Houten lambrisering verven

Een houten lambrisering verven doen we omdat het mooi is, maar ook omdat houtverf of beits het hout langer laat meegaan. Hier vertellen we u welke producten u nodig hebt, en hoe u deze verfklus aanpakt.

Lambrisering is een betimmering van een wand, vaak tegen het onderste gedeelte, soms ook hoger. Bovenop de wandbekleding zit een toplijst of kroonlijst. We komen lambriseringen veel tegen in het interieur van landelijke woningen. Het is een decoratief element dat sfeer toevoegt. Juist daarom wordt houten wandbekleding haast altijd geverfd. Daarnaast is verduurzaming met houtverf en beits altijd een goed idee. Een houten lambrisering kan ook buiten worden aangebracht. Dan is een behandeling met de juiste producten nog belangrijk, om de schadelijke invloed van weer en wind te beperken.

 

Aanbevolen producten voor het verven van lambrisering

jotun panellak

 

Jotun Panellakk: Matte, waterverdunbare beits voor houten lambrisering binnenshuis, op basis van acrylaat. Geschikt voor vele lichte houtsoorten. Panellakk legt een beschermende, transparante film op het hout. Leverbaar in diverse transparante kleuren. Kan snel worden verwerkt. Overschilderen al mogelijk na 2-3 uur, een dag later is de verf doorgehard. Je kunt er ook houten vloeren en meubels mee behandelen. Panellakk remt de natuurlijke verkleuring van hout en vergeelt niet dank zij het UV-filter.

 

 

drywood woodstain vv

 

Teknos Drywood Woodstain VV: voor houten wandbekleding buiten. Dit is een hybride, zijdeglans houtverf op waterbasis. Een alles-in-een-verfsysteem waarvoor geen primer nodig is, en dat zowel natural als met transparante kleuren te koop is. Woodstain VV accentueert de structuur en het reliëf van het hout. Droogt snel: overschilderen kan na twee uur. Is prima geschikt voor het verven van houten lambrisering.

 

 

 

Populaire kleuren voor het verven van lambrisering

Panellakk is transparant leverbaar en in diverse transparante kleuren. Die geven het hout een sfeervolle kleur, maar laten de houtnerf perfect zichtbaar, zodat het "houtgevoel" behouden blijft. De kleur van Panellakk wordt sterker als er meerdere lagen worden aangebracht. Zie hier de kleurenkaart van Jotun Panellakk.

Woodstain VV voor houten wandbekleding buiten is verkrijgbaar in alle RAL- en NCS-kleuren. U kiest dus precies de kleur die u wenst. Daarnaast zijn er aparte Woodstain VV-kleuren. Zie hier de kleurenkaart voor Woodstain VV.

Werkwijzer voor het verven van een houten lambrisering

De volgende stappen beschrijven hoe u uw houten lambrisering kunt verven. Deze stappen zijn gebaseerd op de bovenstaande vermelde producten. We raden echter altijd aan om het technisch datasheet van elk product door te nemen. Waarom? Omdat elk merk en product een specifieke werkwijze heeft en deze staat altijd vermeld in datasheet van het product. Ook vindt u informatie over het verven bij de juiste temperaturen en droogtijden.

 

1. Het voorbereiden van de ondergrond. Maak de ondergrond goed schoon. Gebruik hiervoor een krachtige, ontvettende zeep. Naspoelen en laten drogen.

 

 

 

2. Het schuren van de houten lambrisering. Is er een oude laklaag, schuur deze dan weg. Het hout moet, ook als er geen oude verf op zit, voor het verven of beitsen altijd mat geschuurd worden. Dit verbetert de hechting. Zorg ervoor dat de vloer goed is afgedekt. Plak de randen af zodat er geen verf op ongewenste plaatsen komt.

 

 

3. Het aanbrengen van de houtverf. Roer de beits of houtverf goed door en brengt de eerste laag aan. Zowel Panellakk als Woodstain VV zijn waterverdunbaar. Is de eerste laag droog, kan de tweede laag erop. Bij Panellakk is het aanbevolen om tussendoor nog even licht op te schuren. Breng de beits of houtverf niet te dik aan. Een roller geeft een mooie gelijkmatige verflaag. Voor de kleinere oppervlakken en hoeken is een (niet-verharende) kwast aanbevolen. Zorg voor voldoende droogtijd tussen de verflagen. Instructies vindt u op de verfpot of het bijgevoegde informatieblad. Gaat u buiten houten wandbekleding verven, zorg dan voor een goede planning. Vermijd dagen waarop regen of felle zon wordt verwacht.

 

Houtverf en beits advies

 

Bel gerust

Wilt u meer weten over over het verven of beitsen van houten lambrisering, gevelbekleding of wanden, neem dan zeker contact op. Hout Coatings geeft al jaren gratis advies over alle soorten beits, houtverf, primers, schoonmaakmiddelen en benodigdheden. Wij kunnen u helpen met de keuze van de juiste producten en tips geven over de aanpak.

Voor persoonlijk advies kunt u ons bereiken op  06-47551826. U kunt desgewenst ook 24/7 contact opnemen via het Hout Coatings contactformulier.

 

Meer weten? Hier vind u alle informatie over onze houtverf en beits producten.