Houten deur verven

Houten deur verven kan op veel manieren en met diverse soorten houtverf. Hier hebben we het over dekkend verven. Lees meer over uitstraling, kleuren en productkeuze voor houtverf en beits.

Of u nu een houten buitendeur gaat schilderen, of een tussendeur binnenshuis, elke behandeling met verf verlengt de levensduur van het hout. Zeker buitendeuren kunnen het zwaar hebben. Ze staan immers bloot aan weer en wind. Dit stelt hoge eisen aan de verf of beits. Met de juiste houtverf wordt dekkend verven van uw deuren een gemakkelijke klus.

Onze productkeuze voor houten deuren verven

Gaat u een houten deur verven dan adviseren wij de volgende producten:

Jotun Kvist og Sperregrunning: Dit is een watergedragen hechtprimer. U heeft een hechtprimer nodig als de deur nog niet eerder is geverfd.  Deze hechtprimer is ontwikkeld voor binnen maar kan ook buiten toegepast worden op vele soorten hout en andere materialen, zoals MDF, spaanplaat, meranti en eikenhout. 

Jotun Demidekk Ultimate Vindu: Dit is een populaire dekkende buitenbeits, zijdeglans, speciaal ontworpen voor deuren en kozijnen. Demidekk Vindu is speciaal gemaakt om op drukpunten (denk aan scherpe randen en punten) sterk te blijven. Met deze watergedragen houtverf van Jotun krijgt uw houten deur een superieure glans. De kleur heeft een grote stabiliteit, waardoor de zijdeglans afwerking lang mooi blijft. De houtnerf wordt geaccentueerd. Een bijkomend voordeel van deze houtverf is dat ze snel droogt. In vele kleuren leverbaar.

Drywood Poseidon: een combinatie van voor- en aflak, ontwikkeld in Nederland voor houten kozijnen en deuren. Dit watergedragen product is leverbaar als hoogglans houtverf en als zijdeglans verf. Voorbehandeling met een primer is niet nodig. Dat scheelt werk en kosten.

Houten deuren verven: uitstraling en kleuradvies

Dekkende verf is leverbaar in RAL- en NCS-kleuren. De keuze van een verfkleur voor uw deur hangt natuurlijk van uw smaak af. Veel mensen kiezen voor witte deuren, maar ook pasteltinten zijn momenteel populair. Mat blauw of grijs komen we veel tegen. Harde primaire kleuren, zoals felgeel of felrood, zien we minder en zijn erg "besmettelijk". Het is verstandig om de kleur van een buitendeur te laten passen bij de kleur van de gevel.

Op onderstaande foto's zien we dekkend geverfde deuren met de volgende Jotun-kleuren (van links naar rechts): Jotun 5047 Tunhovd, Jotun 1500 Grafittgrå en Jotun 1001 Eggvit. Foto's: Jotun Norway.

Deuren verven met Jotun Demidekk Ultimate Vindu

Waarop letten bij houten deuren verven

Hieronder een aantal aandachtspunten die goed zijn om te weten voordat u aan de klus begint. Elk product heeft een eigen gebruiksaanwijzing. Lees over de toepassing in het technisch datasheet van een product. Bij ons vindt u die per product in de webshop.

 • Laat nieuw houtwerk nooit langer dan 4-6 weken onbehandeld om de kans op schimmelvorming en houtrot te voorkomen.
 • Het vochtgehalte van het hout mag bij behandeling niet meer dan 18% bedragen.
 • Schilder niet in de volle zon om blaarvorming tegen te gaan.
 • Zorg dat de ondergrond vrij is van stof, hars, vet en vuil.
 • Was de deur met een uitstekende schoonmaakmiddel en rustig laten drogen.
 • Schroef het beslag van de deur. Het is ondoenlijk om daar mooi omheen te verven.
 • Schilder deuren altijd hangend, niet liggend. Anders kans dat er te veel stof op de verse verflaag.
 • Haal eventuele oude verf weg. Dit kan door te schuren of (bij hardnekkige verflagen) met een verfföhn of afbijtmiddel.
 • Indien nodig, breng reparaties aan met houtvulmiddel.
 • Schuur het oppervlak lichtjes op zodat er een enigszins ruw oppervlak ontstaat.
 • Is de deur niet eerder geïmpregneerd, breng dan een grondverf (een laag) aan. 
 • Breng drie lagen aan voor het beste resultaat. Deuren hebben het zwaar in gebruik.
 • Voor eerder geverfde deuren kunt u volstaan met twee lagen.
 • Begin met de kopse kanten. Deze behandelt u met 3-4 lagen nat-in-nat.
 • Schilder met de houtnerf mee.
 • Is het een paneeldeur, start dan met het paneel dat het diepst ligt en doe daarna de verbindingsstukken tussen de vlakken.
 • Is het een vlakke deur, is het handig om de deur in zes tot acht vakken te verdelen en deze een voor een af te werken. Eerst van links naar rechts, dan van boven naar onder. Zo kan je deuren verven zonder strepen te krijgen.

Gratis houtverf en beits advies

Bel gerust

Hout Coatings heeft vele soorten houtverf voor het dekkend verven van deuren. Elke situatie is weer anders en het is belangrijk dat u de juiste product(en) kiest.

Bel ons daarom voor meer informatie of persoonlijk advies: 06-26839279. U kunt ook contact opnemen via het Hout Coatings contactformulier.