Houten huis oliën

U wilt uw houten huis oliën? Een prima idee. Hier leest u welke houtolie wij aanbevelen voor houten geveldelen, welke kleuropties er zijn, en waaraan u moet denken.

Wilt u een langdurige dekking en alle vrijheid in het kiezen van kleuren, ligt dekkend verven of beitsen van uw houten huis of gevelbekleding het meest voor de hand. Maar ook behandelen met olie is mogelijk. U blijft dan de ondergrond goed zien, maar geeft het hout wel de broodnodige bescherming tegen zon en regen. Dit voorkomt houtrot en vergrijzing van het hout. Wel moet u het huis vaker behandelen als u voor olie kiest, gemiddeld elke twee jaar. Ook heeft de houtsoort invloed op de productkeuze. Het helpt dus als u de houtsoort van de woning kent.

Houten huis oliën: productkeuze

Voor het oliën van houten huizen bevelen we aan:

Jotun Treolje Solvent: deze terpentinegedragen olie is voor hardhoutsoorten zoals mahonie, teak, red cedar, lariks, meranti en eiken. Treolje Solvent remt vergrijzing van het hout en gaat barsten tegen. Deze olie zien we veel bij geveldelen en gevelbekledingen. Kan in meerdere transparante kleuren worden geleverd die het houtreliëf tot hun recht laten komen. Geeft een mat effect.

Jotun Treolje V: geschikt voor niet-vettig zachthout zoals grenen of vuren. Deze olie op waterbasis en alkyd is watervast. Prima op geïmpregneerd hout. U kunt kiezen uit kleurloos, lichtgroen en goudkleur. Wie voor kleur kiest, moet minder vaak overschilderen (eens per 3-4 jaar). Ook Jotun Treolje V bestrijdt de vergrijzing en barstvorming van het hout en dringt zeer diep in de ondergrond. Treolje V geeft een mat effect na droging.

Drywood Bioleum Woodoil: watergedragen, biogebaseerde houtolie die diep in het hout dringt en een zeer goede hechting geeft. Bioleum Woodoil is leverbaar in vele, semi-transparante kleuren en desgewenst helemaal transparant. Hoogwaardig product van Nederlandse bodem met een sympathiek prijskaartje.

Op zoek naar persoonlijk advies of wilt u een andere olie gebruiken? Bel ons gratis en vrijblijvend op 06-47551826.

Houten huis oliën: kleur en uitstraling

Veel mensen kiezen voor oliën, omdat ze zo het dichtst bij de originele houtkleur blijven. Maar oliën is ook een prima middel om die houtkleur te bewaren. Juist door te kiezen voor kleur in plaats van transparant, remt u de natuurlijke vergrijzing van hardere houtsoorten. De kleuropties variëren per product:

 • Treolje Solvent is verkrijgbaar in lichtgroen, goudgeel, kleurloos en tevens volgens de transparante kleurenkaart van Jotun Treolje.
 • Jotun Treolje V is watervast en leverbaar in kleurloos, lichtgroen en goudkleur (zie Treolje-kleuren).
 • Drywood Bioleum Woodoil vindt u diverse transparante en (semi-)dekkende Drywood-kleuren. Let op: ongepigmenteerde kleuren zoals D740 beschermen het hout niet tegen UV-straling.
 • Gebruikt u een andere soort houtolie, is deze wellicht in RAL- of NCS-kleuren te mengen. Hier vindt u al onze verfkleuren.

Op de foto's enkele voorbeelden van Treolje olie op hout. Op de tweede foto van links ziet u de Jotun-kleur 687 åkergul, op de derde foto 630 lönn. Foto's: Jotun Norway.

Houten huis oliën
Waarop letten bij houten huis oliën

Hieronder een aantal aandachtspunt voor als u houten geveldelen of u complete houten huis gaat behandelen met olie. Dit zijn algemene tips. Bedenk dat elk product specifieke eigenschappen heeft die van belang zijn voor het gebruik. Al die informatie kunt u terugvinden op de technische datasheets bij elk product in de Hout Coatings webshop.

 • Het hout moet voor de behandeling met olie droog, stof- en vetvrij zijn. Wij hebben uitstekende ervaringen met het biologisch afbreekbare schoonmaakmiddel Jotun Kraftvask. Laat het vijf minuten intrekken en spoel daarna een paar maal na met schoon water.
 • Voor minder sterke vervuiling kunt u Jotun Husvask gebruiken.
 • Oude verflagen op eerder behandelde houten huizen moeten worden verwijderd. Dit kan door te schuren met een grove korrel. Is dit niet toereikend, gebruik dan een verfföhn of afbijtmiddel.
 • Sporen van schimmels, algen en mossen verwijdert u het best met water en een borstel. Eventueel een schimmelwerend middel gebruiken om een herhaling te vermijden.
 • Schuur het hout op. Rond hierbij de scherpe kantjes af. Voor nieuw hout is korrel 160 geschikt, ouder hout kan met korrel 100.
 • Het is niet nodig om oppervlaktehars te isoleren. Harsvorming is een natuurlijk proces en valt nooit helemaal te bestrijden. Na behandeling met Jotun Treolje kan de hars uitzweten zonder dat dit ten koste gaat van de beschermlaag.
 • Houten geveldelen die eerder werden gebeitst moeten wel vrij zijn van uitzwetend hars, losse beitsdeeltjes, of verweerde vulmiddelen.
 • Gebruik een geschikte roller, en een kwast voor de randjes en hoeken. Een sponsje is handig voor moeilijk bereikbare hoekjes en openingen.
 • Breng de olie nat in nat aan. Dit betekent dat u de tweede laag aanbrengt voordat de eerste droog is. Dit is meestal na zo'n twee uur.
 • Beweeg de roller of kwast in de lengterichting van de nerf. Zo dringt de olie goed in.
 • Laat geen filmvorming toe. Toch te veel olie gebruikt? Verwijder de overtollige olie dan met een doek.
 • Heb extra aandacht voor de kopse kanten van het hout. Een extra laag is daar geen overbodige luxe.
 • Breng elke 1-2 jaar een nieuwe laag transparante houtolie aan voor optimale bescherming. Gekleurde houtolie kan eens per 3-4 jaar.

Bel gerust

Wilt u meer weten of hebt u vragen over het oliën van houten huizen, houten gevelbekleding of houten gevelelementen, bel ons dan. Hout Coatings kan u voorzien van advies op maat over alle soorten beits, houtverf, olie, impregneermiddelen en reinigingsmiddelen voor houten huizen.

Bel direct voor gratis, vrijblijvend productadvies: 06-47551826. U kunt ook contact opnemen via het Hout Coatings contactformulier.