Houten Huis Verven

U wilt uw houten huis verven? In onderstaande werkwijzer gaan we in op de juiste producten, kleurkeuzes en een duidelijk stappenplan.

Welke verf producten moet u kiezen voor het verven van uw houten huis? Er zijn verschillende producten die geschikt zijn hiervoor, u kunt bijvoorbeeld kiezen uit een dekkende of een transparante beits. Bovendien zijn er aardig wat kleuren waar u uit kunt kiezen. In dit artikel geven wij u tips over het kiezen van de juiste verf en geven wij u voorbeelden van andere huizen zodat het misschien iets makkelijker wordt om een kleur te kiezen. Aan het einde van het artikel vind u een stappenplan waar we uitleggen hoe u het beste uw houten huis kunt verven.

Wat u ook kiest, het is noodzakelijk om een houten huis te schilderen. Laat u hout onbeschermd, komen er snel problemen. Vocht tast de structuur van onbehandeld hout aan. Dit leidt tot houtrot. Ook een eerder behandeld houten huis is op zeker moment toe aan een nieuwe verflaag. Scheuren en barsten in oude verflagen maken het hout immers kwetsbaar.

De houtsoort van uw huis heeft geen invloed op de productkeuze. Hoge kwaliteit houtverf kan met elk type hout overweg, al kunnen er verschillen zijn in voorbehandeling en toepassing. U moet wel kiezen of u transparante beits wilt of (semi-)dekkende houtverf. Wij adviseren voor houten huizen meestal het laatste. Semi-dekkende verf heeft de voorkeur. Met semi-dekkend bedoelen we dat er wel een egale, goed dekkende kleur op komt, maar dat de houtnerf zichtbaar blijft. Kies ook altijd voor elastische, dampopen verf.

 

Aanbevolen producten voor een houten huis verven

jotun demidekk ultimate

 

Jotun Demidekk Ultimate Täckfärg: Dit is een duurzame, elastische verf die de houtnerf niet vol laat lopen maar zelfs accentueert. Het hout blijft echt als hout herkenbaar. Onder de juiste omstandigheden gaat deze hybride zijdeglans houtverf twaalf jaar mee. Dit is een product op waterbasis en daardoor minder milieubelastend dan andere verf. Beschermt zeer goed tegen UV-licht, regen, schimmels en mossen. De verf is dus uitstekend geschikt voor het verven van uw houten huis omdat het zo duurzaam en bestand is tegen de weersinvloeden. Vochtinslag in de verf gebeurt niet, omdat Jotun Demidekk naast water- ook een oliebasis heeft. Er bestaat tevens een matte versie van (Jotun Demidekk Ultimate Helmatt). 


drywood hout voor master

 

Drywood Verf voor Hout Master: Dit is een sneldrogende systeemverf van Nederlandse herkomst. Het unieke hieraan is dat er geen voorbehandeling nodig is met een primer.  Een prima product voor het verven van uw houten huis omdat het door de grote elasticiteit mee beweegt met uitzettend of krimpend hout. Het product is geschikt voor nieuwbouw en onderhoudsschilderwerk. Drywood verf voor Hout master heeft een zeer goede dekking, zeer goede vulling en is zeer snel droog. De master is dampopen en is zeer elastische. Bovendien is deze kleurvast en heeft een goed glansbehoud.

 

jotun kraftvask

 

Jotun Kraftvask: Voor dat u gaat beginnen met schuren en schilderen is het belangrijk dat de ondergrond goed schoon is. De verf zal hierdoor beter hechten. Jotun Kraftvask is een zeer effectief schoonmaakmiddel op basis van basen en andere biologisch afbreekbare grondstoffen. Het is een zeer effectief reinigingsmiddel voor zware vervuilde oppervlakken of op oppervlakken die moeten worden overgeschilderd. Jotun Kraftvask Verwijdert efficiënt vet, olie, roet, nicotine, vuil, schimmels etc. en geeft het geschilderde oppervlak een enigszins matte look.Jotun Visir Oljegrunning

 

