Houten Gevels Verven

Houten gevels verven is veel werk, maar noodzakelijk. Hieronder leest u welke producten u nodig hebt, wat de opties zijn voor kleur en uitstraling, en vindt u ook handige schildertips. Het verven van een houten huis wordt hiermee een stuk gemakkelijker!

Hebt u een nieuw huis, is schilderen even vanzelfsprekend als een deur inzetten. Is de houtbouw ouder, dan komt u er vanzelf achter wanneer de houten gevel aan een opfrisbeurt toe is. De kleur is dan verbleekt en in erge gevallen zijn er scheuren en barsten in de verflaag gekomen. Dit laatste vraagt extra werk.

Bij het verven van gevels is de houtsoort meestal niet doorslaggevend voor het product of het resultaat: houtverf van hoge kwaliteit kan met vrijwel alle houtsoorten die we op huizen aantreffen goed overweg. Wel is er een verschil tussen transparant beitsen en dekkend verven. Transparant beitsen zien we geregeld bij tuinhuisjes en schuurtjes. Voor gevelbekleding adviseren we (semi-)dekkend verven. Dit artikel gaat dan ook over dekkend of semi-dekkend gevels verven.

 

Aanbevolen producten voor het verven van houten gevels

drywood voor hout nova

 

Drywood Verf Voor Hout Nova: De Verf voor Hout Nova is een watergedragen, zijdeglanzende schakelverf. Het is een 1 pot systeem, voorbehandeling met grondverf is niet nodig. Wordt gebruikt als aflak en grondlaag in één voor binnen en buiten. De hybride verf heeft een hoge duurzaamheid en een duurzame elasticiteit. Dit maakt lange onderhoudsintervallen mogelijk. De systeemverf is sneldrogend en heeft een goed vullend vermogen. Kleine scheurtjes in het hout worden hierdoor makkelijk weggewerkt. Mooie vloei en landurig glansbehoud. Geschikt voor het schilderen van kozijnen, meubels, schuttingen, steigerhout en overig timmerwerk.
Leverbaar in dekkende en transparante mengkleuren volgens alle bekende kleurenwaaiers: RAL, NCS, enz.

 

jotun demidekk ultimate tackfarg

 

Jotun Demidekk Ultimate Täckfärg: Dit is een duurzame, elastische verf die de houtnerf niet vol laat lopen maar zelfs accentueert. Het hout blijft echt als hout herkenbaar. Onder de juiste omstandigheden gaat deze hybride zijdeglans houtverf twaalf jaar mee. Dit is een product op waterbasis en daardoor minder milieubelastend dan andere verf. Beschermt zeer goed tegen UV-licht, regen, schimmels en mossen en dus zeer geschikt voor het verven van houten gevels. Vochtinslag in de verf gebeurt niet, omdat Jotun Demidekk naast water- ook een oliebasis heeft. Er bestaat tevens een matte versie van (Jotun Demidekk Ultimate Helmatt). 

 

drywood voor hout master

 

Drywood Verf voor Hout Master: watergedragen sneldrogende systeemverf, ook zijdeglans en daarmee een sympathiek geprijsde concurrent van de Täckfärg. Elastisch en dampopen. Omdat deze verf geen voorbehandeling met een primer vereist, ben je met één pot klaar. Dit is een product van Nederlandse herkomst en aangepast aan ons grillige, vaak natte klimaat.

 

 

jotun demidekk hellmat

 

Jotun Demidekk Ultimate Helmatt: deze variant op de Täckfärg wint aan populariteit door de prachtig matte uitstraling en wordt vaak gebruikt op houten gevels. Verder heeft de Helmatt alle kwaliteiten van de Täckfärg. Dus ook: buitengewoon duurzaam en met behoud van de houtnerf. Alle Demidekk-producten vloeien goed en zijn gemakkelijk aan te brengen.

