Houten Huis Verven

Gaat u een houten huis verven, komt er veel op u af. Welke producten moet u kiezen? Wordt het dekkende houtverf of beits? Welke opties zijn er voor kleur en uitstraling? En hoe pakt u het aan? Dit artikel geeft antwoord op uw vragen.

Wat u ook kiest, het is noodzakelijk om een houten huis te schilderen. Laat u hout onbeschermd, komen er snel problemen. Vocht tast de structuur van onbehandeld hout aan. Dit leidt tot houtrot. Ook een eerder behandeld houten huis is op zeker moment toe aan een nieuwe verflaag. Scheuren en barsten in oude verflagen maken het hout immers kwetsbaar.

De houtsoort van uw huis heeft geen invloed op de productkeuze. Hoge kwaliteit houtverf kan met elk type hout overweg, al kunnen er verschillen zijn in voorbehandeling en toepassing. U moet wel kiezen of u transparante beits wilt of (semi-)dekkende houtverf. Wij adviseren voor houten huizen meestal het laatste. Semi-dekkende verf heeft de voorkeur. Met semi-dekkend bedoelen we dat er wel een egale, goed dekkende kleur op komt, maar dat de houtnerf zichtbaar blijft. Kies ook altijd voor elastische, dampopen verf.

Houten huis verven: productkeuze

Jotun Demidekk Ultimate Täckfärg: Dit is een duurzame, elastische verf die de houtnerf niet vol laat lopen maar zelfs accentueert. Het hout blijft echt als hout herkenbaar. Onder de juiste omstandigheden gaat deze hybride zijdeglans houtverf twaalf jaar mee. Dit is een product op waterbasis en daardoor minder milieubelastend dan andere verf. Beschermt zeer goed tegen UV-licht, regen, schimmels en mossen. Vochtinslag in de verf gebeurt niet, omdat Jotun Demidekk naast water- ook een oliebasis heeft. Er bestaat tevens een matte versie van (Jotun Demidekk Ultimate Helmatt).

Drywood Verf voor Hout Master: sneldrogende systeemverf van Nederlandse herkomst. Het unieke hieraan is dat er geen voorbehandeling nodig is met een primer. Deze zijdeglans houtverf kan er dus zo op! Een prima product dat door de grote elasticiteit mee beweegt met uitzettend of krimpend hout.

U kunt natuurlijk ook met ander producten houten huizen verven. Wel raden we aan om ons vooraf te bellen op 06-47551826, zodat u geen producten koopt die ongeschikt zijn. Persoonlijk advies is altijd een voordeel.

Houten huizen verven: kleur en uitstraling

Houten huizen kunnen in alle kleuren worden geverfd: de uitstraling hebt u dus helemaal zelf in de hand. Plaatselijk kunnen er welstandseisen zijn die de mogelijkheden inperken. Informeer hiernaar. Bij Hout Coatings kunt u houtverf in elke mogelijke kleur bestellen. Hierbij wordt een kleursysteem gehanteerd met kleurcodes. In het algemeen adviseren we om een hoofdkleur te kiezen, en een andere, (enigszins) contrasterende kleur voor kleinere elementen zoals kozijnen, deuren en dakgoten. Dit geeft uw houten huis meer karakter. Vooral wit is populair voor raamkozijnen en deuren.

Enkele voorbeelden van met Jotun geverfde houten huizen, met onder meer links het zwarte Jotun 9938, daarnaast het lichtgele Jotun 1038. Foto's Jotun Norway.

Houten huis verven

Aandachtspunten houten huis verven

Hieronder vindt u algemene aanwijzingen voor als u een houten huis gaat verven. Elk product heeft echter een eigen gebruiksaanwijzing, te vinden in de Hout Coatings webshop. Raadpleeg de technische infobladen voor aankoop en gebruik.

 • Zeer belangrijk voor een goed eindresultaat van hout verven buiten is dat de ondergrond droog, stof- en vetvrij is. Meestal is water en sop voldoende. Zo niet, dan gebruikt u een speciaal schoonmaakmiddel. Een krachtig middel is Jotun Kraftvask. Voor minder sterke vervuiling is Jotun Husvask een optie.
 • Nieuw hout moet voor het schilderen worden geïmpregneerd. Is dit nog niet gebeurd, gebruik dan houtimpregneer. Een voorbeeld van zo'n middel is Jotun Visir Oljegrunning Klar. Niet te dik aanbrengen: houtimpregneer mag geen laag vormen.
 • Let erop dat u bij het impregneren de kopse kanten met de kwast 3-4 keer nat in nat aanbrengt. Tussen elke laag wacht u ongeveer twee uur.
 • Gebruikt u Drywood Verf voor Hout Master, is een voorlak overigens niet nodig.
 • Verwijder oude verflagen op eerder behandelde houten huizen. Schuren met grove korrel is veilig en effectief. Soms is dit onvoldoende. Gebruik dan een verfföhn of afbijtmiddel.
 • Nieuw grenenhout heeft ‘tranen’ van hars. De hars verwijdert u, mits uitgehard, voor het schilderen met een plamuurmes. Is de traan nog zacht, dan reinigt u de plek met een vetoplosser.
 • Was eventuele schimmels, mossen en algen weg met een hiervoor bestemd middel.
 • Gebruik nooit een staalborstel bij het hout verven. Deze kan namelijk stukjes metaal achterlaten die gaan roesten, wat lelijk oogt en de verflaag beschadigt.
 • Controleer bij het onderhoud voor u gaat schilderen altijd de afdichtingen: ramen zijn kwetsbaar voor vocht.
 • Schuur het hout altijd op voordat u gaat verven (korrel 100, of korrel 160 voor nieuw hout). Een ruw oppervlak is goed voor de hechting.
 • Werk het houten huis pas af als het hout helemaal droog is.
 • Voor het beste resultaat adviseren we altijd minimaal twee lagen houtverf.
 • Mocht u bij bouw en verbouw van uw houten huis zelf beglazing aanbrengen, gebruik dan nooit siliconenkit. De overschilderbaarheid ervan is slecht.
 • In principe kunt u uw houten huis schilderen in haast elk seizoen, zolang de buitentemperatuur minimaal 5 graden bedraagt. Werk echter niet in de volle zon. Verven terwijl het regent is evenmin verstandig, omdat de natte verf dan wordt verdund met water.

Bel gerust

Wilt u meer weten of hebt u vragen over het verven van houten huizen of houten gevelbekleding, bel ons dan. Hout Coatings kan u voorzien van advies op maat over alle soorten houtverf en beits, primers en schoonmaakmiddelen voor houten huizen.

Bel direct voor gratis, deskundig productadvies:  06-47551826. U kunt ook contact opnemen via het Hout Coatings contactformulier.