De Visir Oljegrunning Klar: Dit is een waterbestendige transparante primer voor buiten met speciale toevoegingen om bescherming te bieden tegen houtrot en schimmels. Het product bindt losse houtvezels en zorgt voor een goede ondergrond. Wordt toegepast op nieuw, verouderd en onder druk geïmpregneerd hout. De bijzondere pigmentatie beschermt het hout tegen schadelijke UV-licht en is kleurloos.Wordt typisch toegepast als voorbehandeling in transparante en dekkende verfsystemen.Populaire kleuren voor het verven van Houten huizen

Houten huizen kunnen in alle kleuren worden geverfd: de uitstraling hebt u dus helemaal zelf in de hand. Plaatselijk kunnen er welstandseisen zijn die de mogelijkheden inperken. Informeer hiernaar. Bij het kiezen van kleuren wordt er een kleursysteem gehanteerd met kleurcodes. In het algemeen adviseren we om een hoofdkleur te kiezen, en een andere, (enigszins) contrasterende kleur voor kleinere elementen zoals kozijnen, deuren en dakgoten. Dit geeft uw houten huis meer karakter. Vooral wit is populair voor raamkozijnen en deuren.

 

             
Jotun 9938
Dempet Sort
  Jotun 1038
Sandbanke
  Jotun 1434 
Real grey
   

 

Werkwijzer voor het verven van uw houten huis

De volgende stappen beschrijven hoe u uw houten huis kunt verven. Deze stappen zijn gebaseerd op de bovenstaande vermelde producten. We raden echter altijd aan om het technisch datasheet van elk product door te nemen. Waarom? Omdat elk merk en product een specifieke werkwijze heeft en deze staat altijd vermeld in datasheet van het product. Ook vindt u informatie over het verven bij de juiste temperaturen en droogtijden.

 

1. Schoonmaken van de ondergrond: Zeer belangrijk voor een goed eindresultaat van hout verven buiten is dat de ondergrond droog, stof- en vetvrij is. Meestal is water en sop voldoende. Zo niet, dan gebruikt u een speciaal schoonmaakmiddel. Een krachtig middel is Jotun Kraftvask. Voor minder sterke vervuiling is Jotun Husvask een optie. U kunt hiermee dan de ondergrond schoon borstelen met een harde borstel.

 

2. Schuren van de ondergrond: Schuur het hout altijd op voordat u gaat verven (korrel 100, of korrel 160 voor nieuw hout). Een ruw oppervlak is goed voor de hechting maar gebruik nooit een staalborstel bij het hout verven. Deze kan namelijk stukjes metaal achterlaten die gaan roesten, wat lelijk oogt en de verflaag beschadigt. Verwijder oude verflagen op eerder behandelde houten huizen. Schuren met grove korrel is veilig en effectief is dit onvoldoende gebruik dan een verfföhn of afbijtmiddel.

 

3. Impregneren van nieuw hout: Nieuw hout moet voor het schilderen worden geïmpregneerd. Is dit nog niet gebeurd, gebruik dan houtimpregneer. Een voorbeeld van zo'n middel is Jotun Visir Oljegrunning Klar. Niet te dik aanbrengen: houtimpregneer mag geen laag vormen. Let erop dat u bij het impregneren de kopse kanten met de kwast 3-4 keer nat in nat aanbrengt. Tussen elke laag wacht u ongeveer twee uur.

 

4. Het aanbrengen van de houtverf: Breng 2 tot 3 lagen houtverf aan met de kwast. Let erop dat het impregneermiddel niet meer plakt voordat u start met de houtverf. Houdt de droogtijden goed in de gaten, deze kunnen echter variëren door luchtvochtigheid en temperatuur van de omgeving. In principe kunt u uw houten huis schilderen in haast elk seizoen, zolang de buitentemperatuur minimaal 5 graden bedraagt. Werk echter niet in de volle zon. Verven terwijl het regent is evenmin verstandig, omdat de natte verf dan wordt verdund met water. Lees altijd het datasheet voordat u gaat beginnen met schilderen.

 

 

Bel gerust

Wilt u meer weten of hebt u vragen over het verven van houten huizen of houten gevelbekleding, bel ons dan. Hout Coatings kan u voorzien van advies op maat over alle soorten houtverf en beits, primers en schoonmaakmiddelen voor houten huizen.

Bel direct voor gratis, deskundig productadvies:  06-47551826. U kunt ook contact opnemen via het Hout Coatings contactformulier.

 

Meer weten? Hier vind u alle informatie over onze houtverf en beits producten.