 

 

 

Populaire kleuren voor het verven van houten gevels

Smaken verschillen. Dus is het goed dat dekkende verf van Jotun en Drywood voor houten huizen in alle RAL- en NCS-kleuren leverbaar is. Jotun heeft bovendien een eigen systeem voor de Demidekk-producten. Warme tinten roodbruin, geel en een bosachtig groen zien we veel. Wie een moderne uitstraling wil, kiest vaak voor wit, zwart of grijs. Zowel zijdeglans als mat worden veel verkocht. Zijdeglans is niet opdringerig glanzend, maar ook niet zo discreet als mat.

 

             
Jotun 2279 
Dodenkopf
 

Jotun 1465 
Demigul

  Jotun 1038
Dempet sort
  Jotun 1376
Frostroyk

 

Werkwijzer voor het verven van houten gevels

De volgende stappen beschrijven hoe u uw houten gevels kunt verven. Deze stappen zijn gebaseerd op de bovenstaande vermelde producten. We raden echter altijd aan om het technisch datasheet van elk product door te nemen. Waarom? Omdat elk merk en product een specifieke werkwijze heeft en deze staat altijd vermeld in datasheet van het product. Ook vindt u informatie over het verven bij de juiste temperaturen en droogtijden.

 

1. Het voorbereiden van de ondergrond. Maak de gevel altijd goed schoon. Dit kan onder meer met Jotun Kraftvask, een krachtig schoonmaakmiddel voor ook geschikt is voor sterk verontreinigd hout. Bij lichte vervuiling kunt u Jotun Husvask gebruiken. Werk eventuele barsten en gaten weg met acrylaat- of polyurethaankit (geen silicone). 

 

2. Het schuren van de houten gevels. Schuur het hout altijd op (korrel 100 tot korrel 160 voor nieuw hout). Een ruw oppervlak bevordert de hechting. Maak het oppervlak stofvrij. Verwijder oude verflagen. Schuren met grove korrel is de veiligste methode, maar als dit niet helpt kan ook een verfföhn of afbijtmiddel worden gebruikt. Volg altijd de gebruiksaanwijzing om schade te voorkomen. Schimmels, mos en algen moeten weggewassen worden. Ook overmatige hars kan het best verwijderd worden.

 

3. Het impregneren van uw houten gevels. Wacht niet te lang met houten gevels verven. Voor een goede bescherming tegen schimmels, houtrot en extreme weersomstandigheden moet nieuw hout binnen zes weken behandeld worden. Als dit nog niet gebeurd is bij de leverancier, moet u het hout te impregneren als u daarna wil afwerken met Jotun Demidekk. Een middel hiervoor is Jotun Visir Oljegrunning Klar. De kopse kanten doet u met de kwast 3-4 keer nat in nat (denk aan ongeveer twee uur tussen elke laag). Het product moet in het hout dringen en mag geen laag vormen. Gebruikt u Drywood Verf voor Hout Master, is een voorlak niet nodig.

 

4. Het verven van de houten gevels. Voor het beste resultaat adviseren we altijd minimaal twee lagen houtverf. Drie lagen geeft een nog betere dekking. Zijn de houten geveldelen nog niet gemonteerd, brengt u (na het impregneren) rondom één laag houtverf aan. Hierna monteert u het hout en werkt u af met 1-2 extra lagen aan de buitenzijde. Houten gevels verven doet u uiteraard buiten. Plan uw schilderklus daarom zorgvuldig en ga niet aan de slag bij kans op regen, of in de volle zon. Natte verf kan blaren vormen in direct zonlicht. Ook temperaturen boven 25 graden zijn niet ideaal.

 

 

 

Bel gerust

Wilt u meer weten of hebt u vragen over het schilderen van houten huizen, bel of mail ons dan. Hout Coatings kan u voorzien van advies op maat over alle soorten houtverf en beits, primers en reinigingsmiddelen voor houten gevels.

Bel direct voor deskundig productadvies:  06-47551826. U kunt ook contact opnemen via het Hout Coatings contactformulier.

 

Meer weten? Hier vind u alle informatie over onze houtverf en beits producten.