/7 contact opnemen via het Hout Coatings contactformulier.