Houten huis beitsen

Gaat u een houten huis beitsen? Een goed idee, maar welke producten moet u kiezen als u een transparante beits zoekt, of een semi-transparante houtbeits? Welke opties zijn er voor kleur? En wat is de juiste aanpak? De antwoorden vindt u hieronder.

Laat u hout onbehandeld, komen er op den duur problemen. De structuur van onbehandeld hout wordt aangetast door vocht en dit kan leiden tot houtrot. Ook een eerder behandeld houten huis is op gezette tijden toe aan een nieuwe beschermlaag. U kunt kiezen voor dekkend verven, of voor (semi-)transparant beitsen. Het hangt ervan af welk effect u wilt bereiken. Gaat u beitsen blijven het reliëf en de natuurlijke contrasten van het hout zichtbaar. De houtsoort van uw huis of gevelbekleding heeft geen invloed op de productkeuze. Kies echter wel voor kwaliteit én voor houtverf of beits die elastisch en dampopen is.

Houten huis beitsen: productkeuze

Voor het beitsen van houten huizen bevelen we de volgende producten aan.

Jotun Demidekk Strukturlasyr: zijdeglans beits voor buiten, voor grof gezaagd, geperst en geïmpregneerd hout. Deze beits geeft een mooie glanslaag en staat garant voor een langdurig kleurbehoud. Bevat UV-blockers tegen de effecten van overdadig zonlicht. Door de bijzondere samenstelling spaart deze beits het milieu. Beschermt langdurig tegen algen, mossen en schimmel dank zij schimmelwerende bestanddelen. Ook prettig: Strukturlasyr droogt sneller dan veel andere producten, en is heel duurzaam. Twee lagen Demidekk Strukturlasyr in combinatie met een voorbehandelmiddel zorgt ervoor dat uw houten huis tot acht jaar onderhoudsarm is.

Drywood Woodstain VV: beits met een zijdeglans afwerking, van Nederlandse herkomst. Geheel op waterbasis met sterk impregnerende kwaliteiten. Woodstain VV dringt door in het hout. Wordt dan ook als impregneermiddel gebruikt, maar kan ook als afwerking worden toegepast. Waterafstotend. De transparante versie is niet geschikt voor buitengebruik, de semi-transparante wel en is in diverse kleuren leverbaar.

Hout Coatings heeft met deze producten veel ervaring, maar er is nog andere beits voor houten huizen in ons assortiment. Bel ons gerust op 06-47551826 voor persoonlijk advies. Zo hebt u altijd het juiste product.

Houten huis beitsen: kleur en uitstraling

Houten huizen kunnen in alle mogelijke kleuren worden geverfd: de uitstraling is dus helemaal aan u. Wel kunnen er gemeentelijke welstandseisen zijn die de mogelijkheden inperken. Informeer hiernaar. Gaat u semi-transparant beitsen blijft de houtnerf zichtbaar, maar krijgt het hout wel een kleur. Omdat al onze producten in zowel RAL- als NCS-verfkleuren leverbaar zijn, kunt u kiezen wat u maar wilt. Jotun heeft daarnaast een eigen kleursysteem dat u veel keuze biedt. Bij Strukturlasyr is de keuze enorm. Onthoud dat de daadwerkelijke kleur mede afhangt van de houtsoort, de toepassing en de laagdikte. Ook Drywood heeft eigen kleuren voor Woodstain VV.

Enkele voorbeelden van gebeitste houten huizen vindt u op de foto's. Voor deze huizen is Jotun Demidekk Strukturlasyr gebruikt. Links in de kleuren Jotun 909 Kastanie (hoofdkleur) en 623 Teak (details), geheel rechts in 675 Seterbrun (hoofdkleur). Foto's: Jotun Norway

Houten huis beitsen

Waarop letten bij een houten huis beitsen

Hieronder een aantal algemene aandachtspunten voor het beitsen van houten huizen, houten gevels of gevelelementen. Lees voor gebruik van een bepaalde beits of houtverf altijd de gebruiksaanwijzing: soms zijn er afwijkingen van wat u hieronder leest. U vindt al deze info op de informatiebladen bij de producten in de Hout Coatings webshop.

  • Zeer belangrijk voor een goed eindresultaat van hout verven buiten is dat de ondergrond droog, stof- en vetvrij is. Meestal is water en sop voldoende. Zo niet, dan gebruikt u een speciaal schoonmaakmiddel. Een krachtig middel is Jotun Kraftvask. Het middel is biologisch afbreekbaar. Voor minder sterke vervuiling is Jotun Husvask een optie.
  • Verwijder oude verflagen op eerder behandelde houten huizen. Schuren met grove korrel is veilig en effectief. Soms is dit onvoldoende. Gebruik dan een verfföhn of afbijtmiddel.
  • Ondergronden met schimmelgroei moeten worden schoongemaakt met een schimmelwerend middel.
  • Nieuw hout moet voor het schilderen worden geïmpregneerd. Dit is nodig om het hout binnenin te beschermen tegen vocht. Informeer bij de leverancier of dit is gebeurd.
  • Moet u nog impregneren, gebruik dan een impregneermiddel voor hout. Een voorbeeld is Jotun Visir Oljegrunning Klar. Deze houtprimer dringt diep in het hout. Breng dun aan: Visir mag geen laag vormen. De kopse kanten impregneert u 3-4 keer nat in nat (telkens ca. twee uur na de vorige laag). Bij Woodstain VV is een voorlak niet nodig.
  • Houten geveldelen moet voor het schilderen altijd geschuurd worden. Wij adviseren korrel 100 tot 160 voor nieuw hout.
  • Het aantal benodigde verflagen hangt sterk van het product af. Breng echter altijd minimaal twee lagen aan voor grotere duurzaamheid. Kaal hout heeft een derde laag nodig.
  • Gebruik rollers en kwasten speciaal ontwikkeld voor watergedragen producten.
  • Ga geen houten huis verven in de felle zon of bij temperaturen boven 25 graden, en ook niet op dagen dat u regen kunt verwachten. Warmte en vocht zijn van invloed op het drogen van de beits.

Bel gerust

Wilt u meer weten of hebt u vragen over het beitsen van houten huizen, houten geveldelen of houten gevels, bel ons dan. Hout Coatings kan u voorzien van advies op maat over alle soorten beits, houtverf, impregneermiddelen en schoonmaakmiddelen voor houten huizen.

Bel direct voor gratis, deskundig productadvies:  06-47551826. U kunt ook contact opnemen via het Hout Coatings contactformulier.