Houten Gevels Verven

Houten gevels verven is veel werk, maar noodzakelijk. Hieronder leest u welke producten u nodig hebt, wat de opties zijn voor kleur en uitstraling, en vindt u ook handige schildertips. Het verven van een houten huis wordt hiermee een stuk gemakkelijker!

Hebt u een nieuw huis, is schilderen even vanzelfsprekend als een deur inzetten. Is de houtbouw ouder, dan komt u er vanzelf achter wanneer de houten gevel aan een opfrisbeurt toe is. De kleur is dan verbleekt en in erge gevallen zijn er scheuren en barsten in de verflaag gekomen. Dit laatste vraagt extra werk.

Bij het verven van gevels is de houtsoort meestal niet doorslaggevend voor het product of het resultaat: houtverf van hoge kwaliteit kan met vrijwel alle houtsoorten die we op huizen aantreffen goed overweg. Wel is er een verschil tussen transparant beitsen en dekkend verven. Transparant beitsen zien we geregeld bij tuinhuisjes en schuurtjes. Voor gevelbekleding adviseren we (semi-)dekkend verven. Dit artikel gaat dan ook over dekkend of semi-dekkend gevels verven.

Onze productkeuze voor houten gevels verven

Jotun Demidekk Ultimate Täckfärg: dit is de meestgebruikte afwerking voor houten gevels en ander hout buiten. De duurzaamheid van de Jotun Demidekk-lijn is legendarisch: de gevels blijft tot wel 12 jaar mooi. Dat ligt mede aan de weerbestendige en schimmelwerende samenstelling. Met deze watergedragen houtverf krijgen houten gevels een prachtige zijdeglans. De kleur heeft een grote stabiliteit en u kunt er lang van genieten. De houtnerf wordt geaccentueerd.

Jotun Demidekk Ultimate Helmatt: deze variant op de Täckfärg wint aan populariteit door de prachtig matte uitstraling. Verder heeft de Helmatt alle kwaliteiten van de Täckfärg. Dus ook: buitengewoon duurzaam en met behoud van de houtnerf. Alle Demidekk-producten vloeien goed en zijn gemakkelijk aan te brengen.

Drywood Verf voor Hout Master: watergedragen sneldrogende systeemverf, ook zijdeglans en daarmee een sympathiek geprijsde concurrent van de Täckfärg. Elastisch en dampopen. Omdat deze verf geen voorbehandeling met een primer vereist, ben je met één pot klaar. Dit is een product van Nederlandse herkomst en aangepast aan ons grillige, vaak natte klimaat.

Let op: dit is een selectie. Voor houten gevels kunt u ook andere soorten verf gebruiken. Wilt u persoonlijk advies op maat van uw situatie, raden we aan om ons te bellen op 06-47551826.

Houten gevels verven: kleur en uitstraling

Smaken verschillen. Dus is het goed dat dekkende verf van Jotun en Drywood voor houten huizen in alle RAL- en NCS-kleuren leverbaar is. Jotun heeft bovendien een eigen systeem voor de Demidekk-producten. Warme tinten roodbruin, geel en een bosachtig groen zien we veel. Wie een moderne uitstraling wil, kiest vaak voor wit, zwart of grijs. Zowel zijdeglans als mat worden veel verkocht. Zijdeglans is niet opdringerig glanzend, maar ook niet zo discreet als mat.

Enkele voorbeelden van houten gevels verven. Links is geverfd met Helmatt in Jotun-kleur 2279 (Dodenkopf). Tweede van links is in Täckfärg met Jotun 1465 (Demigul). Daarnaast het zwarte huis in Täckfärg met Jotun 9938 (Dempet sort). Het huis rechts is geverfd met Helmatt in Jotun-kleur 1376 (Frostroyk). Foto's: Jotun Norway.

Houten gevels verven

Waarop letten bij houten gevels verven

Hieronder een aantal algemene aanwijzingen die goed zijn om te weten voordat u een houten gevel gaat verven. Elk product heeft een eigen gebruiksaanwijzing, te vinden in de Hout Coatings webshop.

 • Wacht niet te lang met houten gevels verven. Voor een goede bescherming tegen schimmels, houtrot en extreme weersomstandigheden moet nieuw hout binnen zes weken behandeld worden.
 • Als dit nog niet gebeurd is bij de leverancier, moet u het hout te impregneren als u daarna wil afwerken met Jotun Demidekk. Een middel hiervoor is Jotun Visir Oljegrunning Klar. De kopse kanten doet u met de kwast 3-4 keer nat in nat (denk aan ongeveer twee uur tussen elke laag). Het product moet in het hout dringen en mag geen laag vormen. Gebruikt u Drywood Verf voor Hout Master, is een voorlak niet nodig.
 • Maak de gevel altijd goed schoon. Dit kan onder meer met Jotun Kraftvask, een krachtig schoonmaakmiddel voor ook geschikt is voor sterk verontreinigd hout. Bij lichte vervuiling kunt u Jotun Husvask gebruiken.
 • Werk eventuele barsten en gaten weg met acrylaat- of polyurethaankit (geen silicone).
 • Schuur het hout altijd op (korrel 100 tot korrel 160 voor nieuw hout). Een ruw oppervlak bevordert de hechting.
 • Maak het oppervlak stofvrij.
 • Verwijder oude verflagen. Schuren met grove korrel is de veiligste methode, maar als dit niet helpt kan ook een verfföhn of afbijtmiddel worden gebruikt. Volg altijd de gebruiksaanwijzing om schade te voorkomen.
 • Schimmels, mos en algen moeten weggewassen worden. Ook overmatige hars kan het best verwijderd worden.
 • Werk de houten gevel af nadat het hout afgespoeld en droog is.
 • Voor het beste resultaat adviseren we altijd minimaal twee lagen houtverf. Drie lagen geeft een nog betere dekking.
 • Zijn de houten geveldelen nog niet gemonteerd, brengt u (na het impregneren) rondom één laag houtverf aan. Hierna monteert u het hout en werkt u af met 1-2 extra lagen aan de buitenzijde.
 • Houten gevels verven doet u uiteraard buiten. Plan uw schilderklus daarom zorgvuldig en ga niet aan de slag bij kans op regen, of in de volle zon. Natte verf kan blaren vormen in direct zonlicht. Ook temperaturen boven 25 graden zijn niet ideaal.

Bel gerust

Wilt u meer weten of hebt u vragen over het schilderen van houten huizen, bel of mail ons dan. Hout Coatings kan u voorzien van advies op maat over alle soorten houtverf en beits, primers en reinigingsmiddelen voor houten gevels.

Bel direct voor deskundig productadvies:  06-47551826. U kunt ook contact opnemen via het Hout Coatings contactformulier.