Houten Huis Oliën

U wilt uw houten huis oliën? Wij helpen u op weg en geven wij tips over welke houtolie u het beste kunt gebruiken voor houten geveldelen, welke kleuropties er zijn, en hoe u het beste te werk kan gaan.

Wilt u een langdurige dekking en alle vrijheid in het kiezen van kleuren, ligt dekkend verven of beitsen van uw houten huis of gevelbekleding het meest voor de hand. Maar ook behandelen met olie is mogelijk. U blijft dan de ondergrond goed zien, maar geeft het hout wel de broodnodige bescherming tegen zon en regen. Dit voorkomt houtrot en vergrijzing van het hout. Wel moet u het huis vaker behandelen als u voor olie kiest, gemiddeld elke twee jaar. Ook heeft de houtsoort invloed op de productkeuze. Het helpt dus als u de houtsoort van de woning kent. Ander mogelijkheden zijn:

 

Aanbevolen producten voor het oliën van uw houten huis

Jotun trebitt oljebeis

 

Jotun Trebitt Oljebeis: De Trebitt Oljebeis is een transparante impregnering houtstabilisator voor buiten gebaseerd op alkydhars, talolie en Chinese houtolie. De beits dringt diep door in het hout en heeft daardoor een goede hechting.
Jotun Trebitt Transparant kan toegepast worden op nieuw, voorheen gebeitst of geïmpregneerd hout en is uitstekend geschikt voor poreuze ondergronden of verweerde oppervlakken. De buitenbeits is door zijn samenstelling en hoge vaste stofgehalte zeer waterafstotend en geeft een effectieve bescherming tegen houtrot, schimmels en zwam.

 

jotun treolje solovent

 

Jotun Treolje Solvent: deze terpentinegedragen olie is voor hardhoutsoorten zoals mahonie, teak, red cedar, lariks, meranti en eiken. Treolje Solvent remt vergrijzing van het hout en gaat barsten tegen. Deze olie is geschikt voor het oliën van uw huis en zien we veel bij geveldelen en gevelbekledingen. Kan in meerdere transparante kleuren worden geleverd die het houtreliëf tot hun recht laten komen. Geeft een mat effect.

 

 

drywood bioleum woodoil

 

Drywood Bioleum Woodoil: watergedragen, biogebaseerde houtolie die diep in het hout dringt en een zeer goede hechting geeft. Bioleum Woodoil is leverbaar in vele, semi-transparante kleuren en desgewenst helemaal transparant. Hoogwaardig product van Nederlandse bodem met een sympathiek prijskaartje.

 

 

jotun treolje v

 

Jotun Treolje V: geschikt voor niet-vettig zachthout zoals grenen of vuren. Deze olie op waterbasis en alkyd is watervast. Prima voor het oliën van uw houten huis. U kunt kiezen uit kleurloos, lichtgroen en goudkleur. Wie voor kleur kiest, moet minder vaak overschilderen (eens per 3-4 jaar). Ook Jotun Treolje V bestrijdt de vergrijzing en barstvorming van het hout en dringt zeer diep in de ondergrond. Treolje V geeft een mat effect na droging. 

 

 

 

Populaire kleuren voor het oliën van uw houten huis

Veel mensen kiezen voor oliën, omdat ze zo het dichtst bij de originele houtkleur blijven. Maar oliën is ook een prima middel om die houtkleur te bewaren. Juist door te kiezen voor kleur in plaats van transparant, remt u de natuurlijke vergrijzing van hardere houtsoorten. Hier vind u alle beits kleuren. De kleuropties variëren per product:

         
Jotun 687 
Akker geel
  Jotun 630
Ahorn
       

 

Werkwijzer voor het oliën van uw houten huis 

De volgende stappen beschrijven hoe u uw houten huis kunt oliën. Deze stappen zijn gebaseerd op de bovenstaande vermelde producten. We raden echter altijd aan om het technisch datasheet van elk product door te nemen. Waarom? Omdat elk merk en product een specifieke werkwijze heeft en deze staat altijd vermeld in datasheet van het product. Ook vindt u informatie over gebruik bij de juiste temperaturen en droogtijden.

 

1. Schoonmaken van de ondergrond. Het hout moet voor de behandeling met olie droog, stof- en vetvrij zijn. Wij hebben uitstekende ervaringen met het biologisch afbreekbare schoonmaakmiddel Jotun Kraftvask. Laat het vijf minuten intrekken en spoel daarna een paar maal na met schoon water. U kunt hier het beste een harde borstel voor gebruiken, let op dat u geen staalborstel hiervoor gebruikt. Lees voor het gebruik van de schoonmaakmiddelen goed het datasheet door.

 

2. Schuren van de ondergrond. Oude beitslagen op eerder behandelde houten huizen moeten worden verwijderd. Dit kan door te schuren met een grove korrel. Is dit niet toereikend, gebruik dan een verfföhn of afbijtmiddel. Sporen van schimmels, algen en mossen verwijdert u het best met water en een borstel. Eventueel een schimmelwerend middel gebruiken om een herhaling te vermijden. Schuur het hout op. Rond hierbij de scherpe kantjes af. Voor nieuw hout is korrel 160 geschikt, ouder hout kan met korrel 100. Het is niet nodig om oppervlaktehars te isoleren. Harsvorming is een natuurlijk proces en valt nooit helemaal te bestrijden. Na behandeling met Jotun Treolje kan de hars uitzweten zonder dat dit ten koste gaat van de beschermlaag. Houten geveldelen die eerder werden gebeitst moeten wel vrij zijn van uitzwetend hars, losse beitsdeeltjes, of verweerde vulmiddelen.

 

3. Het aanbrengen van de olie op het hout. Zorg ervoor dat u een geschikte roller gebruikt, en een kwast voor de randjes en hoeken. Een sponsje is handig voor moeilijk bereikbare hoekjes en openingen. Breng de olie nat in nat aan. Dit betekent dat u de tweede laag aanbrengt voordat de eerste droog is. Dit is meestal na zo'n twee uur. Beweeg de roller of kwast in de lengterichting van de nerf. Zo dringt de olie goed in. Laat geen filmvorming toe. Heeft u toch te veel olie gebruikt? Verwijder de overtollige olie dan met een doek. Het is een goed idee om wat meer aandacht te besteden aan de kopse kanten. Een extra laag is daar geen overbodige luxe. Breng elke 1-2 jaar een nieuwe laag transparante houtolie aan voor optimale bescherming. Gekleurde houtolie kan eens per 3-4 jaar.

 

 

Bel gerust

Heeft u meer vragen over hoe u uw houten huis moet oliën? Of wilt u meer weten over beits kopen en welke producten het beste bij uw houten huis passen? Hout Coatings kan u voorzien van advies op maat over alle soorten beits, olie, impregneermiddelen en reinigingsmiddelen voor houten huizen.

Bel direct voor gratis, deskundig productadvies:  06-47551826. U kunt ook vrijblijvend contact opnemen over uw houten huis oliën via ons contactformulier

Direct aan de slag? Beits kopen doet u gemakkelijk en veilig in onze webshop.